събота и неделя: Програма на Софийския международен панаир на книгата,12-17 декември 2017 г., НДК

20 - Ноември - 2017

ВАЖНО: Културната програма ще се проведе на ет. 4, западно крило (фоайе), а не в зала № 4.

 

45. СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА

 

12 – 17 декември 2017 г., Национален дворец на културата

 

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. и се провежда с подкрепата на Министерство на културата.

 

 

ПРОГРАМА 

  

11:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на роман на Бойка Николас „Проклятие или Господ има други планове за теб“.

„Проклятие или Господ има други планове за теб“ е универсална  книга за превратностите на съдбата. Чрез преживяванията на главните герои, белязани от много емоционални рани, сексуални авантюри, любов, омраза и дори от смъртта на главния герой, авторката, Бойка Николас, ни кара да се замислим дали всичко е съдба или е въпрос на личен избор. Тя дълбае проницателно в душите на своите персонажи – Александър, на една от любовниците му – Асмара,  на  неговата жена Константина, която едновременно го мрази и обича, на  София, бабата на Асмара, посветила се на магии и клетви.

Представя Бойка Николас

 

12:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на „Зад пъстрото перденце се учило детенце“

Книгата „Зад пъстрото перденце се учило детенце“ е написана специално по молба и за нуждите на колегите в детските градини, а и в началния курс. Тази богато илюстрирана и изключително красива детска книжка, издадена от изд. „Архимед”, съдържа цели 100 броя стихчета за всички възрастови групи в детската градина и 10 римушки специално за първокласници. Темите са най-различни и, разбира се, едни от най-застъпените за изучаване от малчуганите – за мама, за семейството, за приятелството, за родината, за любимата градина, за здравословно хранене, за сезоните и др. Книжката ще има продължение, защото светът на детското въображение е безкраен и необятен, а стремежът към нови и интересни неща живее вечно в сърчицата на малките и връща и нас – възрастните, доста често към чистотата и сладкия наивитет на помислите им.

Представя издателство „Архимед“

 

12:00

Щанд № 326

Среща с автограф със Стефан Цанев и книгата му "Анини Приказки"

„Приказките са най-древният литературен жанр, всеки народ е създавал своите приказки в своето детство. За децата реалният свят е скучен и тесен и те го разширяват чрез въображението си, рушат клетката на реалността, търсят нещо повече от съществуващото; ако не го намерят – измислят го: одухотворяват мъртвите предмети, очовечават животните, разговарят с цветята, летят към звездите – в децата живее вроденият в човека Бог, който може да вдъхва душа на глината, може да създава нови светове, за когото няма граници в пространството и времето. Уви, ние порастваме, убиваме в себе си Бога и се примиряваме с реалността. „Анини приказки“ са моят опит за съпротива срещу баналната реалност - опит да възкреся детето в себе си. Дай Боже - и в някой друг.“

P.S. Рисунките на Климент Денчев в това десето издание на „Анини приказки“ са взети от първото саморъчно издание (1973 г.), предназначено лично за Анна по случай нейния 8-и рожден ден.

Представя ИК „Жанет 45”

 

 

12:00

Щанд № А5

Прочит на поезия и разговори с Клаудиу Комартин и Йоан Ес. Поп

Участват: Клаудиу Комартин, Йоан Ес. Поп;

Превод: Ванина Божикова

Модератор: Лора Ненковска

Представя Министерство на културата на Република Румъния

 

13:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на „Търсачи на късмет“

Случки-небивалици с убедителен и поучителен край. Поднесени от авторката с много фантазия и чувство за хумор. Карат ни да се посмеем, но и да се замислим. Защото всички сме сред търсачите на късмет, но осъзнаваме ли какъв точно търсач е всеки от нас?

Представя издателство „Архимед“

 

12:00

Щанд № А5

Представяне на българския превод на сборника “Играта на сто листа и други разкази”, от Варужан Восганян

Дискусия с автора и литературния критик проф. Светлана Стойчева.

Участват: Варужан Восганян, Светлана Стойчева, Ванина Божикова (преводач на сборника/устен превод)

Модератор: Лора Ненковска

Представя Министерство на културата на Република Румъния

 

 

14:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на  - „Грехопадналата“ и „Корабокрушенецът“

Две истории, които няма да ви оставят равнодушни. Тази на жената, поела отговорността и тегобите на ежедневието и нейната смела битка да не бъде премазана от тях. И тази на един корабокрушенец, който от позицията на самотата, с много хумор и уж наивно разсъждава за привидно простите неща от живота. Те ще ви натъжат, но и развеселят.

Представя издателство „Архимед“

 

14:00

Щанд № 327

Среща с автограф с Ивинела Самуилова

В последните години творбите на Ивинела Самуилова се превърнаха в едни от най-търсените на родния пазар. Книгите й са отличени с най-важната от всички награди – с любовта и признанието на читателите. Последният й  роман е „Бабо, разкажи ми спомен“ - оригинален поглед към мирогледа и обредността на българите. Той стана „Любимата книга на България“ за 2016 г.

