ОТПАДАНЕ НА ДАНЪКА ВЪРХУ ГРАМОТНОСТТА ПОИСКАХА ОТ АСОЦИАЦИЯ „БЪЛГАРСКА КНИГА“

10 - Ноември - 2022

 

В настоящия вид на закона това, което наблюдаваме е, че няма промяна в преходните и заключителните разпоредби, което означава, че режимът на намалено ДДС, което в момента подкрепя не само книгите, но и учебниците, ще спре да действа на 31 декември 2022 г. Това поставя нашият бранш и #КаузаГРАМОТНОСТ под сериозна заплаха“, каза по време на изслужване в парламентарната комисия по Бюджет и финанси председателят на УС на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева.

Тя предложи да бъде запазена ставката 9% ДДС върху книгите като постоянна мярка и да се върви към премахването на данъка - не само защото това би спасило издателствата от фалит, но би показало и приоритетите на това Народно събрание в подкрепа на грамотността, четенето и икономическото развитие на нацията. „Факт е, че нациите с добри четящи практики имат 0,12% ръст на годишна база, а инвестициите в култура и образование имат 400% икономическа възвръщаемост. Имаме и икономическата причина да вървим към прилагането на такава ставка“, аргументира се Алексиева.


Намалената ставка бе въведена като временна мярка заради икономическите ефекти от пандемията и по закон изтича в края на годината. Запазването на 9-процентната ставка ще намали постъпленията в хазната с около 4 милиона лева, но ако се възстанови налогът от 20 на сто, неминуемо ще следва поскъпване на книгите и учебниците - при над 300 % поскъпване на хартията и скок в цените на всички производствени разходи.


"Когато се повишат цените на книгите, може да се окаже, че всъщност хората потребяват много по-малко книги и че всъщност нищо не се връща в бюджета", предупреди Алексиева и припомни, че всяка година издателите предоставят безвъзмездно книги от всеки свой тираж на обща стойност над 2 млн. на Националната библиотека. Намалената ставка се отнася за хартиени и електронни книги и учебници.

Предложението подкрепиха широк кръг представители на политическите партии в парламента, вкл. и председателите на парламентарните комисии по култура и по бюджет и финанси. Сред подписалите вносители са: Кирил Ананиев, Тома Биков, Кирил Вълчев и Любен Дилов - син от ГЕРБ - СДС, Петър Чобанов и Мукадес Налбант от ДПС, Стефан Янев и Румен Йончев от „Български възход“, Костадин Костадинов от „Възраждане“, Румен Гечев от БСП и др. Под документа за намаляване или отпадане на данъка върху грамотността към момента не фигурират подписи на представители от „Продължаваме промяната“ и на „Демократична България“.


Асоциация „Българска книга“ проведе срещи с всички политически сили.


На срещата с ГЕРБ-СДС присъстваха Тонислав Дончев, Тома Биков и Деница Сачева. Те изразиха пълна подкрепа за намаленото ДДС на книгата и се ангажираха да внесат в пленарна зала предложението за 9% ДДС като постоянна мярка с тенденция да се върви към премахване на данъка. От „Български възход“ изтъкнаха, че всяка добра кауза ще се ползва с тяхната подкрепа, а #КаузаГРАМОТНОСТ е правилният път за национално спасение. Нулево, а не намалено ДДС поискаха от „Възраждане“ и бяха категорични, че ще работят целенасочено в тази посока. От „Движението за права и свободи“ припомниха, че трайното намаляване на ДДС върху учебниците е тяхна отколешна идея и логично ще го подкрепят, а „БСП за България“ разгледа в широк формат темата и припозна предложението като един от своите основни приоритети, включени в предизборната им програма, които ще бъдат сред основните теми за разговор с останалите политически сили. В срещата с левицата участваха зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, председателят на Комисията по култура Иван Ченчев и народните представители: Веска Ненчева, Мая Димитрова, Смиляна Митова и Вяра Емилова.
x