49. Софийски международен панаир на книгата – Културна програма

09 - Декември - 2022

ПРОГРАМА

 

06.12.2022 (вторник)

 

11:00 ч. – Централно фоайе на НДК

Официално откриване на 49. Софийски международен панаир на книгата

С участието на камерни ансамбли от Национално музикално училище „Любомир Пипков“

 

14:00 – 16:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, №337

Среща с автограф с Б.Н.Добрев – автор на хумористичната фентъзи трилогия „Индор и Братството на Почти Пълната Луна“, „Индор и Сянката на Страданието“ и „Индор и Повелителят на Божествения Мрак“

 

18:00 ч. – Сцена на културната програма         

„Внимавай върху себе си. Беседи за вниманието и дигиталната култура“ и „Икона. Роман“ / Attend to Thyself. Homilies by Fr. Maximos Constas on Attentiveness and Digital Culture and Icon. A Novel by Georgia Briggs

Има книги, които чувстваме толкова истински и толкова близки до нас, че остават не само в сърцето ни, но и попиват в самата ни същност.

Издателство „Паралингва“ представя православният американски роман „Икона“ от Джорджия Бригс и събрани беседи за вниманието и молитвата на проф. д-р архим. Максим Констас от Бостънския православен институт „Честният кръст“.

Представя: Издателство „Паралингва“

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Теодора Тотева, поезия „На сантиметър от чудото“

Теодора Тотева (1992) е носител на първа награда на Националния литературен конкурс „Георги Черняков“ (2018). Автор е на стихосбирките „Голи стихове“ (2014) и „Преди тишината“ (2018). Превеждана е на английски, италиански, испански, арабски и португалски. „На сантиметър от чудото“ е третата ѝ книга с поезия.

 

18:00 ч. – Книжен център „Гринуич“

Премиера на „Елегия“ от Неда Антонова

„Елегия“ е новият роман на Неда Антонова. Две жени на върха на историческата пирамида. Едната е княгиня от царски род, другата е  дъщеря на своето време. Между тях – шестстотин години. И двете имат власт, слава и пари. И на двете душите им са самотни. И те търсят на какво да посветят живота си. Пред едната цялото Търновско царство  пада на колене и я изпраща в шатрата на султан Мурад. Другата сама принася живота си в жертва за доброто име на България  пред света. Накрая и двете намират любовта – макар и по най-невъзможния начин. А после народът ги изпраща горко оплакани и ги съхранява завинаги в митовете и в спомените си. Елегия на властта, жертвата и самотата !

Представя: Издателска къща „Хермес“

 

18:00 ч. – На щанда на издателска къща „Хермес“, №326

Среща с автограф с Петя Александрова

Петя Александрова е позната на българския читател със своите стихосбирки и книги с любопитни истории от нашето минало, както и с множеството сборници с детски приказки и стихове. „Любовни драскотини“ е първият й сборник с разкази. В него ще откриете женски, кратки хумористични разкази с неочакван край и любовно-еротично послание.

 

19:00 ч. – Сцена на културната програма

Дъга III - Ново списание за комикс фенове и автори / Dаga III - A new magazine for comics fans and authors

Съживяване на легендарното списание, на чиито плещи седи не малка част от комикс културата на България. Сборна точка на ветерани и нови, свежи автори.

Представя: Издателство „Потайниче“

 

19:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Константин Трендафилов, поезия „Имам нещо да ти кажа“

Константин Трендафилов е поет, писател и музикант. Автор на поетичната книга „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?“ (2016) и романа „Затворисърце“ (2017), които бързо се превръщат в най-продаваните книги според класациите на големите книжарници. Поетичната „Имам нещо да ти кажа“ е третата му книга.

 

07.12.2022 (сряда)

 

15:30 ч. – На щанда на издателска къща „Хермес“, №326

Среща с автограф с Красимир Димовски

Красимир Димовски е публикувал стихове, разкази и новели в литературни издания и в периодичния печат. Автор е на сборниците с разкази и новели „Момичето, което предсказваше миналото“ и „Ловецът на русалки“. За  „Момичето, което предсказваше миналото“  бе отличена с наградата на СБП (2021 г.), награда „Пловдив“ (2021 г.) и награда „Милош Зяпков (2022 г.)

 

16:00 ч. – На щанда на издателство „Библиотека България“, №306

„Срещи с автограф“ – Росица Каркальова с „Тъгата – домашен любимец“ / „Meetings with autograph” – Rossitsa Karkaljova with “Sorrow – home pet”

Заповядайте на среща с една книга с мисия – стихосбирката на Росица Каркальова, „Тъгата – домашен любимец“.  Книгата е съчетание между поезия и музика, поднесена с авторски изпълнения на класическа китара на бащата на Росица, музикантът Стефан Каркальов, чийто албум може да бъде изтеглен свободно чрез QR-кода в изданието. 1/3 от сумата от всеки закупен екземпляр на книгата ще бъде дарен в полза на каузата на автора – да помогне за издаването на дебютна прозаична книга на Мариана Пенчева от Велико Търново, приемен родител на единайсет деца.

 

17:00 ч. – Сцена на културната програма

Среща с украинските поетеси Катерина Калитко, Ирина Цилик и с преводача Димитър Христов – мисията на украинския поет във времето.

