Франкфурт: Канада отлага почетното си гостуване на Панаира за 2021

09 - Юли - 2020

Най-мащабното международно книжно изложение - Frankfurter Buchmesse, обяви, че Канада ще отложи представянето си като почетен гост на Панаира, планирано за 2020, с една година, за да се фокусира върху предизвикателствата, наложени от новия коронавирус Covid-19. В отговор и в дух на солидарност държавите Испания, Словения и Италия, чиито почетни представяния бяха планирани съответно за годините 2021, 2022, 2023, също ще приложат едногодишно отлагане.

 

 

Франкфуртският международен панаир предстои да се проведе между 14 и 19 октомври 2020 с хибридно физическо-дигитално издание. Виртуалната програма е наречена Bookfest и Канада ще участва със силно онлайн присъствие, изчаквайки с представянето на физическия си щанд до 2021.

 

 

Frankfurter Buchmesse тази година ще се проведе своето 72-ро издание по план през октомври, но с оглед на промените при държавите почетни гости на изложението, календарът изглежда така:

 

  • Почетен гост Канада: 2021 (20 - 24 октомври)
  • Почетен гост Испания: 2022 (19 - 23 октомври)
  • Почетен гост Словения: 2023 (18 - 22 октомври)
  • Почетен гост Италия: 2024 (16 - 20 октомври)

 

 

„Отправяме сърдечни благодарности на асоциациите на книгоиздателите и на институциите в Испания, Словения и Италия, както и на организаторите на участията им във Франкфурт, които изразиха солидарността си към Канада, съгласявайки се да отложат програмите на почетните си гостувания с година, така че държавата да има възможност за пълноценно участие и представяне на литературата и културата си през октомври 2021”, каза директорът на Панаира Юрген Боос. „В същото време очакваме всички дигитални активности, които ще бъдат предложени от канадските ни партньори на Frankfurter Buchmesse тази година, която продължава да ни предлага огромни трудности, срещу които международното книжно общество се обединява. Сътрудничеството между потвърдените държави почетни гости на Панаира е само един от множеството примери”.

 

 

На свой ред от канадското културно министерство също благодариха на Испания, Словения и Италия за съгласието си да приспособят графиците си към ситуацията, както и на Франкфуртския панаир за координационните усилия. Виртуалната програма на Канада, която ще се представи тази година, ще предложи зърване към пълното им почетно гостуване, вече планирано за 2021 година.

 

 

Източник: https://publishingperspectives.com/2020/07/frankfurt-book-fair-canada-postpones-its-physical-guest-of-honor-program-to-2021-covid19/

x