делнични дни: Програма на Софийския международен панаир на книгата,12-17 декември 2017 г., НДК

20 - Ноември - 2017

ВАЖНО: Културната програма ще се проведе на ет. 4, западно крило (фоайе), а не в зала № 4.

 


45. СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА

 

12 – 17 декември 2017 г., Национален дворец на културата

 

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. и се провежда с подкрепата на Министерство на културата.

 

ПРОГРАМА

 

6.12.2017 (сряда)

 

18:00

Галерия „Средец” на Министерството на културата - бул. „Ал. Стамболийски” № 17

Поетичен Никулден 2017

Традиционният вече „Поетичен Никулден 2017“, посветен на поета Николай Кънчев (1936-2007), ще се състои за единадесети път.

Водещ на празничната вечер ще бъде актьорът Милен Миланов.

Встъпително слово „Апология на поезията” ще произнесе д-р Георги Гочев, гл. асистент в НБУ.

Ще бъде връчена за шести път Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев 2017“.

 „Поетичният Никулден 2017“ се организира от съпругата на поета Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на фондация „А`Аскеер“, с подкрепата на Министерството на културата – галерия „Средец”.

Представят Федя Филкова и Милен Миланов

 

 

 

11.12.2017 (понеделник)

 

18:30

Литературен клуб „Перото“

Представяне на книгата с есета „Свидетелство за поезия“ от Чеслав Милош

„Европейската култура навлезе във фаза, когато се загубиха точните критерии за добро и зло, за истина и лъжа, а в същото време отделният човек се превърна в играчка на мощни колективни движения, изкушени в извращаване на ценното, в резултат на което ден след ден черното става бяло, престъплението – похвално действие, очевидната лъжа – задължителна за всички догма. На всичко отгоре езикът стана собственост на хора, притежаващи властта, и те монополизираха средствата за информация, за да променят смисъла на думите, както им е изгодно.“

Представя издателство „Рива“

 

 

12.12.2017 (вторник)

 

 

11:00

Централно фоайе на НДК

Официално откриване на 45. Софийски международен панаир на книгата

С участието на Софийския духов оркестър, диригент Юли Дамянов 

 

12:00

Мраморно фоайе на НДК, ет. 2

Официално откриване на щанда на страните от Вишеградската четворка 

 

13:00

щанд № Б8

Представяне на най-новата книга от поредицата „Вълшебната планина“ – „София или Началото на всички истории“ от Рафик Шами

Наричат Рафик Шами „най-успешния сирийски автор в света“. Живее в Германия, пише на немски и е преведен на повече от 30 езика. Не само ориенталската поетичност буди възхищение в този великолепен роман, в който любовта е основната движеща сила – той се чете като репортаж от едно пътуване, простиращо се от следвоенните години в Сирия до началото на Арабската пролет. Чрез главния герой Салман, който попада в полезрението на тайните служби и изпитва на гърба си цялото насилие на корумпираната сирийска диктатура, книгата оглежда внимателно  процесите в сирийското общество и хвърля светлина върху причините за днешните сътресения в него.

Представя издателство „Атлантис КЛ“

 

 

15:00
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на съвместната дейност на FLTRP и издателство „Изток-Запад“

На събитието ще бъде представена съвместната дейност на двете издателства. Освен излезлите до момента книги, свързани с Китай, ще бъдат представени предстоящи заглавия, свързани с китайския език, култура и история, както и издаването на български автори в Китай.

Представя издателство „Изток-Запад“

 

 

16:00
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Премиера на книгата „Вие сте тук!“ от Петър Пунчев

Петър Пунчев предлага на читателя рядка по своята жанрова специфика книга. В нея ще видим органично преплетени елементи на пътеписа, есето, разказа, публицистичния коментар, беседата и портретните ескизи на ярки и интересни личности, с които Провидението е срещало автора.

Представя издателство „Захарий Стоянов“

 

17:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на сборника с разкази „С аромат на тютюн“ от Венцислав Божинов

Вторият сборник с разкази на Венцислав Божинов „С аромат на тютюн“ го превръща категорично в зрял автор със своя дума в литературата ни. Той умее да види своите герои и да изгради атмосфера, но това го умеят мнозина. Той умее обаче и най-важното от изкуството на разказвача – да създаде запомнящи се произведения с много прецизно изчислен център на въздействие, които продължават своята невидима работа в сърцето дълго след прочита.