Представя: Украйна

 

17:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Георги Господинов, сборник с разкази „Избрани истории“

Георги Господинов е най-превежданият и най-награждаваният съвременен български писател, а литературните му успехи са световни. Първият му „Естествен роман“ се превръща в най-превежданата българска книга след 1989 г., а романът му „Физика на тъгата“ е номиниран и печели редица отличия, сред които швейцарската награда „Ян Михалски“. Само преди няколко седмици стана ясно, че романът „Времеубежище“ е в списъка на сп. „Ню Йоркър“ за най-добрите книги на 2022 г., а миналата година книгата спечели най-голямата литературна награда на Италия Strega.

 

18:00 ч. – Сцена на културната програма

75 години Издателство „Български писател“ / 75 Years “Bulgarian Writer” Publishing House

Юбилейно тържество на издателство „Български писател“ с представяне на нови издания. Слово – Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели.

Представя: Издателство „Български писател“

 

18:00 – 20:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, №337

Среща с автограф с Любомир Кючуков – автор на „Възходът на Седемте“ и „Повелителят на Времето“, книги 1 и 2 от фентъзи трилогията „Съдбата на Светлородните“

 

18:00 ч. – На щанда на издателска къща „Хермес“, №326

Среща с автограф с Иван Станков

Иван Станков е писател и преводач. Автор е на издадените от „Хермес“ книги – „Вечерна сватба“ и „Късна смърт“. Носител е на Националната литературна награда „Елиас Канети“, на литературните награди на Портал „Култура“, „Стоян Михайловски“ и „Хеликон“.

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Персей“, №211

„Няма далечни места“ от Франко Фаджани - шедьовър, стаил в себе си магията на Италия.

Преводачът Ваньо Петков представя романа за спасяването на ренесансови шедьоври сред вихъра на Втората световна война. „Деликатен и дълбок роман с размисли върху големите проблеми на човешкото съществуване“.

 

18:30 ч. – На щанда на издателство „Софтпрес“, №117

Среща с автограф с писателката Виктория Бешлийска / Book signing with author Viktoria Beshliiska

Виктория Бешлийска е сред най-известните съвременните български автори. Името ѝ стана популярно с дебютния ѝ роман „Глина“, а през октомври тази година излезе и втората ѝ книга - „Сърце“.  История за вярата и изкуплението, за прошката и доброто, за чудото, което спасява човешката душа. Стъпвайки на исторически факти, Виктория Бешлийска детайлно проучва географски обекти, писмени извори и ръкотворни творби и създава с магичното си перо пълнокръвен свят от едно отминало време, в чието сърце се крие днешният ден.

 

18:30 ч. – На щанда на издателство „Сиела“, №112

Обичаният български писател Михаил Вешим ще раздава автографи и ще се срещне с читатели по повод новия си роман „Химия на шегата“ – книга, в която се преплитат автобиографични моменти с художествения разказ. И ярък и безмилостен портрет на годините на социализма, в които силните на деня сe опитват да манипулират интелектуалния елит, а чрез него и цялото общество.

 

18:30 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Ивайла Александрова, документалистика „Оловна тишина. Историята на един разстрел“

„Най-голямото и важно постижение на книгата за Никола Вапцаров, „Оловна тишина. Историята на един разстрел“ е, че от дълбината на морето от факти – факти, които не спираха да изскачат до края, да се самозаявяват по един почти свръхестествен начин, сякаш чакали осемдесет и повече години точно този момент – в крайна сметка действително се е надигнала истината, и то не само тази за конкретния случай, а понятието за истина изобщо – такова, каквото най-много ни плаши“ – Елена Алексиева.

 

19:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на стихосбирката „Азбука на търпението“ на поета Марин Бояджиев.

Представя: Издателство „Ина“ 

 

08.12.2022 (четвъртък)

 

16:00-17:00 ч. – Сцена на културната програма

Мъдростта на Православната Църква / The Wisdom of Orthodox Church

Представяне на книгите на фондация „Наследство на Зографската света обител“ от г-н Венцислав Каравълчев – преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Представя: Фондация „Наследство на Зографската света обител“

 

16:00 – 18:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, №337

Среща с автограф с Дарина Шопова Станчева (автор) и Петя Евлогиева (илюстратор) – създатели на детската книга „Звездалан и приключението с вулкана Там“

 

17:00 ч. – Сцена на културната програма

„Капка, изпреварила дъжд“ – премиера на книгата на Диана Саватева / „A drop ahead of the rain“ by Diana Savateva, Premiere

Лирика – стихове и фрагменти. Една книга за изпитанието да бъдем отвъд условностите на времето. За стремежа към дълбоко познание, което носи просветление, но и рани. За любовта – състоянието на непрогледна светлина, което извира от нас и прелива във всички измерения на живота.

Представя: Издателство „Знаци“

 

17:30 ч. – На щанда на издателска къща „Хермес“, №326

Среща с автограф с Ивинела Самуилова и Алексей Бъчев

„Наръчник по практическо чудослучване“ от Ивинела Самуилова и Алексей Бъчев съдържа 75 статии, които тандемът Бъчев – Самуилова пишат през годините в отговор на читателски въпроси по актуални проблеми. В познатия контекст на хумор, но с дълбочина и съпричастност към човешките неволи, сборникът предлага оригинални техники за справяне с проблематичното мислене, които всеки може да адаптира към личните си неблагоприятни житейски ситуации. Полезно и навременно четиво, което ще стимулира въображението ви и ще ви зареди с добро настроение.

