СТОЛИЧНИЯТ ЗАМ.-КМЕТ МИРОСЛАВ БОРШОШ ОТКРИВА 5-и СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ 6-11 декември, Национален дворец на културата (НДК)

05 - Декември - 2022

Столичният зам.-кмет по култура, образование, спорт и младежки дейности Мирослав Боршош открива събитието в 11:00 часа, а от 11:30 часа ще чете децата „Мечо Пух“ в рамките на „Походът на книгите“.

 

 На 7 декември (сряда) от 11:00 празнуваме с „Книговище“ рождения ден на Астрид Линдгрен - 115 г. от рождението и 20 г. от смъртта на детската писателка. В 12:30 е срещата на децата с Владимир Зарев и неговата книга „Голямата странна градина“, Кристина Тужарова ще зарадва децата с работницата и представяне на книгата „В невидимия свят с Иван Милев“ на 8 декември (четвъртък) от 11:00. Час и половина по-късно преводачката на книгата „Грешкомир и Петнислав“ Анжелина Пенчева ще каже на децата с хумора и приключенията как работи колелото на времето, каквито са последиците от ентропията, ще им се каже за остаряването и преходността.

 

 На 9 декември (петък) от 11:00 часа е срещата с писателката Деси Нико и нейната книга „Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки“, която разказва приказните истории на жените, осмелили се да отстояват себе си. Същия ден от 12:30 ч. Децата могат да се запознаят с Мария Донева и нейната поетична книга „Мишките отиват на опера“.

 

 В съботния ден, 10 декември, от 10:00 часа ще има работилница за оригами и любими литературни герои със Силвия Владимирова от ателие „Точка и чертичка“. Работилницата ще предостави на децата възможност да изработят коледни играчки от оригами с любими литературни герои. В 11:00 Зорница Христова представя „Успехът и провалът“, чиито автори са професорът от „Сорбоната“ Мишел Пюеш и детската писателка Брижит Лабе. Илюстрациите на Жак Азам са адаптирани на български от Миглена Папазова.

 

130 г. от рождението на Джон Р. Р. Толкин (Хобит“ и „Врастелинът на пръстените“ празнуваме от 12:30 ч. с хобит фентъзи от ИмПро „Хахаха“.

 

 Последният фестивален ден ни среща в 10:00 ч. с писателката Таня Петкова и нейната книга „Истории от Космоса“, в 11:00 - с Катя Антонова и нейната героиня Ванилия Величественова Всемогъщова, а от 12:30 часа започва постановката на „Мариета и Марионета“ „Мечо Пух“, с която ще отбелязвам 140 г. от рождението на английския детски поет и писател Алън Александър Милн.

 

 Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката на Република България. Всички събития са с вход свободен.

 

 

Официална страница:

 

https://kids.literaryfest.org/

 

Фейсбук страница:

 

https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest

 

 

 

 

 

 

 

x