Походът на книгите 2018

26 - Март - 2018

Четем заедно, растем заедно!


От 2 до 23 април 2018 г. за седми път ще се проведе националната кампания „Походът на книгите“


Имаме удоволствието да Ви поканим на 2-ри април (понеделник) в 10:00 часа в Детския отдел на Столична библиотека (пл. "Славейков" №4а), за да обявим заедно старта на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ и отбележим Международния ден на детската книга!

 

В рамките на специална празнична програма, съвместно с фондация „Детски книги“ и Валентина Стоева, носител на званието „Рицар на книгата“, ще представим мотивационни видео и наръчник с полезни съвети относно ранното детско четене (0-7 г.). В програмата са среща с журналисти (10:00 ч.), официално откриване u срещи с любими автори за деца и популярни личности - талисмани на кампанията (12:00 ч.), oт 15:00 ч. продължаваме с гостувания в Детския отдел на Ирина Първанова-Раши, Цветана Радушева, Ирена Леви, Йоана Кирчева, Людмила Сланева, които също ще споделят откъс от любимите си детски книги и разкажат за любовта към четенето.

 

Отправяме покана към всички приятели на детската книга, присъединете се към празника по случай Международния ден на детската книга в Детския отдел на библиотеката, официалната програма започва в 11:00 ч.! А ако децата посетят Детския отдел, маскирани като любим образ от детска книга, ще си тръгнат и с подарък от Столична библиотека!


Началната дата на „Походът на книгите“ не е случайна, а съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г. ). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък идва на 23-ти април - денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

 

Както всяка година, сме предвидили редица събития с подкрепата и в съорганизаторство с Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Детски книги“, Столична библиотека, дом-музей „Ангел Каралийчев“, издателства и книжарници от цялата страна. В рамките на кампанията ще се проведе и първият, изцяло „детски“: Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, Младежки театър „Николай Бинев“, 18 - 22 април. Всички фестивални събития, от сряда до неделя, 10:00 – 19:00 са със свободен вход, като в рамките на пет дни Фестивалът ще срещне детската публика с европейски, български писатели, с поети, художници, илюстратори на литература и книги за деца и подрастващи.

 

7. Национална кампания „Походът на книгите“ е за насърчаване на ранното детско четене (от 0 до 7 г.), както, за да отбележи първите седем издания на инициативата, така и в духа на международното годишно обръщение: the small is big in a book по случай Международния ден на детската книга през 2018 г.

 

  • 2 април 2018 г., Столична библиотека // Представяне на кампания „Четем заедно, растем заедно!“: мотивационно видео и наръчник за учители и родители, насърчаващи ранното детско четене; празнична програма и официално откриване;

 

 

  • „Маратон на четенето“ – инициатива на Българска библиотечно-информационна асоциация в библиотеки в страната;

http://www.lib.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=1252&Itemid=116 

 

  • Конкурс „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“ - българските деца избират своя любима детска книга;

 

  • Априлска програма на Столична библиотека;

 

  • 3 – 5 април, 10 - 13 април 2018 г., Дом-музей на българския приказник и автор за най-малките, Ангел Каралийчев; с тематична беседа и представяне, посветени на българския приказник и книгите му от 11:00 ч. в посочените дни // бул. „Васил Левски“ № 60, ет. 1, с подкрепата на Националния дворец на децата;  

 

  • Още събития в съпътстваща програма: на издателства; книжарници; училища; детски градини; други.

 

За шестте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 12 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература. 

 

Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании:  „Маратон на четенето“, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно“ на сайта „Детски книги“ за детско-юношеска литература, в който не друг, а читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници.

 

Първите издания на кампания са мотивирани от притеснителните резултати на българските ученици, станали видими след оповестяването на резултатите от представителни изследвания като PISA през 2012 г. и 2016 г. в областта на средното образование. 

 

Четем заедно, растем заедно!
Следете последните новини на страницата на Асоциация „Българска книга“ във фейсбук.

 

НАРЪЧНИK ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА РАННО ДЕТСКО ЧЕТЕНЕ (0-7 г.)  / в pdf 

 

ПРОГРАМА

 

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

 

___

 

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация ”Българска книга” в партньорство с Българска Библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието - гр. София.

Официални партньори на кампанията: Столична община, Столична библиотека, фондация Детски книги, Младежки театър „Н. Бинев“, Национален дворец на децата, Българска национална телевизия, „Аз чета”.

 

„Походът на книгите" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

___

 

За допълнителна информация във връзка с „Походът на книгите“ и интервюта може да се обръщате към Милена Димитрова на pr.literaryfest@abk.bg, както и към екипа на Асоциация „Българска книга" (организатор на „Походът на книгите") на office@abk.bg.

 

 

Partners

x