АБК кани на приказен литературен 1-ви юни

31 - Май - 2022

 

„Походът на книгите“ продължава! Мария Мутафчиева - Мери ще чете нови детски книжки утре от 11:00 часа на сцената на V-ия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.
В рамките на празничната програма организаторите от Асоциация „Българска книга“ (АБК) и техните партньори са подготвили поредица от забавни и полезни събития през целия утрешен ден.
В 12:00 часа ще бъде представено фототипното издание „Мечо“ от Ангел Каралийчев - за 120-тият рожден ден на писателя. Изданието е на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по първото фототипното номерирано издание на първата книга за деца на писателя – „Мечо“. В нея са включени разказите „Магарешка глава“, „Мечо“, „Рогатото“, „Дяволчето“, „Житената питка“, „Глупавият Шишо“, „Най-тежкото“ - все любими на поколения деца. Оригиналните рисунки на Илия Бешков в книгата биха били гордост за всяко съвременно издание. Водещ на събитието ще бъде Яница Радева - НБКМ.
В 13:00 часа събираме децата в ателие „Нарисувай корица на любимата си книга“ - събитие с Ева Тенева-Зайкоф. Всяка книга си има корица. А какво трябва да има на една корица и как да направим корица за любимата си книга - ще ни кажат забавните водещи.
Творческият живот на Ева Тенева-Зайкоф започва като съвсем малка опитвайки се да рисува като своя кръстник Климбо (Климент Денчев). Това й дава невероятен тласък и до днес не само в рисуването, но в мисленето, в организирането на детското и младежко въображение, превърнато в оригинални проекти, с които повече от 20 години „заразява“ своите ученици, приятели и съмишленици. Работилници и курсове по рисуване и дизайн са основата за един от най-важните морални отпечатъци, който вече оставя върху младите си последователи. Носител е на наградата на София (2020-2021) за ярки постижения в областта на културата – област съвременни перформативни и мултижанрови изкуства. Ева Тенева е създател и куратор на "Галерия за детско и младежко изкуство".
В 14:00 часа отиваме на "Зелената планета". Издателство "ТАТ Криейтив" ще ви запознае със света на животните на нашата планета. Покрай всяко животно ще научите и буква от българската азбука. Поетесата Джина Дундова-Панчева ще ви разкаже за това как е написала интересните стихове в книгата, които разкриват любопитни факти за всяко едно животно. Ако сте любопитни и искате да разберете защо делфинът винаги спи с едно отворено око - заповядайте на срещата с Джина и с илюстраторката - Мая Бочева, която ще ви посвети в изкуството илюстрациите. Ще чуете и видите песента с клипа към книгата, която е дело на композитора Димитър Гетов и изпълнителката - Даная Петкова. Водещи са Мая Бочева, Джина Дундова-Панчева.
В 15:00 часа отиваме в Ателието за книгоразделители. Малките оригами с форма на смешни чудовища или мили животинки ще ни научат, че дори книжките имат нужда от грижа и отношение. Ще си поговорим за това колко е важно да пазим книгите, за да можем да ги споделим с приятелите си. Водещ е създателят на артистичното ателие „Точка и чертичка“ Силвия Владимирова - завършила анимация в последния випуск на Доньо Донев.
В 17:00 часа ще се срещнем с творчеството на художника Иван Милев. В това ателие, децата ще се запознаят с историята на живота на художника Иван Милев. Ще опознаят изкуството му и времето, в което е живял и творил. Ще видим митичните героите от картините му - Слънцето и неговата невеста, Крали Марко и верния му кон Шарколия, змейовете и самодивите. Децата ще изработят герои за куклен театър от хартия и ще ги използват за импровизирано представление. Ще рисуват и ще се забавляват! Ателието е свързано с предстоящото издаване на книга за деца посветена на художника Иван Милев, която е част от поредицата "История на изкуството за деца" на издателство "Книги за любители". Водещ ще бъде Кристина Тужарова.
През целия ден на щанда на издателство „Екрие“ ще има изненади за малки и пораснали деца. Гости ще бъдат Анна от Anna’s chocolates – автор на приказки и рецепти за деца; Ангелина Бонева, съставител на СБОРНИКЪ – феноменална енциклопедия с рецепти, съвети и препоръки за дома, за храната, за здравето и още!; Маргаритка Благоева, автор на детската приказка „Приключенията на врабчето Незабравко“.