Представя издателство „Хермес“

 

14:00

Щанд № А5

Приемственост и разрив в съвременната румънска кратка проза

Разговор с белетристите Варужан Восганян, Аурел Мария Барос и литературния критик проф. Светлана Стойчева.

Участват: Аурел Мария Барос, Варужан Восганян, Светлана Стойчева; 

Превод: Ванина Божикова

Модератор: Лора Ненковска

Представя Министерство на културата на Република Румъния

 

15:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на „1001 Светилища. Софийска област запад. Енциклопедичен Пътеводител на Свещените места“ от Димитър Тонин 

В поредицата „1001 Светилища" ще Ви представим първия том от предстоящата тритомна серия „Софийска област", в който са включени свещените места в западните общини Костинброд, Божурище, Сливница, Драгоман и Годеч – над 600 светилища, гробници, некрополи, оброчища, параклиси, църкви, манастири, свещени извори, вековни дървета, градища и резиденции.

Представя издателство „Шамбала“

 

 

16:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на книгите „Жим Лам – Оздравителна гимнастика за вътрешните органи“ и „Жим Лам. Енергийна защита“  от д-р Олег Ламикин

Д-р Олег Д. Ламикин е адаптирал знанията си и практиките към съвременното ни ежедневие и е създал тази много лесна, но ефективна методика за изцеление на тялото и душата наречена „Жим Лам”. Знанията и опита си е описал в неговия неподражаем стил – като увлекателен забавен разказ в книгите си „Жим Лам. Оздравителна гимнастика за вътрешните органи“ и „Жим Лам. Всички методи за психическа и енергийна самозащита“.

Ще направим кратко представяне на основните принципи в системата, ще се радваме да се включите и вие. Ще ви покажем нагледно някои форми и практики и много ще се забавляваме.

Представя издателство „Асеневци“

 

16:00

Щанд № 326

Среща с автограф с Милен Русков

Милен Русков е български писател и награждаван преводач от английски език. За първите си два романа „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004 г.) и „Захвърлен в природата“ (2008 г.) той получава съответно наградата за дебют на конкурса „Южна пролет“ и „ВИК“ за роман на годината, а за „Възвишение“ от 2011 г. - престижните отличия „Христо Г. Данов“, „Златен век“ на Министерството на културата, наградата „Елиас Канети“ и Европейската награда за литература за България. Текстът беше превърнат в театрална постановка под режисурата на Иван Добчев и във филмов проект на режисьора Виктор Божинов. През 2017 г. писателят публикува новия си роман „Чамкория”, който до  момента е награден с наградата на град София и отново „Елиас Канети”.

Представя ИК „Жанет 45”

 

17:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Среща-разговор с норвежкия писател Ян Уве Екеберг и представяне на историческата му трилогия „Времето на меча”, по повод 25 години „Скандинавистика“ в СУ „Св. Кл. Охридски“

Норвежкият писател Ян Уве Екеберг е специален гост на Панаира, за да представи „Времето на меча”, една от най-забележителните исторически трилогии на ХХI век. Тя се състои от романите - „Времето на меча”, „Кралеубийците” и „Светият олтар”, базирани върху скандинавските саги. Подобно на „Рицарят тамплиер” на Ян Гиу и „Устоите на земята“ на Кен Фолет тя разказва за размирния XII век, изпълнен с борби за престола. Брат застава срещу брат си, семейства и приятелства са подложени на изпитания, а за да опазиш правата и любовта си, често се налага да проливаш кръв.

Гостуването на писателя е по повод 25-годишнината на специалността „Скандинавистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и е със съдействието на НУРЛА.

Представя издателство „Персей“

 

17:00

Щанд № 327

Среща с автограф с  Александър Чобанов

„Неотминало“ ни потапя във вълнуващите истории на две любовни двойки. Интригуващ сюжет, завладяващи персонажи и неочаквани обрати са само част от предимствата на книгата.

Представя издателство „Хермес“

 

18:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад) 

Представяне на книгата т. 2 „Езотеричното християнство“ от Светлозар Жеков

Вторият том от поредицата „Езотеричното Християнство“ разглежда езотеричното знание, съдържащо се в Евангелията на Матей и Марко.

Представя издателство „Асеневци“

 

18:30

Литературен клуб „Перото“

Премиера на сборника с разкази „Как спрях да крада“ от Мария Донева

Мария е най-верният географ на сърцето. Оставете се в ръцете й, тя ще ви почете, ще ви разходи из сезоните на любовта и неусетно ще ви влюби в себе си. Завинаги.” – Ваня Хинкова

Представя ИК „Жанет 45”

 

19:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на сборника с разкази „Дърводелецът“ от Деян Енев 

Художественото изграждане на разказа при Деян Енев прилича на онзи вариант на скулптирането, при който скулпторът отделя ненужния материал, а не добавя, не лепи, не снажда. При него целият разказ се е превърнал в едно огромно „НО“, поставено насред изречението на живота. Деян Енев успява да постигне такава степен на епическа наситеност чрез разказите си, каквато принципно се изплъзва на съвременния български роман.