Представя издателство „Рива“

 

17:00

Щанд № 326

Среща с автограф с Бойка Асиова

Бойка Асиова разказва като свидетел на събитията. Не измисля, а подслушва героите си. Съчувства им, чуди им се, страхува се за тях, стъписва се, сякаш ставащото е извън волята й на автор. Някои обича, други презира, а от трети се пази. Примамва читателя си, за да не изпада той в идеализиране на конкретен герой. Накрая умело ги вплита и сближава в обща драматургия.

Представя  ИК „Жанет 45“

 

17:00

Щанд № 327

Среща с автограф с Владимир Зарев 

„Владимир Зарев. Литературна анкета“  представя най-пълно и цялостно творческия път на един от най-значимите съвременни български писатели. Тя ще предизвика интерес не само сред професионалните литератори, но и сред най-широк кръг от неговите почитатели.

Представя издателство „Хермес“

 

18:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на киноновелата на Горан Петрович „Под тавана, който се лющи“

Роман за едно провинциално кино и за една прожекция на филм, прекъсната от неочаквано събитие. Кои са трийсетината зрители, дошли на кино в този ден и час, и какво ще се случи с тях след години?

Книгата е от поредицата  „Новите лица на литературна Европа“, издадена с подкрепата на програма „Творческа Европа“. С участието на писателя Горан Петрович и преводачката Жела Георгиева.

Представя издателство „Наука и изкуство“

 

18:00

Щанд № 326

Среща с автограф с Димана Йорданова

„Димана Йорданова вече е име, което говори достатъчно само по себе си. Поезията й е фина и остра подобно на сабя за фехтовка, а самата тя е интересен, дълбок и любим събеседник.” - Пам Велидис

Представя ИК „Жанет 45“

 

18:00

Литературен клуб „Перото”

Представяне на писателя Кристофър Бъкстон и неговите романи „Завръщане” и „Далече от Дунава”

Кристофър Бъкстон е един от най-добрите преводачи на българска литература на английски. Съставител и преводач е на Антология на българската поезия на английски език (2016), както и автор на текстове за Димчо Дебелянов и за българската литература и култура. Преводът на Кристофър Бъкстон на част от книгата Възвишение на Милен Русков беше представен в Европейският съюз и авторът получи наградата на ЕС за 2014. Превел или редактирал е английските преводи на „На изток от рая“ на Изабела Шопова, „Бъди ми приятел“ на Юлия Спиридонова и „Мисия Лондон“ на Алек Попов.

В резултат на интереса му към българската история и литература се раждат и романите му. Бъкстон е член на Управителния съвет на Британско-Българското общество във Великобритания, негов заместник-председател и отговорен редактор на изданието на обществото. Като резултат на работата му за по-добро разбирателство на твърде непознатата, но богата българска история и култура във Великобритания, през 2015 година Кристофър Бъкстон получава орден от Министерство на културата на Република България.

Представя издателска къща „Знаци”

 

19:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Премиера на романа  „Грохот“ от Силвия Томова

Светът посреща 1941 година с тревога. Германският райх владее територии от Балтийско до Черно море, искрата на войната е подпалила и Африка. Победителите чертаят картата на една нова Европа, в която ще господства арийската раса, а бъдещето на всички останали народи е заложено на карта. В такива условия България е изправена пред съдбоносен избор. Противопоставянето на най-мощната военна машина към онзи момент е сигурна катастрофа.

Как изглежда един от най-страшните военни сблъсъци в историята на човечеството през погледа на обикновения немски войник и хората, оказали се на пътя му? Възможно ли е да мечтаеш за по-добро бъдеще, когато целият свят се преобръща. Романът „Грохот“ талантливо и проникновено ни пренася в окото на бурята, от която България не може да се измъкне. Смел, завладяващ и правдив исторически роман, който не робува на идеологически щампи, нито на пропагандни клишета, а гледа истината право в очите.

С думи за книгата акад. Георги Марков и доц. Светлана Стойчева.

Представя ИК „Жанет 45“


13.12.2017 (сряда)

 

14:00

Пиратско книжно парти

Всички приключенци от 8 до 11 г. са поканени на най-голямото пиратско парти за годината! Те ще изработят свои карти на скрито съкровище, ще се състезават в пиратски игри и ще научат повече за живота на някои от най-атрактивните пирати, сред които Черната брада и сър Франсис Дрейк.