 

18:00 ч. – Сцена на културната програма

Отбелязване 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, включено в календара на ЮНЕСКО - юбилейно издание на „История славянобългарская“  / Celebrating the 300th anniversary of the birth of Paisii Hilendarski, included in the UNESCO calendar - jubilee edition of "History of Slavonic Bulgaria"

„История славянобългарская“,  Паисий Хилендарски – юбилейно фототипно издание с превод на съвременен български език. Послучай 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски  и 260 г. от написването на книгата.  Предговор проф. дфн Кирил Топалов.

Представя: Издателство „Български бестселър – Национален музей на българската книга и полиграфия“

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф със Здравка Евтимова, роман „Резерват за хора и вълци“

„Здравка Евтимова е невероятен автор! В нейните разкази и романи странна магия прегръща героите ѝ. В словата ѝ има поезия и грапавина. Докато прелистваш страниците, от тях изскача със зловеща усмивка нещо, което наподобява Чешърския котарак, но пък Алиса е повече от една. Да, в романите на Евтимова има и по една Алиса, която пораства и открива, че хората са изначално съсипани от себе си.“ – Елица Матеева, Лира

  

18:00 ч. – На щанда на издателство „Софтпрес“, №117

Среща с автограф с писателя Богдан Русев / Book signing with author Bogdan Roussev

Богдан Русев e писател с повече от 15 романа и сборници с разкази, автор е на повече от 30 книги-игри и е преводач на десетки класически и съвременни произведения от най-популярните британски и американски автори.

„Вечен град“ и „Град под обсада“ са първите книги от криминалната му поредица за Филипова и Бързаков. И ако с първия роман Богдан Русев показа, че криминалният жанр не е чужд на съвременната българска литература, то „Град под обсада“ е категоричното доказателство, че мистериите виреят успешно на родна земя. 

 

18:00 – 20:00 ч. – На щанда на издателство „Знаци“, №323

Диана Саватева дава автографи на книгата си „Капка, изпреварила дъжд“ / Diana Savateva is signing autographs of her latest book „A drop ahead of the rain“

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Сиела“, №112

Момчил Николов гостува на щанда на издателството заедно с новите приключения на ексцентричния Чекмо – подгответе се дребномафиотски и шпионски сюжети, забавен мачизъм и безмилостна сатира към едно време, което отнема всички мечти и надежди и по този начин дава свобода на немислимото.

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Персей“, №211

„Война и терпентин” – европейски роман от калибър, вече смятан за непостижим.

Преводачката Анета Данчева-Манолова представя романа на Стефан Хертманс, спечелил Фламандската награда за литература и „АКО”, номиниран за „Ман Букър” и „Премио Стрега Еуропео”. Книга за за паметта, изкуството, любовта и войната.

 

19:00 ч. – Сцена на културната програма

Дискусия на тема „Царска България в книгите на Леа Коен“ / Discussion on “Tsardom Bulgaria in Lea Cohen’s books”

Дискусията ще проследи как е претворена историческата епоха в България през периода 1930-1944 г., каква е била ролята на ключовите исторически личности за постепенното превръщане на Царство България от либерална в авторитарна държава и как сближаването с нацистка Германия и все по-тесните връзки с нея са се отразили на политическите процеси, в частност на съдбата на българските евреи. Темата ще е съсредоточена върху последната документална книга на Леа Коен „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“, както и върху романите „ЖЕНИТЕ ОТ КИНО РОЯЛЪ“, „Рафаел“ и „Консорциум Алтернус“, в които основни персонажи са някои от най-значителните еврейски „строители на царска България“ –индустриалците Арие и Асеов. Участници в дискусията ще бъдат авторката Леа Коен, журналистът Михаил Заимов, председателят на ОЕБ „Шалом“ проф. Александър Оскар и управителят на изд. „Ентусиаст“ Виктория Бисерова.

Представя: Издателство „Ентусиаст“

 

09.12.2022 (петък)

 

14:00 – 16:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, №337

Среща с автограф със Сатанасов – автор и художник на комикса „БИОН“

 

17:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата „Чудна земя” от Марин Троянов / Book presentation of "A Wonderful land"

Художествен прочит на впечатленията на автора от  дългогодишния  му престой в Източна Африка.

Представя: Издателство „Слънце“

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Мария Донева, книга „Мишките отиват на опера“

„Мишките отиват на опера“, редактор Марин Бодаков, илюстрации Кирил Златков, издателство „Жанет 45“.

Операта е изкуство за всички! Това го знае и най-малкото мишле, затова денят, в който ще ходят на представление, е празник. Облечени с най-хубавите си дрехи, с лъснати обувки и сресани мустаци, те влизат през вратата на операта и попадат във вълшебен свят на музика, любов и красота. Поема за всички възрасти.

 

18:00 ч. – Сцена на културната програма

Предпремиера на  книгата “Моja bogda sna” – историята на Ваня Джаферович, разказана от Георги Бърдаров / Premiere of the book “My Bogda Sna” - the story of Vanya Dzaferovich, told by Georgi Bardarov

„Мoja bogda sna“ е един приятелски и откровен разговор между Георги Бърдаров и Ваня Джаферович за важните и истински неща в живота. В основата е футбола, но всички истории са пречупени през житейския път на Ваня – горчивият спомен от войната, силата на семейството, успехите и разочарованията в спорта, светлината на любовта и големият дар на родителството.

