История на Софийския международен литературен фестивал

В рамките на Софийския международен панаир през 2013г. се проведе първият Софийски международен литературен фестивал.  Идеята на  Фестивала е той  да се провежда ежегодно и да се превърне в най-представителния литературен форум у нас, събиращ автори от всички страни. Всяка година международното участие в събитието има различен регионален акцент. За първото издание на фокус бяха Балканите. Мраморно фоайе в Националния дворец на културата се превърна в  литературна сцена  за писатели, преводачи, читатели от 8 балкански държави – България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Хърватия, Македония, Гърция. Те  демонстрираха, че за  литературата не съществуват граници. Специално за фестивала в София пристигнаха Михайло Пантич (Сърбия), Анте Томич (Хърватска), Дан Лунгу (Румъния),  Владимир Арсениевич (Сърбия), Алеш Дебеляк (Словения), Ненад Величкович (Босна и Херцеговина), Гоце Смилевски (Македония), Димитрис Нолас (Гърция). За участие във фестивала дойдоха и живеещите в чужбина български писатели Захари Карабашлиев, Мирослав Пенков, Капка Касабова.

 

На фокус през 2014 година беше литературата от Скандинавския север. Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Исландия представиха едни от водещите фигури в литературния живот на Севера. Предварителната програма стартира от 25 ноември, а основната беше от 9 до 14 декември в рамките на Панаира на книгата. Белите нощи раждат черен хумор (както гласи едно мото от рекламната кампания на фестивала), но раждат и специфичен авторски почерк, който с хладен блясък привлече многобройна публика. С богата жанрова програма събитието увлече големи и малки да почетат Севера. Отбелязването на 100-годишнината от рождението на Туве Янсон обедини различните възрастови групи посетители.

Софи Оксанен, Юси Адлер-Улсен, Томас Енгер, Офейгур Сигурдсон, Катарина Масети, Курт Ауст, Сьоун, Йохана Синисало, Торстайн Томсен, Хенинг Ховлид Верп, Юхан Теорин, Ендре Лунд Ериксен бяха гости на фестивала. В програмата не отсъстват и българските им колеги, сред които са Владимир Левчев, Весела Ляхова, Галин Никифоров, Владимир Зарев, Федя Филкова и много други. Общият форум на представяне на наши и скандинавски автори позволи на сцената на фестивала да се осъществи не само международен литературен, но и културен обмен. И българската и скандинавската литература биват поставени в режим на диалог и взаимно обогатяване на писателските и читателски светове.

Дискусии, кръгли маси, четения, работилници бяха представени пред заинтригуваната аудитория, което е показателно за необходимостта от подобен тип събития. Българската публика е запозната не само с утвърдените имена на Скандинавския север и приноса им към модерното писане, но е привлечена и от актуалните днес автори и поставяните от тях проблеми.

Северният дух беше поддържан и с многообразието на включените в програмата изкуства. Киното бе представено съвместно с фестивала за нордска филмова продукция „Северно сияние“. Визуалните изкуства присъстваха чрез няколко изложби, една от които на скандинавски корици на книги, курирана от Рада Якова. Театрални и музикални събития също намериха своя северен лик. Текст, музика, образ бяха съчетани в едно тематично цяло, за да оставят отчетливи стъпки в снега за следващите издания на фестивала.

 

Третото издание на Софийския международен литературен фестивал затвърди статута му на най-мащабното и престижно събитие за литература в България. Беше широко отразено в медиите, ползва се с авторитет сред институциите и със засилващ се интерес от страна на участници и публика.

Литературният фестивал през 2015 г. представи над 50 писатели и поети от България, Испания, Португалия, с което броят на участниците досега надхвърли 150. В предварителната и основната програма бяха включени разговори с автори,  илюстратори, разнообразна детска програма, дискусии, музика, кино и изложби. За първи път бе проведен конкурс за млади автори под надслов „Дуенде, безпокойство, кеф“, а в електронното издание на Фестивала се публикуваха близо 50 избрани конкурсни произведения.

Новост през 2015 г. беше включването на драматургията във фестивалната програма. Начало постави един от най-известните европейски автори – Жорди Галсеран. За първи път през 2015 г. освен фейсбук, СМЛФ се комуникира чрез Туитър.

Събитието се осъществи с финансовата подкрепа на Министерство на културата и програма „Култура“ на Столична Община. Гостуването на чуждестранните автори на СМЛФ бе възможно и благодарение на подкрепата на Министерство на културата на Испания, Instituto Vasco Etxepare, Institut Ramon Llull, Acción Cultural Española, AC/E. Партньори на СМЛФ за 2015: Национален дворец на културата, литературен клуб „Перото“, ДНК, Институт „Сервантес“ – София и Институт „Камойнш“ – София.

Медийни партньори на третото издание на СМЛФ:  БНТ, Дарик радио, бТВ радио груп, Дневник, Капитал лайт, Стандарт, Програмата, вестник „Култура“, портал „Култура“, azcheta.com, въпреки.com, kafene.bg, Литературен вестник, Артележка, detskikigi.com 

 

 

x