Започна 48-ия Софийски международен панаир на книгата

07 - Декември - 2021

Тазгодишното издание на Софийския международен панаир на книгата бе открито официално в присъствието на г-жа Биляна Генова, директор Дирекция култура в Столична община, проф. Амелия Личева, програмен директор на 9-ия Софийски международен фестивал и специална поздравителна нота, изпратена от г-жа Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република България.

Началото на Софийския панаир на книгата бе дадено от г-жа Десислава Алексиева, председател на Асоциация „Българска книга“, която благодари на Министерство на културата и Столична община – двете институции, без които започващото днес издание не би било възможно.

Тя откри най-мащабния книжен форум у нас с думи на писателя Елена Алексиева: „Книгите и четенето са важни, защото това е единствената човешка дейност, която развива мисленето. А мисленето е в основата на това да бъдем хора“.

В шестте дни, между вторник (7 декември) и неделя (12 декември), при пълно спазване на противоепидемични мерки, Софийският панаир на книгата ще представи разнообразна културна програма, наситена с премиери на книги, срещи с автори и издатели, Софийски международен литературен фестивал и Детски литературен фестивал.

„Кризата засегна тежко и книгоиздаването. Намаленият ДДС върху книгите е глътка въздух, но трябва да се превърне в постоянна мярка. Необходима е активна държавна политика, която да подпомага сектора“, се казва в специалната поздравителна нота на г-жа Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република, изпратена до организаторите на Софийския международен панаир на книгата по повод официалното откриване на панаира.

Книгите са пазители на духа на времето. Докосването до тях е от онези преживявания, които трудно се описват с думи. Те се чувстват.  Книгите и четеното са източник на онзи дълбок смисъл, който ни извисява над злобата на деня, който ни връща към изконни, но позабравени добродетели. Да четем на децата си, да ги възпитаме в любов към книгата, да изпитват глад за нея, а не по задължение да я разлистват – това е наша задача!“, се казва още в поздравителната нота на Вицепрезидента на Република България - г-ж Илияна Йотова.

Софийският международен панаир на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Медийни партньори на събитието са: dir.bg, impressio.dir.bg, azcheta.com, TheBookClub, БГ радио, actualno.com, ploshtadslaveikov.com, както и  радиата JazzFm и N-Joy.                                       

Коледният дом на книгата Ви очаква!

x