Представя фондация „Детски книги“

 

15:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Нови женски гласове от португалската литература в български прочит

Какви са нагласите в най-новата португалска проза? Кои са младите съвременни автори? Какви са творческите им търсения през последното десетилетие? Кои и какви са новите женски гласове в литературата на далечната иберийска страна? На тези и други въпроси ще дадем отговор в представянето на българските преводи на романите „Моето опяване“ на Дулсе Мария Кардозо и „Непотребният живот на Жозе Омейн“ на Марлене Фераш под съпровода на литературното четене на студенти от специалност „Португалска филология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Представя институт „Камоеш”

 

16:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на новите книги на членовете на „Клуба на българските писателки“

„Клубът на българските писателки“ отбелязва три години от възстановяването си. 2017 беше силна творческа година за членовете му. Приносът на петте издадени книги е безспорен. Заповядайте на представяне сборниците с разкази от Светлана Дичева „Разкази от черен шоколад“ (изд. „Лексикон“) и „Като пристигнеш, обади се“ от Кристин Димитрова (изд. „Обсидиан“); романът „Рафаел“ от Леа Коен (изд. „Ентусиаст“); стихосбирката „Зверски кротка“ от Амелия Личева (изд. „Лексикон“) и есеистичната книга „Словозографии“ от Катя Зографова (изд. „Богианна“).

Модератор на дискусията: Виктория Бисерова

Представя Клубът на българските писателки

 

16:00

Щанд № 115

Среща с автограф с Мария Пеева и Люси Рикспуун

Първият роман на Мария Пеева, известна като Мама Нинджа, и доктора по клинична психология Люси Рикспуун се чете на един дъх, но топли дълго. „Писмо до сестра ми" е история за две сестри като двете страни на монета – неразривно свързани, но и неоспоримо различни, и за онези малки нащърбени ръбчета във всеки от нас, които ни помагат да се напасваме с другите.  Книга, топла като прегръдка, която може да вземете с автограф лично от Мария!

Представя издателство „Софтпрес“

 

17:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на Програма „Юг“ за подкрепа на преводи на аржентински автори.

Представяне на последните заглавия, публикувани на български език в рамките на Програма „Юг“. Разговор със специалния гост на събитието, аржентинската писателка Мори Понсови, по повод първата й среща с българския читател – представяне на книгата „Търся си приятел“. Събитието ще се проведе с участието на университетски преподаватели, преводачи и издателства.

Представя Посолството на Република Аржентина

 

17:00

Щанд № 326

Среща с автограф с Николай Терзийски, автор на романа „Отлъчване“

Николай Терзийски е дипломиран журналист, работи от дълги години в екипа на „Седем-Осми“. След като създава блога с авторски разкази и есета „Терзилъци“, който събира над 30 хиляди посетители, той решава да предизвика читателите с един сложен и многопластов роман, събрал на страниците си последните два века от българската история. Романът му „Отлъчване” е на книжния пазар от тази година. Според автора това е разказ, който започва с края на света. И пътува с векове назад, към началото. По време на това пътуване читателят е въвлечен в лабиринт от истории. Истории за древна любов, за раздели и смърт, за разминавания и грешки, за грехове и предателства; за самотата на единствените деца, за вглъбеността в миналото и за илюзиите на бъдещето, за отхвърлянето на обикновеното и търсенето на неповторимото, за оцеляването на духа във времето.

Представя ИК „Жанет 45”

 

17:30

Щанд № 327

Среща с автограф с Недялко Славов

Недялко Славов е новото белетристично явление в съвременната българска литература. Романите му носят белезите на съвременната европейска проза – проблемност, афористичност и хуманистична тръпка. Защита на човешките и християнските ценности, безкомпромисна битка срещу унифицирането на човешката личност и ерозията на потребителската стихия. Последният му роман „Камбаната“, е истинска литературна сензация.

