ЕВРОПЕЙСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ИЗДАТЕЛИТЕ (ЕФИ) ​ПРЕПОРЪЧВА НАМАЛЯВАНЕТО НА ДДС ВЪРХУ КНИГИТЕ В БЪЛГАРИЯ

14 - Ноември - 2022

„Двадесет и петте държави на ЕС, които са приели намалени ДДС за книги, прилагат ставките не по-високи от 10%, стигайки до нулева такава (в случая с Ирландия). След това множеството от тях използват ставка в размер на 5 или 6 %, а три от сегашната държава прилагат собствена ставка под 5 % (Италия, Люксембург и Испания). Обединеното кралство и Норвегия също имат нулев ДДС върху книгите. Намалените или нулеви ставки на ДДС върху книгите имат положителен пряк ефект върху нивата на потреблението им и постепенно са ефективен, лесен и ненатрапчив инструмент за специално на читателската аудитория, за разпространение на знания и култура. Освен това те изглеждат за поддържане на здравето на балансовата верига на стойността, като изглеждат за заетостта и жизнеспособността на малките, и средните предприятия, 

През изминалата седмица Асоциация “Българска книга” провежда консултация с всички парламентарно представени партии за регламентиране на намаленото ДДС върху книги и учебници като постоянна мярка. Имаше и изслушване в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, където предложението беше прието. Под документа на вносителите за гледане в пленарна зала фигурират подписите на всички парламентарни групи, с изключване на „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. 
От Асоциация "Българска книга" вярват, че #КаузаГРАМОТНОСТ може да обедини обществото и се надява да получи подкрепата на всички народни представители. 

Още по темата - ТУК: 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=6275475429134277&id=128403033841578
x