Това е история за живота на Ваня Джаферович, но всъщност е историята на всички пострадали от Юговойните, превърнали се в бежанци и скитници по света, без сигурност и покой.

"Представя: Издателство „Мусагена“

 

18:00-19:00 ч. – На щанда на издателство „Прозорец“, №212

Георги Цанков за книгата „Година от книжни четвъртъци по време на пандемия“

 

18:00 ч. – На щанда на издателска къща „Хермес“, №326

Среща с автограф с Костадин Костадинов

Романът „Ловецът на пеперуди“ възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели. Сюжетът се гради на народното поверие, че когато човек умре, на другия ден идва пеперуда, която каца на гроба и отнася душата на мъртвеца. Всяка една от пеперудите в романа е огледален образ на починалия. Истински калейдоскоп от човешки души от цялата земна география. На границата между живота и смъртта всеки от тях намира своя път към безсмъртието. Най-ценната, 88-ата пеперуда, идва за главния герой Лазар Караиванов (Костуро).

 

18:30 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Антина Златкова, поезия „Контражур“

Антина Златкова живее и работи във Виена. „Контражур“ е третата ѝ книга.

„С въображението на много пътувал човек, чийто поглед се е научил да вниква отвъд естетиката на видимото, Антина Златкова успява да хване като в капка кехлибар душевните състояния на своите герои и героини. Мъжете умеят да копнеят, но не познават телата си, жените пък обичат да са пищни и розови и често слагат от всичко в повече, носталгията е ту в сепия, ту в мъгла, реалността е сюжетмеханика на светлина и показалец и в крайна сметка е важно да се събуждаш всеки ден, дори да виждаш как морето влиза в стаята ти“ –  Емануил А. Видински.

  

19:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата „Стамболов след Стамболов“ от доц. Стефан Дечев / Presentation of  Stambolov after Stambolov – a new book by Bulgarian historian Stefan Dechev

Монографията изследва  отношението на обществото към личността и делото на Стефан Стамболов след убийството му и как това отношение се променя при всяка политическа промяна у нас през XX и XXI век.

Представя: Издателство „Просвета“

 

10.12.2022 (събота)

 

10:00 ч. – Сцена на културната програма

Театрално представяне на книжките за деца:  „Вълшебна книга“ и „Приказки от Старата гора“ и

Среща с автограф с автора - Калина Янева. Художествено изработване на един от героите в края на представянето / Theatrical presentation of the children books: “Magic Book” and “Tales from the Old Forest” and an a meeting with an autograph with the author Kalina Yaneva. Making one of the characters at the end of the performance

За миг се срещнете с незабравимите герои от книжките „Приказки от Старата гора“ и „Вълшебна книга“. Историите за чудния свят на приятелството, веселите случки и неочаквани приключения ще ви бъдат разказани от самите животни с много хумор и любов! Ще получите  усмивки , картинки от приказките и автограф от автора.

Представя: Калина Янева,  детски писател

 

10:00 – 12:00 ч. – На щанда на издателство „Знаци“, №323

Румяна Емануилиду дава автографи на най-новата си книга „Приказните хора“ / Roumiana Emmanueldoux signing autographs of her latest book The Fairytale People

Представяте ли си човек, който никога не е слушал приказки, никога не е гледал или правил театър, не е усещал никога в себе си или около себе си духа на откривателството? Човечеството, слава Богу, не е допуснало това да се случи. Създавайки легендите и приказките, литературата и театъра, музиката и приложното изкуство, човекът се е изградил и съхранил като духовно същество, осмислил е самото си съществуване.

 

11:00 ч. – Сцена на културната програма

„Умрях, за да живея” – представяне на книгата на Росица Якобс / "I died to live" – Rositsa Jacobs presents her book

Изумителна история за едно оцеляване напук на медицината!

След автомобилна катастрофа Роси е закарана в болница, където лекарите ѝ дават само няколко часа живот. Тя е в кома, има счупване на втори шиен прешлен, тежки кръвоизливи в главата и безвъзвратно (според тях) увреждане на мозъчната кора. Но Роси отказва да умре – събужда се в парализирано от врата надолу тяло, краткосрочната й памет е увредена... Лекарите казват, че ще изкара живота си в количка и ще е малоумна. Буйната пациентка обаче е убедена, че грешат. Тя знае с всяка своя клетка, че ще се възстанови напълно, защото на „мястото“, където душата ѝ е пребивавала по време на комата, е имало достъп до всички знания за всичко във вселената.

Представя: Списание 8

 

11:00 ч. – На щанда на издателство „Библиотека България“, №306

„Срещи с автограф“ – Емилиана Стоименова с „Есента е атеист!“ / „Meetings with autograph” – Emiliana Stoimenova with “The autumn is an atheist!”

Емилиана Стоименова, Мисис България Европа 2019 и нейната нова стихосбирка „Есента е атеист!“ ще ви очакват, за да ви разкажат в какво вярва и в какво не вярва есента, да ви разкрият ювелирната красота на поезията на Еми и да ви причинят радост, граничеща с възторг.

