49-ото ИЗДАНИЕ НА СОФИЙСКИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА СЕ ЗАВРЪЩА В НДК В ПЪЛНИЯ СИ МАЩАБ

15 - Ноември - 2022

По време на събитието ще бъдат връчени и годишните награди „Златен лъв“ за книгоиздаване

 

Софийският международен панаир на книгата (СМЛФ) ще се проведе от 6 до 11 декември 2022 г. в Националния дворец на културата (НДК). Председателят на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева в присъствието на официални гости ще открие официално най-мащабния книжен форум у нас в 11:00 часа на 6 декември в Централното фоайе на НДК.

И тази година традиционният за декември панаир ще се превърне в притегателно място за срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи. През годините престижният книжен форум се утвърди като истински литературен празник и вдъхновяващо събитие, което е традиционна коледна спирка в програмата на четящите хора. През декември панаирът на книгата се завръща към традиционния си мащаб от преди ковид пандемията - в него ще участват над 150 издателства, които ще се разположат на 4 етажа в НДК.

По време на Софийския международен панаир на книгата ще се проведат още две мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаването в България – десетото издание на Софийския международен литературен фестивал и петия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Литературните срещи ще бъдат представени на две сцени. Събитията са част от Календара на културните събития на Столична община.

По време на Коледния панаир на книгата Асоциация „Българска книга“ ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв“. В номинацията участват професионалисти и журналисти, отразили в медиите новите книги. Критериите, по които се оценяват, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две: за най-добър издателски проект и за издателски проект с най-голяма обществена значимост. За първи път наградата е била присъдена през 1996 г.

 

 

ЗА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ СЛЕДЕТЕ:

 

Официален сайт на  Асоциация „Българска книга”

https://www.abk.bg/

 

Официален сайт на Софийския международен литературен фестивал

https://literaryfest.org/

 

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ:

 

Фейсбук страница на АБК:

https://www.facebook.com/BulgarianBookAssociation/

 

Инстаграм профил на АБК:

https://www.instagram.com/bulgarian_book_association/

 

Фейсбук страница на СМЛФ:

https://www.facebook.com/sofialiteraryfest

 

Инстаграм профил на СМЛФ:

https://www.instagram.com/sofia.international.lit.fest/

 

Youtube:

https://www.youtube.com/channel/UC3pykUTbCXRjYyR5gAsClDA/playlists

 

 

 

 

 

ЗА КОНТАКТ:

 

Анелия Скримова

Връзки с обществеността

Асоциация "Българска книга"

М: +359 895 77 82 44

Е: prbulgaria@gmail.com

x