Представя издателство „Хермес“

 

18:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Вечер с поезията на Божана Апостолова

„Все по-далече в поезията, все по-близо до себе си, с вдъхновение Божана Апостолова навлиза в златния сезон на своето изкуство. В моя прочит най-съществено е: трагичното умонастроение след смъртта вече завладява нови и нови територии, но това е трагизъм сдържан, овладян, естествен. Има безизходица на всички равнища, но няма отчаяние. Към златното е добавено черно, но и към чернилката е добавено златно.” - Марин Бодаков

Представя ИК „Жанет 45”

 

 

18:00

Посолство на Република Сърбия, София, ул. "Велико Търново" 3,

Представяне на книгата „Сърбите сред европейските народи“ от Сима М. Чиркович

Това е първата история на Сърбия, която излиза на български език. Авторът е един от най-известните сръбски историци. Със специалното участие на акад. Васил Гюзелев и сръбския историк д-р Сърджан Пириватрич от Византоложкия институт на Сръбската Академия на науките, научен консултант на книгата, автор на "Самуиловата държава"

Представя издателство „Агата-А“

 

 

18:00

Литературен клуб „Перото”

Романите на Любен Петков – 20 години по-късно с участието на приятели и близки на писателя

Любен Петков събра приживе своето творчество – повести, разкази, пътеписи, детско творчество, пиеси и романи в 6 отделни тома. В това издание, подкрепено от Министерство на културата, са събрани романите му „Убийство” и „Преображение Господне”.

Любен Петков e български белетрист, автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Роден е на 3 юни 1939 г. в с. Крушевец, Бургаска област. Работил е като журналист, редактор и издател – сп. "Съвременник", изд. "Български писател", директор на издателство „Отечество”. Книгите му са превеждани на над 10 езика. Носител е на престижни литературни награди.

Деян Енев: „Моят приятел Любен Петков досега споделяше съдбата на много от колегите си – той не се наслади на признание, равностойно на таланта му и на твърде значимото му творчество. Дано втората поява на романите най-сетне да пречупи тази тъжна закономерност. Ако знаехте какъв тих, светъл и твърд като кремък човек е Любен Петков и колко много ни е казал в книгите си, щяхте да разберете за какво говоря. Той вероятно не се интересува и от признанието. Но ние, българските читатели, му го дължим.”

Представя издателска къща „Знаци”

 

18:30

Щанд № 327

Среща с автограф с Димитър Бочев

Предадени на един колкото радикален, толкова и самобитен език, размислите на Бочев за силата и безсилието на съзнанието пред несъзнаваното, на рационалното пред ирационалното, на сетивното пред умозрителното, на земното пред извънземното вълнуват. А решимостта на автора да се себеразкрие без остатък и в най-сакралните си безпокойства увлича така, че неусетно превръща читателя в съавтор в романа му „Несъгласни думи“. И може би най-вече в това се крие очарованието на тази необикновена книга.

Представя издателство „Хермес“

 

19:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Катя Кремзер представя поетичната си книга „Пясъчна роза”

В последните дни преди Рождество ще ви очарова виенски поетичен дух в София. Ще откриете в пустинята на ежедневието „Пясъчна роза“ и предколедните послания в стиховете на Катя Кремзер – един споделен духовен празник.

Тази книга се чете бавно като любовна библия. В стила на Катя Кремзер тлее полъх от френския феминизъм, нищо че тя живее във Виена. Космополитизмът на европейската висока култура се е вселил в нея – в изразителността на фигурата ѝ, в притаените полутонове на гласа ѝ, в благородството и съчувствието към страдащите. Един разказ за Жената, която има много лица – това е внушението на стихосбирката „Пясъчна роза” – Анжела Димчева

Водеща на вечерта: Райна Дамяни

Литературно-критически акценти: Анжела Димчева

Представя издателство „Персей“

 


14.12.2017 (четвъртък)

 

 

10:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на новите помагала за детските градини

Кой вече познава буквичките, цифрите, цветовете и формите? Как да влезем в къщата на числата? Познаваме ли часовника? Всичко това  и още много други интересни и важни неща ще разберем от новите помагала за детските градини – „Приятели“ и „Приказни пътечки“ заедно с Йоана Мирчева и Кристъл Илчева. Вокално студио „Хай лайт“ и Боби Мирчев ще се погрижат за Вашето настроение.

Да зарадваме децата, да се забавляваме заедно, да вървим с „Приятели“ по „Приказни пътечки“!

Представят ИК „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“

 

14:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Премиера на романа на Марек Биенчик „Психиатрична болница „Творки““

Полският писател Марек Биенчик пише „Психиатрична болница „Творки““ през 1999 г. Действието в романа се развива в края на Втората световна война. И все пак той не прилича на никоя друга книга, писана за войната. В него този добре познат ни фрагмент от Историята е разгледан от неочакван ъгъл – голяма психиатрична болница в района на Варшава, където протагонистите – неколцина млади хора, намират убежище от околния ад. С изострена чувствителност авторът ни разкрива техния необичаен тип съпротива: любовта.