 

11:00 ч. – На щанда на издателство „Еклиптик“, № 411

„Среща с автограф“ - Пенко Пенков с новия си роман "Махала без име" / Penko Penkov with his new novel - Hamlet With No Name

80% реализъм, 10% фикция, 5% наука, 5% псевдонаука, щипка хумор, едно поръсване с легенди, още едно с мистика, и силно усещане за пантеизъм. 5 истории, в които интуицията и любопитството се докосват до отдавна забравени знания и тайни, нашепвани от дивите пътеки и изоставените прашни друмища на Родопа.

 

11:00 ч. – На щанда на издателска къща „Хермес“, №326

Среща с автограф с Христо Добротинов

Христо Добротинов е новият носител на Национална награда „Христо Г. Данов“ в категория „Автор на българска художествена литература“. Той спечели престижното отличие за романа „Светулките ще ти покажат пътя“.

 

11:00 ч. – На щанда на издателство „Сиела“, №112

Писателят Алек Попов ще се срещне с почитателите, за да представи новото издание на „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и бурята на историята“ – първият партизански роман на XXI век.

 

12:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгите „ЕРИК: Сказание за силата”, 2022 и ЕRIK: A tale about the power”, 2022, автор Георги Връбчев / Presentation of the books: „ERIK: A tale abput the power”, 2022 – in Bulgarian language and „ERIK: A tale about the power”, 2022   – in English language, author Georgi Vrubchev

Представяне на автора на издателство "Планини" Георги Връбчев и последната му книга "ЕРИК: Сказание за силата". Вълнуващото приключение на малкия северен воин в древните, сурови викингски времена. Норните отреждат битките да бъдат негова съдба. Реални и невидими.

Представя: Издателство „Планини“

 

12:00 – 15:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, №337

Среща с автограф с Чавдар Атанасов – автор на „Книга за парите за деца и тийнейджъри“ – първата детска образователна книга за финансова грамотност за деца, написана от български автор

 

12:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Георги Б. Геров, сборник с разкази „Игра без финал“

Георги Б. Геров (1977) е магистър по право и философия в Софийски университет. „Игра без финал“ е третата му книга.

„Светът се проектира вътре в нас и ние така го опознаваме. Но без да си даваме сметка за този важен факт. Писателите са тези, които ни обръщат внимание върху него. Върху мелодиите на вътрешните ни струни, върху взривовете зад клепачите ни. Добрият писател просто прибавя необходимата доза въображение, за да успеем да изминем тази космическа крачка между „вън“ и „вътре“ – Деян Енев.

 

13:00 ч. – Сцена на културната програма

Лекция за астрологичните тенденции през 2023 г. / Lecture on Astrological Trends in 2023

Отново предколедна среща на живо с Гал Сасон в НДК.  Навигация за 2023 г.: Какъв ще е астрологичният пейзаж догодина? Най-важните аспекти, съвети и насоки за 2023 г.

Представя: Издателска къща „Кибеа“

 

13:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Димитър Гачев, поезия „Създател на глобуси“

Димитър Гачев е роден в Пловдив. Лекар по професия, поет по душа. „Смелото преминаване през световете е особен стилов белег в текстовете му“ –  Александър Секулов.

 

 

13:00 ч. – На щанда на издателство „Сиела“, №112

Ще гостува Захари Карабашлиев, който ще се срещне със своите почитатели, ще раздава автографи и ще представи сборника „Нашата Коледа“, чийто съставител е.

Носител на Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“, на пластиката „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга през 2021 г. , както и на наградата на „Портал Култура“, Захари Карабашлиев е един от най-обичаните и популярни български автори, а сборникът с разкази „Нашата Коледа“ обединява силите на познати и непознати талантливи лица на литературната сцена.

 

11:00-13:00 ч. – На щанда на издателство „Прозорец“, №212

Анна Кършовска за книгата „Вкусни спомени. Десерти от старите тефтери“

 

14:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата с кратки прози „Мопсът на Вазов“ от Владислав Христов / Promotion of the book of short prose Vazov’s Pug by Vladislav Hristov

„Мопсът на Вазов“ е книга, която разкрива необичайната чувствителност на един съвременен човек, рефлектиращ болезнено върху случващото се в света около нас и в света вътре в нас. По този начин тя препотвърждава предназначението на самата литература: да умиротворява, да облагородява, да бъде пътеводител в духовния ни живот. Едно от най-приносните постижения на сборника е в заявената богата литературна култура на автора (с неизбежните реминисценции, алюзии и паралели от наши и чужди автори и произведения), както и надграждането на българската повествователна традиция, водеща началото си още от кратката публицистична проза на Ботев“. – проф. д-р Людмил Димитров

Представя: Издателство „Ерго“

 

14:00 ч. – На щанда на издателство „Библиотека България“, №306

„Срещи с автограф“ – Анет Розен с „Морето си отива“ / “Meetings with autograph” – Anette Rosen with “The sea is leaving”

„Морето си отива“ е дебютният роман на Анет Розен, която пристига от чужбина специално заради читателите си в България, които дълго време чакаха появата на тази книга – история за преосмислянето на живота по средата на пътя и ролята на любовта и креативното начало в този процес.

 

14:00 ч. – На щанда на издателска къща „Хермес“, №326

Среща с автограф с Камелия Кучер

Камелия Кучер след години пътуване по света се завръща окончателно в България със семейството си. Живяла в Русия, Испания, Швейцария и Франция, Камелия Кучер завършва образованието си в Женева. Любовта към книгите съпровожда целия живот на Камелия. Автор е на романите „Дом“, „Нощ“ и „Сън“.  Книгите имат вече по няколко издания и са сред номинациите за най-престижните литературни награди.

