„Алея на книгата“ в София - Културна програма

30 - Август - 2022

 

 

Литературният кът на Алеята ще бъде сцена на културната програма със свободен достъп, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, събития за деца и забавни ателиета. Алея на книгата – София е част от календара на културните събития на Столична община за 2022 г. 

5 септемви (понеделник)

 

12:00-15:00 Шатра №16

Среща с автограф Сатанасов – автор и художник на комикса „БИОН“

Представя издателство „ВИЖЪН БУКС“

 

16:00 Шатра №9

Среща с автограф с д-р Иво Ниновски – автор на краеведската книга „Родовете в Сираково“

Представя издателство „Тип-топ прес“

 

 

17:00 Литературен кът

Официално откриване на „Алея на книгата“ – София 2022

 

17:00-19:00 Шатра №2

Среща с автори  

Представя издателство „Екрие“

 

6 септември (вторник)

 

16:00-19:00 Шатра №16

Среща с автограф Чавдар Атанасов – автор на „Книга за парите за деца и тийнейджъри“ – първата детска образователна книга за финансова грамотност за деца, написана от български автор

Представя издателство „ВИЖЪН БУКС“

 

16:00 Шатра №9

Представяне на второто издание на подготвения от Борис Николов  уникален биографично-библиографски справочник  „ВМОРО – войводи и ръководители (1893-1934)“

Представя издателство „Тип-топ прес“

 

18:00 Литературен кът

Визия на млада писателка върху законите на Вселената. Интересен поглед върху собствения й живот, с обобщени препратки за себеопознаване и развитие.

Представя издателство „АНГЕЛИ 7“


19:00 Литературен кът

„Лято мое, остани“ е колективен сборник на поети, художници и белетристи от страната и чужбина, обединени от една обща кауза — изкуството. В него са запечатани изживявания и спомени за лятото. В сборника са включени и детски произведения.

Представя издателство „Лунна светлина 13“

 

7 септември (сряда)

 

15:00-19:00 Шатра №16

Среща с автограф с Дарина Шопова Станчева (автор) и Петя Евлогиева (илюстратор) – създатели на детската книга „Звездалан и приключението с вулкана Там“

Представя издателство „ВИЖЪН БУКС“

 

16:00 Шатра №9

Среща с автограф със спортния статистик Румен Минков и представяне на най-новата му  книга „Българските голмайстори“ , която за пръв път дава класацията на 25-те най-добри реализатори в българския футбол за всички времена

Представя издателство „Тип-топ прес“

 

17:00 Литературен кът

Георги Иванов, Кристиан Иванов и Добромир Добрев представят новото, второ издание на книгата биография на “Трифон Иванов - Железния”. Очаквайте забавни случки от написването на книгата, както и много интересни истории зад кулисите на българския футбол.

Представя КК „ТРУД“

 

17:00-19:00 Шатра №2

Среща с автори

Представя издателство „Екрие“

 

18:00 Литературен кът

Представяне на „Европейски стандарти относно статута на прокурорите“. Книгата съдържа превод на български език на десет акта, приети от различни органи в системата на Съвета на Европа, които се отнасят до правното положение на прокурорите и отразяват действащите към момента европейски стандарти във връзка с тяхната независимост.
С участието на д-р Иванка Иванова, съставител и преводач, и адвокат Даниела Доковска, научен редактор

Представя издателство „Сиби“

 

18:00 Шатра №39

Срещи с преводачи. Преводачката на „Малинверно“, „Годината на нашата любов“ и „Цветя над ада“ - Ваня Георгиева гостува на щатрата на „Лемур“.

Заповядайте на шатра №39, за да научите повече за работата на преводача, предизвикателствата да претвориш три съвсем различни сюжета на български език и предстоящите италиански заглавия от „Лемур“.

Представя издателство „Лемур“

 

19:00 Литературен кът

„Морсамор“ – роман от Хуан Валера
Едновременно вълшебен и поетичен, този роман пресъздава един отминал свят на великолепие и порочност, рицари и тирани. „Морсамор“ е едновременно приключенско четиво и интелектуален роман, който не просто пресъздава по-редица от премеждия, а се превръща в просветена хроника на развитието на една цивилизация.
Към края на живота си, вече сляп, Хуан Валера, един от най-бележитите съвре-менни испански писа-тели, решава да преосмисли европей-ската история – като диалог между Запада и Изтока, между миналото и настоящето.