Той е писателят, който с разказите си художествено не отрази, не изобрази, не копира, не имитира, а откри „една действителност като носителка на образи и идеи, характерни за определена епоха“.

Представя издателство „Рива“

 

 

17.12.2017 (неделя)

 

 

11:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на книгите на Мария Монтесори   

Представяне на книгите на Мария Монтесори - „Попиващият ум“, „Тайната на детството“, „Детето в семейството“ и „Какво трябва да знаете за детето си“.

Представя: Диана Манова - AMI Монтесори педагог и магистър по Монтесори обучение от Лойола Колидж (Мериленд, САЩ)

Представя издателство „Асеневци“

 

12:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на книгата „Астро-лунен календар за 2018 г.“. Среща с автора Даниела Евстатиева 

Искате да държите в ръце индивидуален астрологично-лунен календар? Желанието да управлявате сами всеки ден, седмица и месец ви казват, че това е верният път за личния успех. Разберете как сами да направлявате своята година.

Представя издателство „Кибеа“

 

13:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на ,,За креативността. Няма правила“

Творчеството не е занятие, а страст. То изобретява, усъвършенства и формира нашия свят. То ни забавлява и ни дефинира. Но кои са движещите сили на креативността? Какво я вдъхновява, подхранва и поддържа? Джон Хегарти, един от най-прочутите рекламни директори в света, ви предлага тази остроумна джобна книжка с петдесет провокативни разсъждения за креативността и творческия процес. Всички сме творци. Но само някои от нас ще имат щастието да си изкарват прехраната с това. Искате ли да сте един от тези малцина късметлии?

Представя издателство „Жануа ’98“

 

13:00

Щанд № 326

Среща с автограф с Катина Недева, автор на детската книга "Птиче село"

„Птиче село” е красива приказка за взаимопомощта и нуждата понякога да погледнем на света през чужди очи. За илюстрациите си Катина е използвала колажна техника и в резултат се е получило най-пъстрото, весело, шарено и красиво птиче село. Макар да изглежда като детска книга, тя е от тези универсални съчетания от думи и образи, които крият по нещичко за всеки читател, независимо от възрастта му. Ако сте от по-възрастните читатели, можете да възприемете къщичките и като товар от предразсъдъци, разбирания и очаквания, който вземаме със себе си, когато поемаме в нова житейска посока. Колкото и усилено да махаме с крила, накрая той ни натежава и трябва да го оставим, ако искаме да стигнем целта.“ – Лора Филипова

Представя ИК „Жанет 45”

 

16:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Презентация на „Европейски коридори. Десет години Литературен фестивал Русе“

Има коридори на властта, има и транспортни коридори, но ние потърсихме и открихме едни други коридори, в които се среща, пресреща и комуникира духовността на Европа със своите съвременни проблеми и въжделения, със своите търсения и открития, със своето съвременно звучене и визионерство. Коридорите на Нова Европа, с нейните безбройни идентичности, които все пак се вливат в един поток, който се нарича съвременност и в който проблясват съкровищата на миналото в една безкрайна игра на „стъклени перли“, конфигуриращи настоящето и хвърлящи отблясъци в бъдещето, на прага на бъдещето. Тъй като бъдещето е заложено в настоящето и който може да осмисли настоящето, ще бъде в състояние да прозре и в бъдещето.

Представя Международно дружество „Елиас Канети“

 

15:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Премиера на „Запомнете Пловдив“ (т. 4) от Евгений Тодоров

Евгений Тодоров е журналист, драматург, режисьор и един от най-четените блогъри у нас. Неговият проект „Запомнете Пловдив“, включващ кн. 1, кн. 2, кн. 3 и кн. 4 е резултат от 20-годишен труд.

Представя издателство „Хермес“

 

16:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Боян Петров представя „Първите седем“

Среща с автограф от най-добрия български алпинист Боян Петров и представяне на книгата му „Първите седем“, описваща експедициите му до седем от най-високите върхове на Земята.

Представя издателство „Вакон“

 

17:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Нови женски гласове от португалската литература в български прочит

Какви са нагласите в най-новата португалска проза? Кои са младите съвременни автори? Какви са творческите им търсения през последното десетилетие? Кои и какви са новите женски гласове в литературата на далечната иберийска страна? На тези и други въпроси ще дадем отговор в представянето на българските преводи на романите „Моето опяване“ на Дулсе Мария Кардозо и „Непотребният живот на Жозе Омейн“ на Марлене Фераш под съпровода на литературното четене на студенти от специалност „Португалска филология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Представя институт „Камоеш”

x