МАРИЯ МУТАФЧИЕВА СЪЩО ЗАСТАНА ЗАД КАУЗА ГРАМОТНОСТ

08 - Юни - 2022

 

атематическата гимназия в града, а след това – специалността „Славянски филологии“ в СУ „Св. Климент Охридски“. От шестгодишна възраст свири на пиано. [1] През 1994 г. заедно с Мирослав Мутафчиев и Илиян Георгиев Мери създават популярната група Мери Бойс Бенд. Тя е вокалист и автор на музиката и текстовете на песните на групата. Месец след като Мери Бойс Бенд печели наградата БГ група на 2012 г. и пуска на музикалния пазар албума си „Непознати улици 2012“, Мария Мутафчиева издава и книга с това име. В нея са събрани ранни стихове и първите ѝ текстове за песни.
През същата година тя стартира и Национален поетичен конкурс „Непознати улици“, за ученици от 7-и до 12-и клас, който се провежда всяка година през октомври. Мария Мутафчиева – Мери работи и по самостоятелен албум, сингли от който са „Приказка за нас“, „Дъждовните дни“, „В моето сърце“ и „Нежната тайна“.
Мери Бойс Бенд добива популярност веднага със създаването си в софийските клубове през 1995 г. Носител е на много награди и номинации за музика. Нейни клипове са излъчвани в престижния „World Chart Express“ на MTV. Истинският връх в кариерата на групата идва още с издаването на първия ѝ авторски албум, чиято заглавна песен „Непознати улици“ днес е поместена в учебници по музика за шести и седми клас. В учебници по музика, съответно за седми и девети клас, са и песните „Дългият път към дома“ и „Слънчогледите“.
x