Тест по грамотност и разнообразна Културна програма Ви очакват на „Алея на книгата“ - Варна между 31 юли и 09 август

27 - Юли - 2020

За единадесета поредна година най-голямата пътуваща книжарница на открито пристига в центъра на Варна. „Алея на книгата” стартира на 31 юли, петък, и обхваща два летни уикенда до 9 август включително. Повече от 50 български издателства и книгоразпространители, разположени в 19 шатри на близо 500 квадратни метра изложбена площ, хиляди заглавия и специални предложения за всички възрасти очакват посетителите на изложението по продължението на пешеходната част на бул. „Сливница” - от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10:00 до 22:00 ч.

 

В рамките на Културната програма на „Алея на книгата” - Варна организаторите Асоциация „Българска книга” и Институтът за български език при БАН предизвикват ученици, преподаватели, родители и всички посетители на специално събитие под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“, посветено на грамотността. Под формата на занимателни езикови задачи и игри всеки може да тества знанията си по български правопис, граматика и пунктуация.

 

Всеки участник ще получи стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепяни върху надписи на публични места, в които са допуснати грешки. Най-успешно справилите се участници ще получат и други награди. Събитието ще се проведе на Литературния кът на открито, разположен на пешеходния бул. „Сливница” на пресечката с ул. „Стефан Караджа”, два пъти - на 31 юли, петък, между 19:00 и 21 часа и на 1 август, събота, между 16:00 и 18:00 часа.

 

Литературният кът на открито и тази година е домакин на разнообразната Културна програма, която представя българската литература в цялото ѝ разнообразие чрез срещи между автори, издатели и читатели. Очакват Ви срещи с автограф и на щандовете на изложителите.

 

 

Културна програма на „Алея на книгата” Варна 2020


31.07., петък

19:00 часа, Шатра №2

 • ИК „Хермес” представя Елица Виденова, автор на стихосбирката „Хляб за утре“.

 

19:00 - 21:00 часа, Литературен кът

 • Институтът за български език при БАН Ви предизвиква на специално събитие, на което можете да покажете знанията си по български правопис, граматика и пунктуация в занимателни езикови задачи и игри под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.

 

01.08., събота

11:00 & 17:00 часа, Шатра №18

 • ИК „Знаци” Ви кани на среща с автограф с поета и преводач Хайри Хамдан. 

 

16:00 - 18:00 часа, Литературен кът

 • Институтът за български език при БАН Ви предизвиква на специално събитие, на което можете да покажете знанията си по български правопис, граматика и пунктуация в занимателни езикови задачи и игри под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.

 

18:00 часа, Шатра №12

 • Жанет 45 представя Владимир Сълов и новия му роман „Възкресение”. Заповядайте на шатрата на издателството за автограф и разговор с автора.

 

18:00 часа, Литературен кът

 • Пощенска кутия за приказки представя „Произход на видовете”, първият сборник с разкази на Георги Блажев. Нашумелият музикант Тино ще чете от книгата, очаква Ви един час смях до сълзи.

 

19:00 часа, Литературен кът

 • ИК „Знаци” представя „Водните лилии на паметта” на поета и преводач Хайри Хамдан, носител на световни литературни награди в Египет, Саудиска Арабия и Палестина, както и на награда „Перото“ за превод, и наградата на Съюза на българските преводачи – 2018 г.

 

19:00 часа, Шатра №2

 • ИК „Хермес” представя Ангел Г. Ангелов, автор на романа „Пътуването” и на сборника с разкази „Внезапно сбогуване“, удостоен с наградата „Милош Зяпков“. 

 

19:00 - 21:00 часа, Шатра №18

 • ИК „Знаци” Ви кани на среща с автограф с поетесата Виолета Христова, която е и председарел на Литературен кръг „Смисъл” и ще представи Творческа платформа за издаване на българска литература. 

 

20:00 часа, Литературен кът

 • Книгомания представя „Книга за песните“ на Стефан Вълдобрев.

 

02.08., неделя

17:00 - 19:00 часа, Шатра №18

 • ИК „Знаци” Ви кани на среща с автограф с поетесата и изследовател на Ванга Жени Костадинова. 

 

18:00 часа, Литературен кът

 • Пощенска кутия за приказки представя „Книгите на Никола Крумов” с участието на комедийния актьор Ники Станоев. Заповядайте, за да чуете някои от най-култовите разкази от книгите „Дневник от панелните блокове”, „Междупанелни войни” и „Малка каменна топка”. Трите книги на Никола Крумов са едни от най-успешните и популярни сред феновете на Пощенска кутия за приказки. Писателят-загадка пази ревниво своята личност, споделяйки я само с котката Ивелина. Неговите произведения се препоръчват за повишаване на настроението и трайно намаляване на мърморенето. Те ще ви разплачат от смях и ще ви държат в добро настоение дълго време.

 

19:00 часа, Литературен кът

 • Росен Николов представя поетическата книга „Безвремие”, събрала творби от двадесет години насам. „Безвремие” представя любовта в чистия ѝ вид, тя е диалог с Музите, които нашепват стиховете. В „Безвремие” авторът обръща внимание на филосовско-екзистенциални теми, но преди всичко - търсенето на истинската любов. Защото я има и защото е навсякъде около нас.

