ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА ОТКРИ 49-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА

06 - Декември - 2022

 


На Никулден в Националния дворец на културата официално бяха открити три знакови литературни събития: 49-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, юбилейното 10-о издание на Софийския международен литературен фестивал и 5-ия Международен литературен фестивал за деца и младежи.

Сред официалните гости бяха: вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата проф. Велислав Минеков, областният управител на София Митко Михайлов, Биляна Генова - директор на дирекция „Култура“, Екатерина Доцева, член на съвета на директорите на НДК, Трайчо Трайков - кмет на район Средец, проф. Амелия Личева - директор на 10-ото издание на Софийския международен литературен фестивал, писатели, издатели, общественици.


„Голи са без книги всички народи“, цитира Константин-Кирил философ в обръщението си по време на откриването председателят на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева. Тя благодари, че зад популяризирането на книгите и четенето тази година застават много приятели - президентство, министерства, общини и културни институти, като пожела на всички, които ще посетят панаира „най-ценния подарък - мъдростта, която всяка книга пази за своя специален читател“.


Вицепрезидентът Илияна Йотова припомни, че свети Никола в православната традиция означава „побеждаващ“ и още: „Има нещо много символично в това, че в тази гостоприемна сграда на четири етажа ще грейнат коледните светлини на над 150 издателства, на много щандове, пълни с книги! Няма по-хубав подарък за Коледа от това изложение, защото в изтънелия ни духовен живот точно побеждаващата сила на книгата ни е необходима - да търсим не само утеха - да търсим вяра, надежда, да търсим онези послания, които ни правят човеци и ни учат да бъдем добри не само по Коледи, а в ежедневието, да възпитаме и децата си така“.


Вицепрезидентът си пожела „всички жители и гости на столицата да имат възможност да се докоснат до магията на книгата, която ги отвежда в непознати светове“. Тя пожела успех на събитието и на организаторите от Асоциация „Българска книга“, като изрази надеждата си, че народните представители ще се вслушат в съветите за трайно намаляване на ДДС върху книгите. „Дано заедно с Министерството на културата успеем да изготвим Националната програма за книгата и четенето, за да не попадаме повече в печалната класация за функционална неграмотност, където стряскащите данни са, че 47% от децата не разбират какво четат“.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков приветства присъстващите с думите: „Щастлив съм, че това мащабно събитие на четящите хора в навечерието на светлите празници, осъществяващо се с подкрепата на Министерството на културата, се утвърди като притегателно място за срещи между български и световни автори, създавайки пространство за диалог между различни държави“. Той благодари на организаторите, на всички заети в книгоразпространението и в библиотеките за това, че са двигател в мисията за насърчаване на любовта към книгата и четенето“. Специални благодарности бяха отправени и към авторите, които ще дойдат за среща на живо със своите читатели.


„Когато тук около нас има изписани хиляди страници, много трудно се говори, защото всичко, което можем да прочетем там е богатство и ние сме щастливи, че се намираме тук за поредна година - с огромна благодарност към организаторите, писателите, редакторите, преводачите, издателите, на всички организации, които се занимават с деца и на всички читатели, които подкрепят това събитие“, каза Биляна Генова - директор на дирекция "Култура" и координатор на СП „Култура” в Столична община. Тя пожела на добър час на събитието и много читатели!

„НДК има традиционно и дългогодишно сътрудничество с АБК, за което сме много щастливи. Радваме се, че събитието отново се провежда при нас“, каза Екатерина Доцева, член на съвета на директорите на НДК. Тя изрази удовлетворението си от факта, че събитието се завръща в пълния си мащаб от преди пандемията, с участието на над 150 издателства и е посветено на #КаузаГРАМОТНОСТ. В заключение пожела здраве на всички книгомани и ги призова да си подарят истински празник, посещавайки НДК“.


Проф. Амелия Личева сподели акцентите върху авторите, които ще бъдат тук на живо и си струва да бъдат чути и разпитани, а голямата писателка Здравка Евтимова, от името на авторите, призова за всеобща подкрепа на #КаузаГРАМОТНОСТ и разказа на присъстващите притча за грамотността. "Всички ние, които сме тук - от най-високопоставените хора, до най-обикновените - читатели като мен - ние сме тук, за да накараме нашите красиви млади българчета да станат грамотни, защото грамотността е не само първата стъпка към победата, грамотността е паспорт, валиден във всички държави, под всички небеса на света. Затова хора, нека всеки един от нас, независимо от нашето социално положение, от нашата банкова сметка, нека се вслушаме в сърцата си и да направим всичко, което можем, българските граждани да знаят и да могат! Това означава да не раболепничат, да не доносничат, където и по света да отидат - българин да е синоним на високо качество" - думи на Здравка Евтимова.


Софийският международен панаира на книгата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и е посветен на #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерство на културата и Министерство на образованието и науката.

Международен панаир на книгата:
https://www.abk.bg/news/view/384

Международен литературен фестивал за деца и младежи:
https://kids.literaryfest.org/

Софийски международен литературен фестивал:
https://literaryfest.org/

ФОТОГРАФ: Орлин Огнянов
x