В 10:00 часа на основната сцена Гери Дечева и „Пепърмил букс“ ви канят на разходка в „Синята гора“ и в „Оранжевата гора“. Нека всички деца бъдат готови да участват като актьори на сцената и да нашарим заедно гората и нейните колоритни герои.
В 11:00 часа на същото място започва „Книжно парти“ с издателство „Алтеа“: викторина с награди и много музика. Писателят Асен Сираков представя детските си книжки от поредицата "Приказки с картинки за чудати животинки" и четирилогията "Четвъртото неизвестно". Промоции на детски книжки за 1 юни с ваучери за отстъпка!
От 11:00 – 17:00 часа на щанда на ИК „Знаци“ Юлия Дивизиева ще раздава автографи и ще представи книгите за деца „Дундаки“ и „Заза и Фин“. Час по-късно на основната сцена издателска къща „Пан“ и Ани Владимирова ще ни срещнат с емоциите ни в първите книги от поредицата „Моята първа книга за емоциите“ – „Страх ме е!“ и „Ядосан съм!“. Събитието включва разговор с автора Лилия Русанова, с илюстратора Милена Миткова, както и дискусия със специалното участие на Ани Владимирова и нейния екип на тема „Емоционалното развитие при децата“. Те ще дадат професионални препоръки към родителите и ще отговорят на всичките им въпроси.
В 13:00 часа на основната сцена „Лабиринти“ ще представи Анелия Янковска-Сенгалевич и творчеството ѝ за деца, които ще имат възможност да се впуснат в приключения с книжката „Хайде с Мечо за медец“, а по-големите - със забавните приказки и гатанки на „7 дни чудесни“ и с вълшебствата на приказната повест „Влюбеният момък“. Час по-късно новата детска книга на Жени Костадинова „АЛЕКС И ВЪЛШЕБНИЯТ КАМЪК“ на издателство „Озарение“ също ще срещнат своите читатели. След големия успех на „ПИТА“, в новата си книга Жени Костадинова повежда малчуганите в света на едно дете, което изкарва ваканцията си на село. Там се случват вълшебства, забавни игри, цялото семейство на главния герой Алекс участва в историята… Илюстрациите са на Мария Колева – в класическия стил на реализма с топлото излъчване на деца, животни, природа…
От 15:00 часа издателство „Екрие“ и писателката Никоела Иванова ще раздава „ПРЕГРЪДКИ“, току-що излезли от печат. Първата ѝ книга „ПРЕГРЪДКИ ОТ АФРИКА: Приказки с поука“, излязла от печат през януари 2021 г., още през април е отличена с литературната награда за дебют ЮЖНА ПРОЛЕТ Хасково 2021 г.
Последваха още литературни награди, нови заглавия и верни приятели читатели. Време е за среща на живо с героите от приказките, с автора на приказките. Добре дошли на малки и големи читатели и слушатели! Модератор на събитието ще бъде Десислава Димитрова, учител в 3 СУ „Марин Дринов“
15:00 до 17:00 часа на щанда на издателство „Вижън Букс“ ще върви среща с автограф с Петя Евлогиева – художник на „Звездалан и приключението с вулкана Там“. А в 16:00 на основната сцена издателство „Ина“ представя книгата „Кой припка за рибка“ – автор Петя Александрова, художник Невена Ангелова. Книгата бе отличена от Мюнхенската библиотека като една от 200 най-значими издания за 2021 година. Веднага след това, от 17:00 часа часа е премиерата на „Фермата на Мето“ от Бистра Ангелова – Янакиева. Истории от фермата в рими. А от 18:00 часа преводачката Анета Данчева-Манолова представя романа на холандската писателка Анна Волц „Сто часа нощ“ на издателство „Изида“. Целият свят на Емилия се е срутил. Тя изтрива профилите си във Фейсбук и Туитър, взима кредитната карта на баща си и си купува самолетен билет за Ню Йорк. Но действителността се оказва твърде различна от филмите. И докато през Ню Йорк преминава ураганът Санди с ужасяващи бедствия, Емилия ще порасне, ще срещне най-добрите си приятели, а може и да се влюби…
От 18:00 на щанда на ИК „Хермес“ има среща с автограф с Камелия Кучер, от 19:00 на основната сцена издателство „Робертино“ представя новата книга на Константина Живова – „Малката мечтателка в зоопарка“.
Подробна програма по дни и часове:
Пролетен базар на книгата'2022:
Следете събитието ТУК:
Схема на издателствата по шатри:
Асоциация "Българска книга" във Фейсбук:
ЗА КОНТАКТИ:
Анелия Скримова
Връзки с обществеността
M: +359 895 77 82 44
E: prbulgaria@gmail.com
x