Как книжарниците в Германия излизат от изолацията

08 - Май - 2020

Книжарниците в Германия отвориха врати за читателите този понеделник, 4-ти май след като на 18-ти март изолацията наложи принудителното им затваряне. 

 

Затварянето на книжарниците в Германия резултира в 46.9% спад на приходите през април в сравнение със същия месец миналата година. Продажбите в книготърговската верига на изданията с твърди корици и заглавията първо издание е спаднала с 47.3%, а с меки корици - 44.2%. Що се отнася до определени категории заглавия, тези посветени на пътуването отбелязват най-голям спад с почти 80%, следвани от 51% спад при продажбите на нехудожествена литература през април месец. 

 

Ако в изчисленията се включват всички канали на книгоразпространение, то спадът е малко по-лек и се равнява на 33 процента. Най-малък спад се наблюдава при детско-юношеската литература - 19.6%. 

 

Много физически бизнеси останаха отворени и немалък брой читатели можеха да купуват книги в Германия от хранителни магазини и аптеки. Продажбата за заглавия именно там отчита сериозен ръст по време на Великденските празници. Генерално обаче продажбата на книги през тези канали на разпространение не e успяла да регистрира значим и постоянен подем по време на кризата с Корона вируса.

 

След като първата седмица, в която книжарниците отново отвориха, се вижда, че художествената литература отбелязва ръст, както и детско-юношеската художествена литература. Несигурността в това дали и как пътуването ще е възможно се вижда в липсата на ръст при продажбите на заглавията, посветени на пътуване. Нехудожествената литература също не се радва на възход. 

 

Позитивно погледнато, продажбите на детско-юношеската художествена литература показват най-голям ръст: в подкатегорията за игра и учене цифрите показват 11.9% увеличение, а при предучилищните книги се наблюдава 0.3% ръст. Позитивна е ситуацията при книгите с хуманитарна насоченост, изкустро, музика и философия, като последните бележат 3.5% ръст.

 

 

 

Данните са на Börsenblatt и Media Control в Германия

 

Източници: 

https://www.boersenblatt.net/2020-05-07-artikel-turnover_up_to_eight_times_higher_than_during_shutdown_-exiting_lockdown__development_of_book_sales_.1859673.html

https://www.boersenblatt.net/2020-05-07-artikel-a_long_way_to_go-exiting_lockdown__development_of_book_sales.1860371.html

x