С Радина Боршош стартира "Походът на новите книги" пред НДК

31 - Май - 2022

Инициативата е част от 15-ия Пролетен базар на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи ще продължат до неделя в парка пред НДК

 

 

Нашумялата талантлива актриса на Народния театър Радина Боршош се включи в кампанията на Асоциация "Българска книга" за насърмаване на четенето и повишаване грамотността сред децата.

 

 

 

 

Тази година кампанията не приключи за месец, както се очакваше, а продължава и зад каузата #грамотност застанаха хиляди известни личности, политици и журналисти, учени и редови читатели на своите деца и внуци.

 

 

 

 

 

Първата книжка от поредицата „Феята от захарницата“ на Катя Антонова и издателство „Рибка“ чете Радина на децата, дошли в пространството пред НДК, къзето до неделя се провежда най-мащабното литературно сълитие на открито - юбилейното 15-то издание на Пролетен базар на книгата и 5-ти Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

 

 

 

 

 

 

ПОВЕЧЕ ЗА РАДИНА БОРШОШ

 

 

 

 

 

 

Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2020 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Дебютира на професионална сцена с ролята на Джейн в „Мери Попинз“ в театър „София“ през 2016 г. Първата й роля на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ е Александра в „Лисичета“ от Лилиан Хелман през 2017 г. От 2020 г. е в трупата на Народен театър „Иван Вазов“, където нейни роли са още: Олга в „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ от Пейо Яворов, В в „Три високи жени“ от Едуард Олби, лейди Базилдън в „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд, Атина Болярска, Сусана и Катерина в спектакъла „О, ти която и да си“ по стихове на Иван Вазов, Невяна в „Нова земя“ по Иван Вазов, Райна в „Двубой“, Миранда в „Бурята“. Сред успешните й роли в киното са: Аня в „Солвейг“ (2014 г.), Ива в „Маймуна“ (2015 г.), Соня в „Привличане“ (2016 г.), Рая в „Рая на Данте“ 2020 г. Има роли в телевизионните сериали „Ние нашите и вашите“ и „Ягодова луна“, а също и в документалния филм на ВВС „Рим е направен за 8 дни“. В продукцията на „Уолт Дисни“ „Господарка на злото-2“ дава гласа си на принцеса Аврора. През този сезон можете да гледате Радина Боршош в спектаклите „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ , „Три високи жени“, „Лисичета“, „Идеалният мъж“, „О, ти която и да си“, „Нова земя“, „Двубой“, „Бурята“.

 

 

 

 

 

 

На 1-ви юни в 11:00 часа нови детски книжки ще чете пред НДК Мария Мутафчиева - Мери от групата "Мери бойс бенд".

 

 

 

 

 

 

Ето кой още застава зад каузата ГРАМОТНОСТ и ще чете на децата пред НДК: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=BulgarianBookAssociation&set=a.5790247270990431

x