Новата валута за купуване на детски книги в Италия - Бууккоин (Bookcoin)

20 - Май - 2020

Поради изолацията в следствие на Covid-19 книжарниците в Италия затвориха за читатели на 12-ти март и отвориха отново на 15-ти април, но се оказаха празни още от края на февруари, когато страхът от новия вирус вече беше факт.

 

В очакване на края на извънредното положение всички независими книжарници, членове на Асоциацията на търговците на детски бестселъри на Италия (Children’s Booksellers Association - ALIR) имаха дигитални заседания, измисляйки нови проекти.

 

Първият техен проект, рожба на кризата, причинена от Covid-19, се нарича „Вселена от истории. В главната роля - Книгата” и представлява виртуала изложба на картинни книги, които разказват историите на библиотеки и библиотекари, книжарници, книгоиздатели, активисти, писатели и пионери, които са допринесли за промяна в света на детската култура. Експонатът може да се посети на сайта на Фестивала на детската книга в Болоня.

 

Вторият и по-голям проект е създаването на Буккоина (Bookcoin)* - инициатива, която се върти в главите на членовете на Асоциацията в Италия от известно време. Целта е да се създаде нова валута, с която могат да се купуват единствено книги. Извънредното положение и коронавирусът с последвалия и очакван икономически упадък забързват този процес и валутата Буккоин е вече факт.

 

Автор на дизайна на банкнотите е Иван Кану, който ги е илюстрирал с портрети на автори като Джани Родари, Роалд Дал и Астрид Линдгрен.

 

Всички книжарници, членове на Асоциация на търговците на детски бестселъри на Италия ще използват банкнотите като ваучери за подарък, но тяхното основно предназначение е финансова подкрепа. Проектът се фокусира не само върху сигурното бъдеще на независимите книжарници, но също върху финансови действия, които могат на вдъхнат нов живот в света на детската култура.  

 

Както политически, така и икономически, Бууккоинът може да се превърне в безценна инвестиция в по-доброто бъдеще за местни и национални правителства, давайки им възможност да подпомагат финансово нови библиотеки в най-бедните и слаборазвити райони в Италия, училищни библиотеки, фестивали на книгата и още, и още.

 

В Буккоин може да инвестира всеки - от бизнеса, до жителя на страната.

 

--- 

 

* Bookcoin - от английски book (книга) и coin (монета); също препратка към популярната криптовалута Bitcoin

 

Източник: https://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/childrens/childrens-industry-news/article/83324-the-bookcoin-a-new-way-to-buy-children-s-books-in-italy.html?fbclid=IwAR21KKPJdEPlZeTM4xR_0Fvfk-pQFd2RoojJNSgIZmfKmGflKhccgrahtSA

x