 

14:00 ч. – На щанда на издателство „Кибеа“, №335

Ленд арт от природни материали с Цветелина Спиридонова / Land art from natural materials with Tsvetelina Spiridonova

Малките читатели ще се срещнат отблизо с един от най-интересните и древни обитатели на океана. Заедно с Цветелина Спиридонова – автор на текста и илюстрациите в книгата „Октоподът Роки и Елиза“, те ще дадат воля на въображението си и  ще сътворят Ленд арт от природни материали. Така любопитните истории и вълнуващите послания в двуезичната книга ще докоснат  сърцата и умовете на малките природозащитници.

 

15:00 ч. – Сцена на културната програма

Коледна магия - представяне на книга за деца през вълшебството на танца / Christmas magic – a mixture of book reading and dance

Потапяме се в красотата на Коледа през вълшебството на танца, споделените моменти и уюта от четенето заедно.

Представя: Издателство „Мармот“

 

15:00 – 16:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, №423

Среща с автограф с писателя Пламен Антов и книгата му с фрагменти „Фрагментът, фрагментарно 2020“. Идеята на книгата е да се представи по специфичен, стереоскопичен начин – едновременно във вид на теория и на практическа реализация – същността на един неясен, изплъзващ се от строги определения жанр и тип изказ (наричан тук и „дискурс”), а именно фрагментът.

 

16:00 – 17:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, №423

Среща с автограф с поета и писателя Роман Кисьов и поетична книга „Светът на думите“. Авторът е подбрал емблематични за поезията му стихотворения от предходни стихосбирки, както и най-доброто от новите му поетически текстове, писани през последните години. „Светът на думите“ включва 61 избрани и нови стихотворения, придружени от 13 негови авторски черно-бели фотографии, които чудесно допълват стиховете.

 

16:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф със Станислава Станоева, сборник с разкази „Трева и звезди“

Станислава Станоева е родена в Пловдив.

Автор на стихосбирките „Смъртта на палача” (1999), „Полет в камъка” (2003), „Градове и други острови” (2009), „Теория на всичко” (2012), „Форми на живот“ (2017), „Божествени частици“ (2020). Стиховете ѝ са преведени на турски, английски, немски и норвежки.

„Детството като една от най-плодотворните, но и трудни теми в литературата, съчетано с уменията на автора да разказва и точността, с която езикът прихваща материалното измерение на живота, превръщат сборника с разкази „Трева и звезди“ в своеобразна психологическа и топографска карта на фетишите и местата на колективна памет от времето на соца и годините след това. Сборникът може да послужи на всички, които са любопитни да разберат що е „спарче“, кои книги, плочи и изпълнители, кои семейни градски теми и легенди са кръстосвали сенки в живота ни. Тук, подобно на изровени цветни стъкълца, картините от света на героите се сменят една след друга в калейдоскопа на автобиографичната памет“ – Екатерина Григорова.

 

16:00 ч. – Сцена на културната програма

Нови книги в библиотека „Виж Китай“: „Китай през погледа на българите“ от Соня Алексиева, „История на Китай – социокултурни аспекти“ от Лю Съмиен, „Китайският път  - икономическа реформа и развитие“ от Ли Инин, „За жената“ от Бинг Син / New Books in „See China“ Library: "China through the eyes of the Bulgarians", Sonya Alexieva; "History of China - Socio-Cultural Aspects", Liu Sumien; "The Chinese Way - Economic Reform and Development", Li Yining; "For the Woman", Bing Sin

„Китай през погледа на българите“, Соня Алексиева - Книга с интервюта на 25 българи, известни в публичното пространство личности – творци, изследователи, експерти, издатели, преводачи, мениджъри, хора с интересни биографии и житейски съдби, които ги свързват с Китай.

„История на Китай – социокултурни аспекти“, Лю Съмиен – За  фундамента на китайската цивилизация

„Китайският път  - икономическа реформа и развитие“, Ли Инин – За основните стъпки и характерни особености довели до успехът на реформата и развитието на Китай

„За жената“, Бин Син – Роман от най- известната писателка за жените в Китай

Представя: Издателство „Български бестселър – Национален музей на българската книга и полиграфия“

 

16:00 – 18:00 ч. – На щанда на издателство „Рива“, №312

Среща с автограф / Signing of autographs

Тони Николов се среща с читатели по повод последните си две книги „Спомнена София“ и „Бленувана София“.

 

17:00 – 18:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, №423

Среща с автограф с писателката Цвета Делчева и новия ѝ роман „Цяло тяло“. Човек може да бъде убит два пъти, ако бъде убита и паметта за него. Хора от различни поколения, социални слоеве и професии се опитват да разкрият истината за една смърт, но и да се спасят от терзанията на вината. Техните свидетелства, изградени през темите за тялото и киното, обясняват много повече тях самите и възлагат разследването на читателя.

 

17:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Ина Иванова, поезия „Нещата, за които мълчим“

Ина Иванова обича вятъра и вярва в езика на изкуството.