Представя издателство „Панорама“

 

 

14:00

Щанд № 211

Представяне на романа „Спиране на дишането“ от Лоренцо Амури

Италианският писател Лоренцо Амури разказва собствената си история в романа „Спиране на дишането“. След инцидент при каране на ски Лоренцо е прикован в инвалидна количка. Сега с кураж и решителност разказва за своето завръщане към живота. Желанието да вижда, докосва, усеща. Да започне пак да закъснява нощем с приятели. Да се отдаде на любовта си към любимата жена и да възвърне свободата си, която му е била открадната. Всеки етап е бавно изкачване към повърхността, дълбока апнея, отнемаща дишането, която предхожда мига на благодатното и безкрайно поемане на дъх. 

Водеща: Преводачката Весела Лулова Цалова

Представя издателство „Персей“

 

15:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Изложба „Самиздат – дисидентски книги от Чехословакия и Полша“ и дискусия: „Самиздат: творческата мощ на дисидентската литература от ХХ век“

Не беше толкова отдавна, когато някои рискуваха свободата си, за да достигне написаното от тях до хората. Книгите на чехословашки и полски дисиденти пропътуваха разстоянието Прага-София заедно с Петр Поспихал, някогашния дисидент от Бърно, сподвижник на Вацлав Хавел и дългогодишен посланик на Чешката република у нас. Уникатите от неговата колекция гостуват на фестивала заедно с въпросите, които неизменно задават. Защото литературата е само едно от лицата на дисидентството. За човешките ценности и тези, които ги отстояват в трудни времена, ще разговарят на откриването на изложбата Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Михаил Неделчев, Петр Поспихал, Пламен Дойнов.

Представя Софийският международен литературен фестивал

 

16:00

Щанд № 327

Среща с автограф с Александър Секулов

Преди 10 години излезе изящният роман „Колекционер на любовни изречения“ от Александър Секулов. Десет години по-късно юбилейното луксозно издание на „Колекционер на любовни изречения“ е истински подарък за неговите почитатели и предизвикателство към онези, които не са чели тази изящна история.

Представя издателство „Хермес“

 

16:00

Щанд № 115

Среща с автограф с Радостина А. Ангелова

Замесен с късчета история и пълни чаши въображение, „Афиши в огледалото" е история за София преди 100 години и София днес, за магията на театъра и малките вълшебства в ежедневието. Роман, който умело пренася в света на една актриса, която не заслужава да бъде забравена, и на една пианистка, която трябва да си спомни, за да продължи напред.

Представя издателство „Софтпрес“

 

17:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Премиера на „Всичко е любов! ” от Боян Папазов

Ново издание с четири сценария – „Всичко е любов”, „Летало”, „Дом за нежни души”, „Една жена на 33”. През 2015 година, по повод 100-годишнината от раждането на българското кино, Българската национална телевизия направи допитване сред многомилионната си аудитория – „Кои са 100-те най-добри български филми?“. Сред тях бяха „Всичко е любов“, „Дом за нежни души“, „Летало“ и „Една жена на 33“. И четирите филма са по сценарии на Боян Папазов, а „Всичко е любов“ беше класиран на 6-а позиция сред първите 10, потвърждавайки, че в колективното съзнание това са едни от най-любимите български филми.

С думи за книгата Боряна Матеева.

Представя ИК „Жанет 45”

 

18:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на романа „Дора и Минотавъра“ от Славенка Дракулич с участието на преводачката Ася Тихинова-Йованович

В романа оживява голямата, потресаваща любов  на една забележителна жена към най-великия художник на ХХ век. Любовта на прочутата фотографка Дора Маар към егоцентричния, гениален Пабло Пикасо. 

Книгата е от поредицата „Новите лица на литературна Европа“, издадена с подкрепата на програма „Творческа Европа“.

Представя издателство „Наука и изкуство“ 

 

18:00

Щанд № 211

Среща с автограф с норвежкия писател Ян Уве Екеберг

Една от най-забележителните исторически саги на ХХI век. Състои се от три романа - „Времето на меча”, „Кралеубийците” и „Светият олтар”. Сравнявана с „Рицарят тамплиер” на Ян Гиу и „Устоите на земята“ на Кен Фолет, тя разказва по подобен начин за размирния XII век, изпълнен с борби за престола. Брат застава срещу брат си, семейства и приятелства са подложени на изпитания, а за да опазиш правата и любовта си, често се налага да проливаш кръв. „Вълнуваща като трилър, увлекателна като сага!“ – така определя „Времето на меча”, световноизвестният норвежки писател Том Егеланд.