Представя издателство „НЕДЛАНД“

 

8 септември (четвъртък)

 

14:00-17:00 Шатра №16

Среща с автограф с Б.Н.Добрев – автор на хумористичната фентъзи трилогия „Индор и Браството на Почти Пълната Луна“, „Индор и Сянката на Страданието“ и „Индор и Повелителят на Божествения Мрак“

Представя издателство „ВИЖЪН БУКС“

 

16:00 – 18:00 Литературен кът

Написаното остава, пиши правилно!

Проверка на грамотността

Представя Институт за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН

 

16:00 Шатра №9

Среща с автограф с проф. дфн Анатол Анчев и представяне на новите му книги „Превъплъщения“ (притчи за изначалото),  „Прощъпалник“ (детски стихотворен свят) и „Опит за смирение“.

Представя издателство „Тип-топ прес“


17:00-19:00 Шатра №2

Среща с автори

Представя издателство „Екрие“

 

18:00 Литературен кът

Рени Миткова представя дебютната си книга “Винаги плащаш”. Книгата е наръчник за хората, които се занимават с бизнес, защото виждат как друг успешен човек се справя с предизвикателствата. За всички, които мечтаят за успешна кариера заради споделения от авторката път и поуките по него. За жените в бизнеса, които се питат може ли да съчетаят успешно работа и семейство.

Представя КК „ТРУД“

 

18:00 Шатра №45

Среща с автограф с поета Роман Кисьов и новата му книга „Светът на думите“ (поредица „Нова българска лира“). Книгата включва 61 избрани и нови стихотворения, придружени от 13 авторски черно-бели фотографии, които допълват стиховете. С подкрепата на НФК.

Представя издателство „Ерго“

 

18:00 Шатра №11

Среща с автограф с Петя Александрова

Представя издателство „Хермес“

 

18:00 Шатра №31

Ирина Папанчева и Хайри Хамдан раздават автографина новите си книги "Брюксел, разголен“ и „Пясъчни ветрове“

Представя ИК „Знаци“

 

18:00-19:00 Шатра №16

Среща с автограф с Любомир Кючуков – автор на „Възходът на Седемте“ и „Повелителят на Времето“, книги 1 и 2 от фентъзи трилогията „Съдбата на Светлородните“

Представя издателство „ВИЖЪН БУКС“

 

18:00 Столична библиотека, зала „Вяра“

Издателство Атеа организира събитие на тема: "Как да изградим траен имунитет без изкуствена намеса в защитните сили на организма".

  • Представяне на книгата на „Как да подсилим имунната си система“ на експертите по здравословно хранене Патрик Холфорд и Дженифър Мийк.
  • Среща-дискусия "Хармоничната имунна система" с доц. Велислава Терзиева, д.м. началник на Лабораторията по вирусология към УМБАЛ „Лозенец“ и научен работник в Института по биология и имунология на размножаването - "Акад. Кирил Братанов" - БАН.  

Представя издателство „Атеа“ 

 

18:00 Шатра №44

„Любовницата“ и „Тъщата“ са добре познати, но тук младата авторка разкрива нови аспекти и поуки.

Представя издателство „АНГЕЛИ 7“


19:00 Литературен кът

„Брюксел среща Петра“. Ирина Папанчева и Хайри Хамдан в разговор за новите си книги „Брюксел, разголен“ и „Пясъчни ветрове“, за многообразието, световете и любовта

Представя ИК „Знаци“

 

9 септември (петък)

 

11:00 Литературен кът

Първа част от поредица, разкриваща ни живота в България в първите години след Освобождението. Интересна амалгама от лични съдби, исторически събития и начало на зараждаща се интелигенция.

Представя издателство „АНГЕЛИ 7“


15:00 Литературен кът

Представяне на биографичната книга „По виража“ за световните върхове и нашенските бездни на най-бързия бял мъж на планетата през 90-те години на ХХ век, световния и европейски шампион на 200 м в зала Николай Антонов, написана в сътрудничество със спортния журналист Иван Нанков

Представя издателство „Тип-топ прес“


16:00 Литературен кът

Катерина Стойкова представя своята нова книга със стихове, в която обръща поглед към дома, самотата и инерцията на удобните връзки.

Представя издателство ICU

 

16:00-19:00 Шатра №16

Среща с автограф с Емил Минчев – автор на поредицата „Разследванията на Бънк Ромеро“, „Квартални съновидения“ както и сборниците с разкази на ужасите на английски език Insides и A Coffinful of Nightmares

Представя издателство „ВИЖЪН БУКС“ 

 

17:00 Литературен кът

Представяне на романа „Професорът“ от Таня Глухчева. Една любов, непознаваща пределите на времето и обречена да се повтаря отново и отново, докато героите загърбят това, което им пречи да бъдат заедно. Средновековна испанска куртизанка и свещеник се срещат отново след векове – тя е независима жена, той – знаменит професор. Дали ще се познаят и как ще свърши историята им този път?

