Столична община, ресорните министерства, индустриалният капитал, БАН и библиотеките - зад кауза ГРАМОТНОСТ!

30 - Май - 2022

 

15-ият Пролетен базар на книгата и 5-ият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи ще продължат до неделя в парка пред НДК
Пролетният базар на книгата и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи бяха открити официално от председателя на Асоциация „Българска книга“ (АБК) Десислава Алексиева, столичния зам.-кмет по културата и образоването Мирослав Боршош, министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, министъра на културата Атанас Атанасов, председателя на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) Анета Дончева и председателя на Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев.
„Вече 15 години изпълняваме мисията си книгите да стигат до хората. Тази година сме посветили най-голямото литературно събитие на открито у нас на децата, за да заобичат книгите и на грамотността, защото всички изследвания показват, че децата, които четат са успешни възрастни, а ние искаме да инвестираме в бъдещето“, обърна се към аудиторията Десислава Алексиева и благодаря на партньорите, застанали зад каузата.
„За София е огромна чест да е домакин и партньор на Пролетния базар на книгата. Това временно, но пълно със съдържание пространство, винаги носи особен дух. Хубаво е, че тази година е посветено на грамотността, но е и малко тъжно - изправени сме пред една тъмна сила и това е неграмотността“, предупреди столичният зам.-кмет Мирослав Боршош, който като домакин официално откри двете юбилейни литературни издания. По думите му „не живеем в света на книгите, не ги откриваме, не ги търсим, сякаш почват малко или много да изчезват и всяко едно такова усилие на всички, които са замесени по пътя, като започнем с издателите и свършим с библиотекарите, заслужава огромна подкрепа“. Той изрази надежда, че „ще бъде по-светло в душите ни, когато държим книга в ръцете си“ и благодари на издателите, че отново са тук. „Огромна е вашата роля за нас - знам, че се намирате в трудни времена, много сложни, защото (с освен т.нар. бизнес) вие се занимавате с нещо изключително важно - развивате духа на тази нация. Затова винаги ще имате нашата подкрепа и обич“, каза в заключение Боршош и пожела „На добър час“ на начинанието.
Министърът на култура Атанас Атанасов направи препратка към наскоро чествания 24 май, „който празнува това, за което сме се събрали ние днес - нашия език“. Атанасов се обърна към събралото се множество, към хората на първия ред и към най-младите с уверението, че „българският език е най-ценното, което можем да завещаем и пазим“. По думите му „грамотността - това е българската душа, която е най-ценната“. В приветствието си не пропусна издателите и посетителите на събитието: „Вие давате надежда на хора като мен, че това, което правите има смисъл. Продължавайте да четете и уважавайте старите книжни книги, защото те са научили най-много хора“.
Просветният министър акад. Николай Денков благодаря на АБК за инициативата, която се развива през годините, въпреки трудностите. „Достатъчно са примерите за това, че в България винаги е имало просветени хора, има ги и сега, ще ги има и в бъдеще. Ние трябва да им помогнем да станат повече, но нямаме никакви основания за песимизъм“, каза министър Денков. „Аз помня момента в моето детство, когато открих книгите и можех да се въплътя в образа на моите герои, да стана един от тях, да разбера, че мога да живея десет други живота в рамките на един месец, да избера кой герой харесвам, кой не харесвам и в крайна сметка - да стана човека, който съм сега“, сподели той и призна, че „в училище, ако те карат да четеш една книга, може би не изглежда особени приятно, но в момента, в който откриеш книгите за себе си - нищо не може да те спре“. В заключение акад. Денков обеща, че както „през тези 15 години министерството е било партньор на АБК, партньор е тази година във всички събития, ще продължи да бъде и в бъдеще“.
Председателят на АИКБ Васил Велев приветства участниците и изказа специални благодарности на АБК за всичко, което прави за насърчаване на четенето и защитата на авторските права, за по-добрите условия за книгоиздаване в България, за развитието на духовността у нас. „Вие имате нашата подкрепа сега и занапред“, беше категоричен той. Посланието му младите участници във фестивала: „Деца, четете книги и учете математиката - така ще станете успешни! Смартфоните няма да ви дадат всичко онова, което могат да ви дадат книгите!“
„Заедно работим успешно от много години и двете асоциации изградихме много общи секторни политики, с които се гордеем“, каза председателят на Българска библиотечно-информационна асоциация Анета Дончева и направи препратка към бъдещето на библиотеките у нас: „Освен всичко останало, се превръщаме и в центрова за обучение на възрастни - имаме нужда от много специализирана литература, за да бъдем ефективни в новото време“, коментира тя и приветства АБК, че да акцентира върху утрешните читатели - днешните деца.
