Тъжна вест - напусна ни издателят Таня Петрова

07 - Януари - 2021

Напусна ни Таня Петрова – издател, дългогодишен член на Асоциация „Българска книга“, приятел и съмишленик, отдадена изцяло на книгите и четенето.

 

Таня Петрова е съосновател на „Агата-А“ – издателство с история и множество отличия – награда на Френския културен институт в София и Съюза на преводачите в България за най-добър превод от френски („Въображаемият свят на Средновековието“ от Жак Льо Гоф 1998 г.); национална награда „Христо Г. Данов“ за най-добър превод (Поезия от Николай Гумильов, 2001 г.)[i]; специална награда на Асоциация „Българска книга“ (поредицата PUNCTUM – представяща големи фигури и идеи в изкуството на ХХ век. 2002 г.)[ii].

 

 Сред многото известни автори, издадени от „Агата-А“ са Жак Льо Гоф, Жорж Дюби, Питър Браун, Ноам Чомски, Ролан Барт, Теодор Адорно, Тери Игълтън, Хулио Кортасар, Милорад Павич, Владимир Сорокин, Мишел Турние, Джани Родари и други[iii].

 

Няма да забравим невероятните „джаз четения“, организирани от Таня Петрова и „Агата-А“ през 2014 г., посветени на стогодишната от рождението на аржентинския писател Хулио Кортасар[iv]. Безбройните представяния на книги, срещите с автограф и събитията за деца, свързани с поредицата за „Мечето Падингтън“ на Майкъл Бонд ще останат в спомените на всеки от нас.

 

 

Асоциация „Българска книга“ поднася съболезнования на семейството и близките на Таня Петрова.

 

Поклон пред светлата й памет!

x