Автор е на сборниците с разкази „Право на избор и други проклетии” (2009), „Името на неделята” (2012) и „Летящ акордеон” (2014), романа „Кар танеси” и стихосбирката „малки букви” (2016), „Криле от папиемаше" (2019). Нейни текстове са превеждани на английски, руски, полски, фарси, арабски, хърватски и сръбски език.

„Тази крехка книга пътешества между летата на срамежливото порастване и зимите, които си отиват без предизвестие. В междусезонията ѝ се е сгушил един свят, който не знаем колко и дали ще трае, но е спасителен тук, сега. Обостря сетивата. Усещаме пулсациите му през призмата на болките – минали и настоящи, носталгични, живи. Забавяме, съзерцаваме, изричаме имената на състояния, назоваваме онова, за което досега сме мълчали. „Облягаме тъгата си“ на другия. Притихнали“ – Невена Дишлиева-Кръстева.

 

17:00 – 19:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на романите „Ще се върна за теб“ от Кристин Димитрова, „Свидетели на небеса“ от Емилия Дворянова и „Дневник на артиста“ от Албена Стамболова. / Book launch of 3 novels by Kristin Dimitrova, Emilia Dvoryanova and Albena Stambolova.

Представя: Издателство „Обсидиан“

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Персей“, №211

Ивелина Радионова и нейното "Вълшебство за Коледа".

Какво е Коледа? Къде е скрита магията на празника на празниците? В сиянието на Витлеемската звезда, оповестяваща раждането на Спасителя? В леко полюшващите се свещички и ангелчета по елхата, в камбанния звън или в сипещия се в тишината сняг? А може би е във вкусната питка със сребърна пара или в баклавата, чийто сироп се стича по брадичките? В бенгалския огън или в мехурчетата на шампанското? Или в сълзите от обич и щастие? Ивелина Радионова, авторката на "Алтъна", ще ви разкаже.

 

18:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Боян Йорданов, роман „Възлюбените“

Боян Йорданов е роден в Ботевград. Биотехнолог, доктор по химия. Романът „Възлюбените“ е негов дебют.

„Това е история за вечния малък човек, който не обича да „размишлюва“, но инак „всичко разумява“, който може и да трепери, да се гъне, да се подчинява, на който, когато изригне – изригва! „Защо безумният человек е хала голяма!“ Убива, но не от героизъм, а защото е освирепял от страх. И пак от разумен страх вечният малък човек оцелява. За Боян Йорданов „Възлюбените“ е дебют в литературата. Но затова пък какъв дебют!“ – Христо Карастоянов.

 

19:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата „Бохемска София: Духът на стария град“ от Виктор Топалов / Presenting „Bohemian Sofia: The soul of the old town” by Viktor Topalov

„Бохемска София: Духът на стария град“ е втора част на любимата на хиляди читатели едноименна книга. В нея ще откриете още 30 истории, написани от Виктор Топалов, които ще ви пренесат в стара София.

Представя: Orange Books

 

11.12.2022 (неделя)

 

11:00 ч. – На щанда на издателство „Софтпрес“, №117

Среща с автограф с писателката Павлина Делчева-Вежинова / Book signing with author Pavlina Delcheva-Vezhinova

Павлина Делчева-Вежинова представя новия си литературен проект „Хора и улици, град като град“, посветен на София. В него читателите ще видят столицата през погледа на самата Павлина - ще се разходят из улиците от нейните спомени, ще проследят как се е променял градът през годините, ще срещнат личности, белязали неговия културен и архитектурен облик.

 

11:00 ч. – Сцена на културната програма

Четене на „Опашати непознати“ с автора Събина Георгиева и илюстратора Силвия Иванова и детска работилничка / Meet “Strangers with tails”: a read-aloud by author Sabina Georgieva, illustrator Silviya Ivanova, and a children’s workshop

Елате да се запознаем с петте кучета от книгата, да поговорим за кучешките и човешките емоции и за емпатията. Можете да си вземете книга с автограф или плюшка. Ще завършим с изработване на кучешки коледни картички. Подходящо деца на 3-8 години и родители.

Представя: Издателство „Меченосец“

 

12:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на първо издание на „Кратко ръководство за спасение на България“

Книгата „Кратко ръководство за спасение на България“ е оригинален опит за анализ на обществено-политическата реалност в страната ни през една напълно различна призма. Авторът се обръща към философията и най-основополагащи въпроси като този за смисъла на живота, за да предложи фундаментална смяна на подхода в оценката на света. На читателя се предлага да преосмисли гледната си точка, като приложи един по-хуманен и духовен подход в изграждането на живота.

Представя: Александър Димитров, автор

 

12:00 ч. – На щанда на издателство „Библиотека България“, №306

„Срещи с автограф“ – Вели Константинова с „Мистериите на Алис. Вълшебната гора“ / “Meetings with autograph” – Veli Konstantinova with “Alice’s mysteries. The fairy forest”

Вярвате ли, че съществуват вълшебни места и паралелни светове, в които времето тече различно? А случайно да сте попадали там? В чудни гори, населени с магични феи и страховити дракони. Към скрити съкровища, невидими врати и безброй приключения. След като затворите последната страница на „Мистериите на Алис. Вълшебната гора“, първа книга, начало на една нова приказна върволица от истории, ще повярвате във всички тези невероятни неща. Заповядайте на среща с книгата и автора и открийте портала към вълшебната гора с тях.

