Софийски международен литературен фестивал 6-11 декември

17 - Ноември - 2022

ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ

 

Тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал ще се проведе традиционно в НДК от 6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе.

 

СМЛФ е най-голямото и престижно събитие за литература в България. Както обикновено, форумът събира на едно място български и световни автори, създава пространство за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различни държави.

 

Всяка година Фестивалът има определен тематичен фокус – тази година той е: ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ.

 

Програмният директор на фестивала проф. Амелия Личева заедно с програмния екип в лицето на доц. Дария Карапеткова и доц. Добромир Григоров са избрали именно тази тема за концентриране на разговорите с поканените автори от  Унгария, Австрия, Америка, Англия, Аржентина, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия, Испания, Италия, Канада, Словения, Финландия, Франция.

 

Освен утвърдени европейските литературни гласове, ще се срещнем и с най-новите лауреати на престижни европейски награди.

Разнообразната програма тази година ще предложи и горещи литературни теми, за които ще дискутираме и с наши автори, литературоведи, критици и журналисти.

 

Традиционно по това време на годината ще ви срещнем и с детската литература в поредното пето издание на Софийсикия международен литературен фестивал за деца и младежи. Защото, когато говорим за четене с разбиране, основите трябва да бъдат положени още в детска възраст.

 

„Накъде върви светът, ще има ли бъдеще човечеството или все повече ще се завръща назад и травмите от миналото ще се повтарят? На тези въпроси ще отговори една от най-големите живи писателки на съвремието ни Маргарет Атууд.  Линията на антиутопичното ще бъде подсилена и от друго голямо име в съвременната литература – Саманта Швеблин, която в книгите си заостря вниманието към екологичните проблеми, ескалирането на зависимостите от технологиите и задълбочаването на човешката уязвимост.

 

За миналото, но като зони, които са останали непознати, за онеправданите и правото на памет, ще говори любимата на различни поколения Рута Сепетис. А Ирис Волф ще ни върне към едно минало и към един тип диктатури, от които Източна Европа се надява да се е оттласнала завинаги. 

 

Но миналото и бъдещето няма как да бъдат дискутирани, ако не гледаме и настоящето, при това в цялото му разнообразие. Защото колкото и глобализиран да е светът ни, локалното има своето място в него. И участващите във фестивала писатели ще го потвърдят. Те идват от различни страни – Италия, Испания, Франция, Белгия, Унгария, Грузия... Идват със своите специфични истории, местни колорити, за да приобщят читатели към усещането, че всички, както казва много награждаваният испански писател Мануел Вилас „сме обвързани социално и нашият живот винаги е свързан с другите“.

 

А контекст на всички тези разнопосочни търсения ще набавят от една страна Пол Теру с неговите репортажи за пътувания по света, от друга - двама от най-големите изследователи на литературата днес - Жизел Сапиро и Дейвид Дамрош, които ще представят своите гледни точки в дебата за наложеното от Гьоте и фокусирало вниманието на цели два века понятие „световна литература“.

 

Софийският международен литературен фестивал е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на България.

 

 

За повече информация:

Кремена Димитрова

ПР на фестивала

0899452293

kremena@textorialist.com

x