 

20:00 часа, Литературен кът

 • Фондация „Въздигане” представя детските книги „История на България през вековете” с историческа тематика.

 

04.08., вторник

17:00 часа, Шатра №1

 • Среща с автограф с автора и преводач Елена Владова, която ще представи детската си триезична книга „Водното конче и гривната / La Libellule et le bracelet / The Dragonfly and the bracelet” 

 

18:00 часа, Литературен кът

 • Представяне на „Видимото и невидимото с нас - Откровение”: „Въздействаща техника - живея” с автор Стефка Стефанова, бързо действащ метод, който деликатно изчиства стреса, основният причинител на болетите в организма.

 

19:00 часа, Литературен кът

 • ИК „Хермес” представя романа „Безмълвие“ от Неда Антонова.

 

06.08., четвъртък

18:00 - 20:00 часа, Литературен кът

 • Фондация „Въздигане” представя детски енциклопедии и исторически романи с тема прабългарски спортове и демонстрация на стрелба с лък.

 

20:00 часа, Литературен кът

 • Издателство „Атеа” представя романа „Висш шпионаж” на полковника от руското разузнаване Елена Вавилова, която разказва една от най-невероятните шпионски истории на XXI век и романа „Шпионски истории 100 истина” с автор Павлин Павлов, който споделя екстремните вълнения и ситуации, болките и радостите на човека на разузнавателното поприще, който е реално видим, но всъщност е сянка – сянка на себе си, сянка на времето, сянка на необходимото. 

 

07.08., петък

18:00 часа, Литературен кът

 • Издателство „Хелиопол” и АНДАРИ представят сборника Български исторически четения 2020 „Наследство Българско“.

 

18:30 - 20:00 часа, Шатра №5

 • AMG Publishing Ви кани на среща с автограф с Моника Василева, автор на книгите „Изгревът“, „Дневник на необикновената жена“, „Когато Ина срещна Ян“ и „Подари си желаното тяло“. Всеки, който закупи книга на Моника Василева, ще получи послание, ръчно изработено от нея.

 

19:00 часа, Литературен кът

 • Издателство „Хелиопол” представя книгата „Хранене, дишане и сексуална култура”.

 

20:00 часа, Литературен кът

 • Представяне на най-новата книга на МИНА - „Карантина”, колекция от фантастичи разкази, повечето от които в жанра антиутопия. Разказите са като сънища, оставили спомен от нещо преживяно и лично изстрадано, към който се насочват търсещите изгубената душевност герои. Миговете на пленителен блян биха привлекли всеки любител на фантастичния жанр.

 

08.08., събота

11:00 часа, Шатра №18

 • ИК „Знаци” представя детската книга „Капчици смях” и стрийт шоу с участието на актьора и автор на книгата Янко Митев.

 

18:00 часа, Литературен кът

 • Издателство „Хелиопол” представя книгите „Методика за обучение по Иайдо”, автор Леонид Караваев, Кай Сей Кан доджо и „Дзен в бойните изкуства” от Тайсен Дешимару.

 

19:00 часа, Литературен кът

 • ИК „Знаци” представя детската книга „Капчици смях” и стрийт шоу с участието на актьора и автор на книгата Янко Митев.

 

20:00 часа, Литературен кът
 • Представяне на книгата „Полетът на душата“ на Сатя Стив - йоги, лечител, автор, модерен гуру и също така - бизнес предприемач. Основател на Satya Namaste Shop, организатор на Festival of India и много други. С думи вдъхновяващи Стив показва пътя напред, живота да прегърнем и всичките му изпитания в поуки да превърнем. В тази малка прекрасна творба получаваме мъдрост от Избрания.

 

Участници в „Алея на книгата” Варна 2020:


Шатра 1 – Варненски издателства

Шатра 2 – Сиела, Хермес

Шатра 3 – Атеа, Коала прес, Изида, Персей

Шатра 4 – Бард

Шатра 5 – AMG Publishing, Робертино

Шатра 6 – Сarrot, Жануа'98, Кибеа, Мусагена

Шатра 7 – Ера, Унискорп

Шатра 8 – Фют

Шатра 9 – Букохолик, Вакон, FOX book café

Шатра 10 – Емас, Рива

Шатра 11 – Дамян Яков, Иком Медия, Милениум

Шатра 12 – Жанет 45, Мармот, Пощенска

кутия за приказки, Таймлайнс

Шатра 13 – Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 – Бяло братство, УИ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Велико Търново, Хартиен свят

Шатра 15 – Асеневци, Колибри

Шатра 16 – Захарий Стоянов, Пан, Пух

Шатра 17 - АйСиЮ, Артлайн Студиос, Про Бук

Шатра 18 –Знаци, Ина, Kostenurko.com, Хелиопол

Шатра 19 – Лексикон, Лист, Панорама, Togheder Academy, Шям

 

 

„Алея на книгата” - Варна ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки.

 

 

Следете събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/2689969521283556/

 

Организатор: Асоциация „Българска книга” 

 

 

За повече информация и интервюта:

Моника Димитрова, PR & Маркетинг (Асоциация „Българска книга”)

+359 882 644 269

m.dimitrova@abk.bg

x