Софийският международен панаир на книгата представя българската книга и литература от Вишеград - съобщение до медиите

07 - Декември - 2017

45-и Софийски международен панаир на книгата

 5-и Софийски международен литературен фестивал

 

12-17 декември, Национален дворец на културата

всеки ден от 10:00 до 20:00, в неделя до 19:00

 

Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2017 г.

 

На 12 декември се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“. Панаирът и Фестивалът се провеждат паралелно на общо шест етажа на обновения Национален дворец на културата и ще продължат до 17 декември 2017 г.

Панаирът на книгата започва през 1967 г., когато София става петият град в Европа, домакин на литературен форум от такъв мащаб. При известни прекъсвания, тази година е неговото 45-о издание, в което участват повече от 200 издателства от страната и чужбина. Изключително наситената съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

Официален старт на събитието ще бъде даден във вторник (12 декември) от 11:00 в Централното фоайе на НДК с гостуването на Софийския духов оркестър, диригент Юли Дамянов. Още през първия ден от изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 4, западно крило. С пълната програма на Панаира можете да се запознаете тук, а също от прикачения файл.

 

Петото издание на Софийския международен литературен фестивал отново има своя международен фокус, а именно литературата на страните от Вишеградската четворка. В програмата му гостуват 12 писатели, като това са от Полша: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан. Над 60 писатели от България домакинстват срещите–разговори и заедно със своите колеги от чужбина ще говорят по важни обществени теми. Сред участниците от страната ни са: Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова и др.

Също на 12 декември, но от 18:00 ч. на сцената на Фестивала на Мраморно фоайе (ет. 2) ще се проведе официалното му откриване със „Среща на поколенията“, в която Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев представят част от дебютантите на 2017 г.: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева, с модератор Тодора Радева.

Пълната програмата на 5-ото издание на Фестивала вижте тук, както в прикачения файл.

 

Софийски международен панаир на книгата във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/1750693785233713/

Софийски международен литературен фестивал във Фейсбук:

https://www.facebook.com/sofialiteraryfest/

 

Линк към видеото „Една книга може да те отведе навсякъде“ / идея: normal, режисьор: Еди Шварц, оператор: Антон Огнянов

https://www.facebook.com/BulgarianBookAssociation/videos/1940143196000877/

 

https://www.youtube.com/watch?v=yr1ltxWWfmM

 

∞∞∞∞∞

 

Софийският международен панаир на книгата и Софийският международен литературен фестивал са част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. и се провеждат с подкрепата на Министерство на културата на България, Столична община, Международния Вишеградски фонд, в партньорство с  Полския културен институт, Посолството на Словакия, Унгарския културен институт и Чешкия културен център.

 

Организатор: Асоциация „Българска книга“ 

  

За информация:

За СМПК: office@abk.bg

За СМЛФ: Милена Димитрова

Връзки с обществеността

0898 412 059

pr.literaryfest@abk.bg                                                                                                         

 

 

 

Схеми с разположението на участниците в 45. Софийски международен панаир на книгата по-долу.

x