Представя издателство „Персей“

 

18:00

Щанд № 326

Среща с автограф с Тошка Иванова и Димана Трънкова

Когато ходи по улиците, Тошка Иванова гледа хората и си представя живота им. Когато ходи по улиците, Димана Трънкова гледа света и си представя как щеше да изглежда той без нещата, които приемаме за даденост. Заповядайте при нас, за да видите с Тошка Иванова и Димана Трънкова „По колко пъти на ден не умираме“ в „Празната пещера“.

Представя ИК „Жанет 45”

 

18:30

Щанд № 327

Среща с автограф с Тони Николов и представяне на книгата му „Българската дилема“

„Един народ може да загърби за известно време истината, да се окайва, оплаква и хвърля цялата вина върху другите, историята и лошото стечение на обстоятелствата.

Ала идва миг, когато безвремието свършва, той е принуден да си поеме дъх и да отвори широко очи....“ - Тони Николов

Представя издателство „Хермес“

 

19:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на „Всеобхватен Син и Цюан“, съставител д-р Дориян Александров

Син и цюан е могъщ боен стил на китайското Кунг фу и практическо средство за самоотбрана. Поради своята ефикасност и практичност син и цюан става изключително популярен сред телохранителите на важни личности, в императорската гвардия, охранители на търговски кервани, висши сановници и даоски монаси. Тази традиция се е запазила и до днес в Китай и Тайван. Освен признатите достойнства на син и цюан във великолепните бойни техники, това изкуство се разглежда и като средство за психо-физическа тренировка, метод за укрепване на здравето и постигане на дълголетие.

С тази книга завършва нашата поредица, представяща изчерпателно трите най-известни вътрешни стилове в китайските бойни изкуства – Тай Дзи Цюан, Ба Гуа Джан и Син И Цюан.

Представя издателство „Шамбала“

  

15.12.2017 (петък)

 

11:00

Топла работилничка за коледни картички

Малките сръчковци от 4 до 10 години са поканени в работилница за коледни картички. Докато майсторят своите честитки, децата ще научат повече за коледните обичаи у нас и по света.

Представя „Детски книги“

 

14:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на „Колко е часът? - Наръчник за Времето“

Издателство „ТАТ Криейтив“ ще представи най-новата си книга от мултимедийната поредица „Туй-Онуй“, която се казва: „Колко е часът? - Наръчник за Времето“. Участници в събитието ще вземат гласовитите деца от „Бон-Бон“, а водещ ще е Константин Кучев, който заедно с авторката и художничка на поредицата - Мая Бочева-Уики, ще покажат на децата няколко съвсем нови образователни игри, ще прочетат откъси от новата книга, а за десерт ще изиграят заедно с публиката и няколко игри от първата по рода си българска интерактивна приказка: „Кой светна Луната?“. Децата ще получат подаръци, свързани с книгите и ще си тръгнат с приказно предколедно настроение!

Представя издателство „ТАТ Криейтив“

 

15:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на „Размерът има значение 2. Наръчникът“ от Александра Иванова

Авторката Александра Иванова и редакторката Анелия Узунова ще представят новата хитова книга на издателство „Милениум“ - „Размерът има значение 2. Наръчникът“. В нея Александра разкрива в детайли революционната система, с която сваля 42 кг. за девет месеца, отговаря на всички въпроси, останали у читателите след публикуването на бестселъра „Размерът има значение 1“, предлага лесен за следване режим и съобразени с него кулинарни рецепти.

Представя издателство „Милениум“ 

 

16:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Представяне на книгата „Чернобилска молитва“ от Светлана Алексиевич

Представяне на книгата „Чернобилска молитва“ на Нобеловия лауреат за литература Светлана Алексиевич и прожекция на филма „Черната хроника“. С участието на проф. д-р Тотка Монова (ФЖМК), Елдора Трайкова (режисьор), Димитър Дерелиев (сценарист) и др.

