Богата културна програма на „Алея на книгата“ - Варна по случай десетото юбилейно издание

31 - Юли - 2019

От  2-ри до 11-ти август, за десета поредна година, във Варна акостира най-голямото книжно изложение на открито в България - „Алея на книгата”. Над 50 български издателства и книгоразпространители гостуват на морската столица, за да представят хиляди книжни заглавия. Мястото на Алеята е пространството от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, а работното ѝ време е всеки ден от 10:00 до 22:00 ч. По традиция изложението е съпътствано от богата културна програма на Литературния кът всеки ден от 18:00 до 21:00 ч.  

 

 

Официално откриване 

  • 2-ри август, 18:00 ч., Литературен кът, пешеходната зона на бул. „Сливница“ (в близост до пресечката с ул. „Стефан Караджа“)

 

„Алея на книгата“ представя българската литературна сцена в цялото ѝ многообразие, срещайки читатели с автори и издатели. Любима част от книжното изложение на открито е Литературният кът с премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии и детска програма. Част от гостите му тази година са Васил Стефанов - Слона, Герасим Дишлиев, доц. Диана Димитрова, Добри Божилов, Ирина Вълчева, Катерина Хапсали, Моника Желязкова, Петя Кокудева, Петя Миладинова, Светлина Трифонова, гостуват още Владимир Сълов, Велина Минкова, Георги Тенев, Иван Ланджев, Калояна Климентова, Катя Атанасова, Николай Ценков, Петър Денчев, Сава Василев.

 

Детският модул на Културната програма включва:

  • Петя Александрова и нейната стихосбирка „Как да порасна” с илюстрации от художника Петър Станимиров на 4-ти август от 19:00 часа (изд. „Ина”)
  • Представяне на романа „Антон и други произшествия” (от Гюдрюн Скретинг) от преводачката Росица Цветанова на 5-ти август от 19:00 часа (изд. „Изида”)
  • Среща с преводачката на детската шведска авторка Мария Грипе - Ева Кънева, която ще потопи малките читатели в атмосферата на нейните романи на 5-ти август от 19:00 часа (изд. „Емас”)
  • Актрисата Петя Миладинова и приказните ѝ гатанки, стимулиращи детското въображение на 6-ти август от 18:00 часа (изд. „Агата-А”)
  • Представяне на дебютната стихосбирка „Приказка за мечтатели” на 17-годишната Деница Русева на 6-ти август от 19:00 часа (ОДК, Лиературен клуб „Касталия”)
  • Игри с издателство „Клевър бук” и техните забавни упражнения по логика и наблюдателност на 10-ти август от 19:00 часа

 

По случай юбилейното десето издание на „Алея на книгата” - Варна, която води своето начало именно от морската столица, в програмата на Литературния кът са поместени две специални събития:

  • Събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. На 3-ти и 4-ти август от 15:00 до 18:00 часа Институтът ще участва в Културната програма с инициативата "Написаното остава. Пиши правилно!". Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Всички ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се участници ще получат и други награди.

 

  • В знак на подкрепа към здравната система на града, Община Варна и Асоциация „Българска книга” организират кръводарителска кампания под мотото „Капка кръв може да спаси живот, прочетена книга може да промени живот“. Всеки, който се включи в кръводаряването, ще бъде „поощрен” с книга, подарък от българските издателства.

 

         Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен.  

 

 

Участници в "Алея на книгата" - Варна 2019:

 

 

Шатра 1 - Варненски издателства

Шатра 2 - Сиела, Хермес

Шатра 3 - Атеа, Коала прес, Изида, Персей, Посоки

Шатра 4 - Бард

Шатра 5 - AMG Publishing, Букборд, Инфодар, Кръгозор

Шатра 6 - Жануа'98, Жар, Кибеа, Клевър Бук

Шатра 7 - Ера, Унискорп

Шатра 8 - Фют

Шатра 9 - Букохолик, Вакон

Шатра 10 - Емас, Рива

Шатра 11 - Агата-А, Дамян Яков, Милениум

Шатра 12 - Жанет 45, Парадокс, Шамбала

Шатра 13 - Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 - Асеневци, Бяло братство, Хартиен свят

Шатра 15 - Колибри, Прозорец, Просвета

Шатра 16 - Захарий Стоянов, Пан, Труд

Шатра 17 - АйСиЮ, Артлайн Студиос, Про Бук

Шатра 18 - Ина, Миранда, Хелиопол

Шатра 19 - Ентусиаст, Ергон, Инле, Лексикон


 

 

Следете събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/980989535577328

 

„Алея на книгата” - Варна 2019 се организира от Асоциация „Българска книга“ и Община Варна.

x