Известни български музиканти застават зад деветата Национална кампания за насърчаване на четенето сред децата „Походът на книгите“

05 - Март - 2020

На свое редовно заседание, проведено на 09.03.2020 г., с оглед предотвратяване на разпространението на коронавируса Ковид-19 и предвид ограничителните мерки, приети от Министерския съвет на Република България, свързани с провеждане на събития на закрито с участието на повече хора на територията на цялата страна, Управителният съвет на Асоциация „Българска книга” прие решението да отложи провеждането на тазгодишното издание на националната инициатива в подкрепа на четенето „Походът на книгите” , първоначално планирано от 2-ри до 23-ти април, за по-късно през годината.

 

---

 

 

В деветото издание на кампанията „Походът на книгите” ще се включат известни български музиканти, сред които Дидо от Д2, Нина Николина, Васо Гюров от Ревю, Жлъч, Прея, Калин Вельов, Боян Георгиев - Бонзи от ODD Crew, Цветан Хаджийски от smallman. Изпълнителите ще четат от любимите си литературни произведения на деца в детски градини и училища.

 

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

 

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерство на образованието и науката и Столична община, със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-ри април и продължава до 23-ти април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

 

За ранното детско четене: Световни изследвания доказват, че голяма част от природния интелект на човека се развива до осмата година. За да се разгърне този потенциал, детето от малко трябва да е подложено на различни сетивни стимули, а четенето играе важна роля в отключване на невероятните възможности на човешкия мозък.

 

Извадки от наръчник с полезни съвети за ранното детско четене към учители и родители, подготвени от Вал Стоева и Лора Филипова от фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“, с организационната подкрепа на АБК:

 

-    Децата, на които им е четено от ранна възраст, се справят по-успешно в училище, защото разполагат с по-голям речников запас и са усвоили несъзнателно граматичните правила на езика;

-    Четенето на глас на бебета и малки деца подпомага тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Те опознават света около тях по-бързо, намират отговори на своите въпроси по-лесно и стават по-толерантни.

-    Опитът на децата с книгите, преди да започнат училище, е от ключово значение за добрата подготовка за академичната среда. Ако детето тепърва трябва да опознае предмета „книга“, да осъзнае връзката между илюстрациите и текста и да учи непознати думи и понятия, задачата му се усложнява многократно;

-    Родителите, които четат на децата си, изграждат здрава връзка с тях.

 

---


„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2020 г.


---

 

Очаквайте новини, повече информация, пълната програма на инициативата и съпътстващите я събития скоро!

x