Представят изадтелствата „Изида“ и „Книги за всички“

 

17:00-19:00 Шатра №2

Среща с автори на

Представя издателство „Екрие“

 

17:30 Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, централно фоайе

„Древните цивилизации по българските земи и приносът им за културите в Европа и света”.

 Среща-разговор с д-р Светлозар Попов и премиера на книгата му „Траки и пратраки в Източните Балкани“. Важни моменти от историята на днешните български земи от края на неолита до късната бронзова епоха.

Представяне на книгата на Павел Серафимов „Неразказаната история на траките“. Нови и удивителни факти за най-старата цивилизация в Европа – тази на траките и пеласгите.

Представя издателство „Атеа“

 

18:00 Литературен кът

Наградите в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино 2022“. Четене в памет на Евтим Евтимов. С участието на Маргарита Петкова, Добромир Банев и др.

Представя издателство „Персей“

 

18:00 Шатра №45

Среща с автограф с поетесата Поли Муканова и книгата ѝ с фрагменти „Сизиф дали е бил щастлив?“ (поредица „Контрапункти“). „В едновременно строгите, но и гъвкави граници на фрагмента Поли Муканова вмества много различни не само като проблематика, но и като форма текстове – от размишления и съждения с ефект на сентенции до кратки разкази, миниатюрни истории със сюжет, който при друг случай би могъл да е основа и на много по-голяма прозаическа творба“, казва за книгата Ани Бурова.

Представя издателство „Ерго“

 

18:00 Шатра №11

Среща с автограф с Костадин Костадинов

Представя издателство „Хермес“

 

18:00 Книжен център „Гринуич“

Творческа вечер на Неда Антонова

Представя издателство „Хермес“

 

18:00 Клуб „Журналист“

Среща с Анета Василева Царкиня и книгата ѝ „Естетика и красота”. Творбата разглежда Естетиката като наука  и част от живота на човека. Изведени са нови определения и понятия във връзка с красивото, което е еталон за подражание. Естетическите възгледи на съвременното общество се нуждаят от висши пориви и стремежи, в съзвучие с Любовта и Красотата.

Представя издателство „Атеа“

 

19:00 Литературен кът

Представяне на книгата „10 чужди мечти“ от Ралица Димитрова. Може ли мечтата на другия да се окаже твоя, а ти да не си знаел? Ралица Димитрова разказва емоционално и вълнуващо, по начин, по който малко автори успяват. 10-те разказа в книгата са посветени на една и съща тема – предизвикателството да осъществиш чужда мечта. Всички истории са вдъхновени от любовта, която осмисля живота ни.

Представя издателство „Изида“/„Книги за всички“ 

 

10 септември (събота)

 

10:00 Литературен кът

Среща с автограф - Заповядайте на представяне на книгата “Опашати непознати” и среща с нейния автор Събина Георгиева. Ще почетем заедно и ще си поговорим за животните, за емоциите и емпатията. Можете да получите книжка с персонален автограф. Ще завършим с малка творческа задачка, подходяща за деца между 3 и 8 години.

Представя издателство „Меченосец“

 

10:00-12:00 Шатра №2

Среща с вкусен автограф от Anna's chocolates

Представя издателство „Екрие“

 

11:00 Литературен кът

Авторът Доника Ризова и децата от танцово училище Денс Стейшън представят танцов спектакъл „Легенда за танцуващото драконче“ по книгата „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ – втора част от поредицата за Дракончето Ринти

Представя издателство „Мармот“

 

11:00 Шатра №45

Среща с автограф с поетесата Живка Симова и новата ѝ книга „Подреждане на хаоса“ (поредица „Нова българска лира“). „Стихосбирката създава специфично лирическо пространство, в което се сливат не само сезоните, но и проекциите на емоционалното и мисловното. Това се случва чрез фина чувствителност и философска вглъбеност“, казва за книгата Людмила Малинова.