 

12:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф със Стефан Цанев, драматургия „Убийството на Богородица“

„Сезонът на илюзиите не е свършил за мен. Ако беше така, нямаше да напиша нито ред повече. С това, че продължавам да пиша, да създавам думи, да създавам стихове, да създавам пиеси, това означава, че аз още храня надежда да променя света. Да стане такъв, какъвто бих искал да бъде. Това е пътят, литературата на това разчита. Че, променяйки отделния човек, един човек, двама- трима, петстотин, те ще продължат това дело и ще променят света. И той ще стане, както казва Йовков, един красив и справедлив свят. Аз живея с тая илюзия и сигурно с нея ще си отида.“  От автора

 

12:00 ч. – На щанда на издателска къща „Хермес“, №326

Среща с автограф с Владимир Зарев

Объркани в свободата“ е новият роман на големия български писател Владимир Зарев. Книгата се състои от два сюжетни и мисловни потока. Едната сюжетна линия се развива в съвременността и разказва за насилието и несвободата, предизвикани от пандемията, която ни отне различието и ни потопи в нереалното виртуално съществуване. Втората сюжетна линия ни пренася в Средновековието и засяга темата за исихазма – едно удивително духовно учение в търсене на единение с Бог.

Привидно тези две сюжетни линии изглеждат несъвместими. Това, което ги обединява в романа, е проблемът за свободата, за величието на човешката свобода, която до голяма степен осмисля живота ни.

 

12:00 – 15:00 ч. – На щанда на издателство „Вижън Букс“, №337

Среща с автограф с Емил Минчев – автор на поредицата „Разследвания на Бънк Ромеро“, „Квартални съновидения“ както и сборниците с разкази на ужасите на английски език “Insides” и “A Coffinful of Nightmares”

 

13:00 – 14:00 ч. – На щанда на издателство „Ерго“, №423

Среща с автограф с писателя Бранимир Събев и новата му книга с разкази „Утробата на светлината“. „Държите в ръцете си седмата ми книга „Утробата на светлината“. Времето не чака никого и върви само в една посока: маршът му е бавен, ала неумолим, и малко по малко отнема всичко от нас. Остава ни само краткото време, което прекарваме тук да правим това, което обичаме, и да се опитаме да оставим нещо след себе си“, споделя авторът.

 

13:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф с Крум Филипов, поезия „Писма до сина ми“

„В стиховете на Крум Филипов покорява високата култура на преживяването, несъмнената ориентация на поета всред личностите и проблемите на лириката ни, будните му сетива за света; подкупва ни също артистизмът и вътрешната свобода, с която употребява словото“ – Калин Донков.

 

14:00 ч. – Сцена на културната програма

Представяне на книгата „(Не)възможната свобода“ на Деян Статулов / Presentation of the book The (Im)possible Freedom by Deyan Statulov

Книгата е резултат от дългогодишно изследване върху механизмите и средствата, чрез които се осъществява контрол над кинопроизводството по време на социализма в България.

„Става пределно ясно от книгата, че желязната хватка на властта за налагане на социалистическия реализъм в България е била така замислена, че никой да не може да я преодолее. Фактите разкрити и изследвани от автора са огромен културен и исторически принос в българското кинознание“  – Проф. Иво Драганов.

Представя: издателство „Локус Пъблишинг“

 

14:00 ч. – На щанда на издателска къща „Хермес“, №326

Среща с автограф с Лилия Старева

В книгата си „Детето - по-голямо и от царя“ Лилия Старева събира и обяснява смисъла и ролята на стотици позабравени практики, ритуали, забрани, гадания и предсказания в живота на старите българи. Чрез тях те вярвали, че ще осигурят най-доброто за децата си, ще ги въведат по най-правилния и защитен начин в живота и обществото.

Освен като любопитен анализ на част от българския фолклор, този сборник може да се възприема и като наръчник за съвременните семейства. Показва как традицията може да ни помогне днес. Как да отглеждаме, възпитаваме и играем с децата чрез вълшебния и многовековен опит на предците ни.

 

16:00 ч. – На щанда на издателство „Жанет 45“, №325

Среща с автограф със Тодор П. Тодоров, роман „Хагабула“

“За мен винаги най-важното в писането е било използването на езика. Не историята е най-важното в случая. Една най-банална история би могла да се разкаже по впечатляващ начин, който я прави изключителна и извънредна“.

От автора

„Хагабула“ на Тодор П. Тодоров излиза извън рамките на българската литература. Буквално: в нея няма българска история, в нея няма български проблеми, в нея я няма, най-сетне, българската котловинност. И независимо от това романът е много българска книга - не само защото е написан на български, но и защото поставя пред нас, читателите, важни задачи: да вдигнем главите си, за да видим хоризонта и небето; да сведем очите си, за да проникнем в дълбините и потайното; да отпуснем душите си, за да срещнем неустоимото и вълшебното“ – Митко Новков.

 

16:00 ч. – Сцена на културната програма

Среща с украински детски писателки или говори ли се и как с деца за война?

Среща с украинските писатели — Катерина Егорушкина, Анна Багряна, Романа Романишин, Андрий Лесив и Евгения Завалий.

Представя: Украйна

 

17:00 ч. – Сцена на културната програма

„Стъпки“ 2022 – Сборник с разкази от Курс по творческо писане на Здравка Евтимова – 2022 г.

Представя: Издателство „Лексикон“

x