Поздравителен адрес за откриването изпрати и Бойко Таков - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, която е основен партньор в популяризирането на българските книги зад граница.
В първия ден на най-мащабното литературно събитие на открито у нас се състоя среща с автограф със Сатанасов – автор и художник на комикса „БИОН“ на издателство „Вижън Букс“, беше представена книгата на Пламен Трайков и издателство „Лексикон“ „Квадрат от петима“, а The Book club Sofia модерира премиерата на романа „Пълзящите хора“ на СпасиМир Тренчев и издателство „Екрие“, които ни пренесоха в едно възможно бъдеще с надеждата да успеем да го превърнем в самоотричащо се пророчество. Събитието бе с участието на автора на „Изкуственият интелект“ доц. Мариана Тодорова.
„С любов срещу войната“ говорихме за новата „Сбогом, Мариане“ на Кари Хастамар, посветена на поета и музикант Ленард Коен. Преводач на новото заглавие на издателство „Знаци“ е Дора Велева. В събитието се включиха писателят Кристофър Бъкстон, поетът Георги Гаврилов и други. По същото време на щанда на издателство „Екрие“ раздаваше автографи младата поетеса Ана-Мария Герасимова, автор на книгите „Пияните мисли на една трезва глава“ и „Без граници, маски и други затвори“. А час по-късно авторът на единствената българска световна енциклопедия на футбола Румен Пайташев представи нейното пето издание - дело на издателство „Труд“.
През първия ден на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи „Ателие за първите стъпки в калиграфията“ събра подрастващите. Участниците се потопиха в магичния свят на буквата, запознаха се с анатомията на шрифта, с традиционната техника на отпечатване на наборен шрифт, но пречупена през съвременния поглед на артиста. Гостите на ателието придобиха умения във формообразуването и експерименталното композиране на буквата в изобразителното поле. Четенето е забавно доказахме с Точка&Чертичка, докато майсторихме книгоразделители, за да следим внимателно и с любов към книгата любимата история. А с„Безбука“ играхме на думи игра на думи. Забавната азбука под формата на стихове, ни показа какво се случва, когато отмъкнем буква от дума и я оставим без нея. Играейки със състава на думата, младите читатели разбраха как с помощта на въображението си и на буквите от българската азбука могат да се превърнат в автори.
Днес литературните събития продължават с „Походът на НОВИТЕ книги“, който е насочен към най-малките. От 11:00 часа нова детска книжка ще им чете актрисата от Народния театър Радина Боршош. След това ще има среща с Асен Григоров и представяне на „Ако бях цвят“, а забавното ателие „Как се рисува книга“ ще покаже на децата първите стъпки в илюстрацията.
Пролетният литературният базар също ще предложи незабравими преживявания днес. В 14:00 часа Иван Станков ще раздава автографи на щанда на ИК „Хермес“. В 15:00 часа на щанда на издателство „Вижън Букс“ ще ви очаква Дарина Шопова Станчева – автор на детската книга „Звездалан и приключението с вулкана Там“, а след това на детската сцена възпитаниците на танцова школа „Есенс“ ще направят адаптация по книгата.
От 16:00 часа на основната сцена ще видим едно събитие на издателство „Знаци“, озаглавено „От Лилит до Помпей“ – среща на поколенията. Живка Иванова и Ирен Петрова представят взаимно книгите си „Pompeii red” и „Скъпа Лилит“. В 17:00 часа на щанда на издателство „Ерго“ ще можем да се срещнем с писателя Васил Загоров и дебютната му книга „Призраци в библиотеката“ (поредица „Нулева зона“). Час по-късно на основната сцена издателство „Шамбала“ и Магдалена Николова ще ни отведат „Под завивките на боговете. Забавна митология“.
По същото време на щанда на издателство „Екрие“ ще раздава автографи Христина Панджаридис - автор на романите „Оплети и разплитай“, „Ферма за калинки“ и „Малко любов“. На щанда на ИК „Знаци“ ще можете да разговаряте и да вземете автограф от Живка Иванова и Ирен Петрова, а на щанда на FOX book café за автографи ще ви очаква Румяна Халачева с „Дълбините на древността“ - книга, която ще ви помогне по много неочаквани начини!
В Книжен център „Гринуич“ ИК „Хермес“ ще представи новата книга на Иван Станков – „Късна смърт“, на щанда на издателство „Ентусиаст“ Людмила Филипова ще раздава автографи, а на щанда си издателство „Персей“ и преводачът Ваньо Попов представят романа „Момичето, което усещаше книгите“ от италианската писателка Дези Икарди. Завладяваща история, пълна с емоции, загадки и тайни, но разказ за любов към книгите и един необикновен читател.
Последното събитие за деня е от 19:00 часа на основната сцена, където издателство „Еделвайс“ и Димитър Стоянов ще се срещнем с „Руската Атлантида“.
Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2022 г.
Подробна програма по дни и часове:

Пролетен базар на книгата'2022:

Следете събитието:

Схема на издателствата по шатри:

Асоциация "Българска книга" във Фейсбук:

ЗА КОНТАКТИ: 
Анелия Скримова
Връзки с обществеността
М: +359 895 77 82 44
Е: prbulgaria@gmail.com
x