Представя издателство „Ерго“

 

12:00 Литературен кът

Представяне на втора книга от поредицата КНИГИ ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ „Чудесата на метлата“ с автор Лени Рафаилова, предстоящо заглавие специално за Алея на книгата

Представя издателство „Екрие“

 

14:00 Литературен кът

Представяне на “Insides”, новия сборник с разкази на ужасите на английски език от автора Емил Минчев

Представя издателство „ВИЖЪН БУКС“

 

13:00 Литературен кът

Издателство „ЙоЙо книги за деца“ ще представи дебютния детски роман „Руби“, с автор Бистра Божикова и илюстрации на Лусина Терзиян

Представя издателство „ЙоЙо книги за деца“ 

 

15:00 Литературен кът

Как две момчета израснали с фентъзи в сърцата си успяха да сбъднат една мечта и издадоха книга – „Сърцето на Ар'Кхас“. Представяне на една история за епични приключения и велики персонажи. История за битки между хора и митични същества, древна магия и любов. История от нас за вас!

Представят авторите Владислав Вълчев и Мартин Иванов

 

16:00 Литературен кът

Представяне на стихосбирката „вСъщност“ на Татяна Явашева

Представя издателство „ЖАР-Жанет Аргирова“

 

16:00 Шатра №9

Представяне на книгата „Живи смехории“ на монтанския учител и краевед Стефан Мандов

Представя издателство „Тип-топ прес“

 

16:00-18:00 Кино Кабана

Представяне на книгата „Лидерите: Забравените истории на България“ от Ивайло Кунев. В книгата авторът събира 14 вдъхновяващи разказа за значими българи и чрез тях представя 14 модела за лидерство, които да следвате, за да постигнете своите цели.   

Представя издателство „Orange books”

 

17:00 Литературен кът

Представяне на романа „Последна молитва“ от Боян Боев - – новата книга на Боян Боев, автора на „Сайбиевата невеста“. Красива и въздействаща творба за българската свобода, но също и за обречената любов, за трагичната съдба и робска орисия. Ще се потопим в елегичната атмосфера на предосвобожденска България.

Представя издаелство „Персей“

 

18:00 Литературен кът

Поетесата Мирела Иванова, в ролята си на редактор на книгата, ще представи фентъзи епоса „Необикновени“, дебютен роман на 16-годишната Цветомира Йорданова.

Представя издателство „Лексикон“

 

19:00 Литературен кът

Малките читатели ще се срещнат отблизо с един от най-интересните и древни обитатели на океана. Заедно с Цветелина Спиридонова – автор на текста и илюстрациите в книгата „Октоподът Роки и Елиза“, те ще дадат воля на въображението си и  ще сътворят Ленд арт от природни материали. Така любопитните истории и вълнуващите послания в двуезичната книга ще докоснат  сърцата и умовете на малките природозащитници.

Представя ИК „КИБЕА“


 11 септември (неделя)

 

10:00 Литературен кът

Представяне и дискусия на световния бестселър „Неопитомена“ на Гленън Дойл.

Книгата, поставила началото на женски движения, препоръчана от най-престижните книжни клубове и продадена в над 2 млн. копия по целия свят.

Представя издателство „Лайфтайм Пъблишинг“ 

 

10:00-12:00 Шатра №2

Среща с автограф с Христина Панджаридис

Представя издателство „Екрие“

 

11:00 Литературен кът

Юлия Дивизиева представя детската си книга „Дундаки“. Модератор: писателката Виолета Христова

Представя ИК „Знаци“

 

12:00-14:00 Шатра №31

Юлия Дивизиева дава автографи

Представя ИК „Знаци“

 

13:00 Литературен кът

Представяне на „Повелителят на времето“, книга втора от фентъзи трилогията „Съдбата на Светлородните“

Представя издателство „ВИЖЪН БУКС“

 

14:00-16:00 Шатра №16

Среща с автограф с Любомир Кючуков – автор на „Възходът на Седемте“ и „Повелителят на Времето“, книги 1 и 2 от фентъзи трилогията „Съдбата на Светлородните“

Представя издателство „ВИЖЪН БУКС“

 

15:00 Литературен кът

„Елизабет и тронът на Медния град“ е вторият роман за деца на Петър Голийски след „Елизабет и тайната на Живата вода“. В него той отново преплита предания от българския фолклор, митове и фентъзи елементи, за да разкаже нова история за приключенията на малкото момиче.

Каним всички малки и пораснали деца на среща с автограф.

Представя издателство „Егмонт“

 

16:00 Шатра №9

Представяне на една от най-новите футболни книги на издателството – „Съдиите на европейските първенства 1960-2020 г.“ на Димитър Цанев.

Представя издателство „Тип-топ прес“

 

18:00 Литературен кът

Представяне на новия роман от Диана Маркова - „Троянските музиканти“

Представя издателство „Лексикон“

x