Награди "Златен лъв" 2014

13 - Декември - 2014

На 12 декември Асоциация "Българска книга" връчи годишните награди "Златен лъв" за най-добър издателски проект на годината.

Тази година церемонията по награждаването беше част от празничното честване на 20-годишнината на Асоциация "Българска книга", което се проведе в зала 7 на Националния дворец на културата.

 

Наградите "Златен лъв" се връчват в две категории:

 

I Награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост


Награда се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителя на отличието. В състава на тазгодишното жури се включиха Аглика Георгиева, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Пепа Йорданова, Петър Величков и Христо Блажев.

 

Наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъди на изд. „Хермес“ за романа „Калуна Каля“ от Георги Божинов – значима творба от забравен автор.

 

- Номинация за нов прочит на поезията на Марина Цветевяа получи изд. "Изток-Запад" за „Живот в огъня“.

- Номинация за поетична поредица, която представя по един прекрасен начин наши  и чужди поети получи „Издателство за поезия Да“.

- Номинация за впечатляващо представяне на епохата в българската култура получи изд. „Парадокс“ за книгата „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов.

- Номинация за представянето на една друга България получи изд. „Сиела“ за „ Там, където беше погребан Орфей“ от Илия Троянов и фотограф Кристиан Мурбек.

 

II Награда "Златен лъв" за най-добър издателски проект за 2014 г.

 

Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.  За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на експертното жури тази година бяха Ангел Игов, проф. Виктор Паунов, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева, Стойко Василев, Федя Филкова.

 

Голямата награда „Златен лъв" 2014 беше присъдена на изд. „Факел Експрес“ за „Избрани произведения“ на Даниил Хармс – за яркото представяне на емблематичния за модерната мисловност автор, съчетало блестящ преводачески екип и визуална естетика, която по неповторим начин интерпретира неговото творчество.

 

Експертното жури присъди Специална награда на издателство „Жанет 45“ за динамичната културна политика в представянето на цялото жанрово многообразие на съвременната българска литература в контекста на образците на световната литература.

 

- Номинация за новаторския подход в изследването на книжовността, периодиката, литературния живот и културните институции на Възраждането, за приносен характер с непубликувана досега информация и материали за личности и културни средища и достойно полиграфическо оформление получи АИ „Проф. Марин Дринов“ за „Енциклопедия „българско Възраждане“, т.1, с редактор Румяна Дамянова.

- Номинация за основополагащ изследователски проект на младежката музикална култура у нас през 80-те години, за богатия документален архив и добро полиграфическо оформление получи изд. „Парадокс“ за „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов.

- Номинация получи и изд. „Жанет 45“  за „Тънка книжка“ на Екатерина Йосифова (за великолепната поезия в рядко срещан синхрон с художественото оформление); за „Балканският човек“, т.1 на Йордан Велчев (За уникалния първи том от 3-томната поредица. Един монументален жанрово-синкретичен труд, посветен на балканската култура и сложния диалог между нейните различни културно-исторически и нарадопсихологически пластове); за поредицата „Кратки разкази завинаги“ (за представяне на най-високите съвременни постижения на световната литература в жанра на кратката проза).

 

 

 


 


x