Представя издателство „Парадокс“

 

16:00

Щанд № А5

Представяне на българския превод на антологията “Подходящи маневри в мъгливо време”

Съставители: Аурел Мария Барос и Мариус Михец

Участват: Аурел Мария Барос (съставител), Ванина Божикова (преводач на антологията / устен превод)

Модератор: Лора Ненковска

Представя Министерство на културата на република Румъния

 

17:00

Щанд № А5

Представяне на българскиия превод на книгата “Мемоари на един военнопленник”, на Джордже Топарчану

Книгата е публикувана в началото на тази година в превод на г-н Корнелиу Йонел Чуботару.

Участват: Корнелиу Йонел Чуботару; Превод: Ванина Божикова

Модератор: Лора Ненковска

Представя Министерство на културата на Република Румъния

 

18:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Премиера на „Любовта на разведената жена“ от Събка Дякова

Брак по любов. Развод от любов. Един мъж следва сърцето си, една жена остава с разбито сърце. Това е нейната изповед за любовта, за брака, за мечтите и рухването им, за кухнята и секса, за изневярата, развода, депресията и как тя преживява всичко това. Една история, в която любовта е навсякъде, дори когато липсва. Една история за силата да се променяш.

С думи за книгата Петя Белева.

Представя ИК „Жанет 45“ 

 

18:00

Щанд № 326

Среща с автограф с Ангел Игов и новия му роман  „Фини прахови частици“

„Прецизна, интелектуална проза, с усет към детайла, уловила драмата на поколението от 80-те, закърмено с радиацията на една катастрофирала утопия. От отровния чернобилски дъжд, до мръсните политически игри на днешния ден, Ангел Игов изследва симптомите на заразяването, проникнало отвъд пределите на физическия свят, в тъканта на междучовешките отношения.“ – Алек Попов

„Увлекателна, забавна, но и болезнена лична история, илюстрация на цялото голямо време на Прехода – умоповреждащ въртоп от събития, разсипал ни в града и по света като фини прахови частици. Кирил, Елица и Мартин са такива едни прашинки от разпиляното ни минало, което обаче не е отшумяло, а продължава да върти живота и днес.” – Васил Георгиев

Представя ИК „Жанет 45”

 

18:00

Щанд № 211

Среща с автограф с Добромир Банев и „Аз съм в другото такси“

Книга за любовта, за всичките ѝ форми, превъплъщения и предизвикателства. Без любовта ние просто съществуваме, тя ще спаси света, тъй като е красотата сама по себе си. Забързаният град е фон, където можем да разкрием чувствата си пред другия, а леглото – място, в което делим тишината. Времето не съществува. Махалото на часовника отмерва разстоянието между страха и нуждата да обичаме.

Представя издателство „Персей“

 

18:30

Щанд № 327

Среща с автограф с Боряна Дукова и представяне на книгата ѝ „Трилъри по женски“ 

Боряна Дукова е испанист и преводач, който стъпва уверено в пътеката на българския криминален жанр и трилър. „Трилъри по женски“ са седем разказа със задъхан сюжет и неочакван край, следващи празничния календар на живота ни.

Представя издателство „Хермес“

 

19:00

Сцена на панаира на ет. 4 (запад)

Светослав Иванов представя сборника „Чудовища и будители“

Среща с автограф от журналиста на bTV Светослав Иванов и представяне на сборника му с коментари „Чудовища и будители“, включващ анализи на актуални теми от страната и света.

Представя издателство „Вакон“

 

19:00

Мраморно фоайе, ет. 2

Награди „Златен лъв“ за книгоиздателски проект на годината   

вход с покани                       

Церемония по връчване на годишните награди „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“.

Представя Асоциация „Българска книга“

 

19:00

Щанд № 326

Среща с автограф с Митко Новков  и новата книга с есета „От Мърквичка до Минотавъра“

 „От Мърквичка до Минотавъра“ е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството. Гмуркане, което ни повлича към галерия от образи, създадени от знакови творци като Иван Мърквичка, Иван Милев, Сирак Скитник, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Греди Асса, Андрей Даниел и др. Авторът се оттласква от полето на изкуствознанието, за да фокусира вниманието върху понякога неочакваните смисли, които художниците ни завещават.

От Мърквичка до Минотавъра“ е и лабиринт, в който се лутат фигурите на Бай Ганьо, Левски, Балканът, Кръстьо Сарафов, Минотавърът на Андрей Даниел и кой ли още не, за да ни изведат по един от възможните пътища отвъд собственото ни незнание. Пътища, очертани по начин, на какъвто у нас е способен само Митко Новков – смело, освободено и изтънчено. За съжаление на българското изкуствознание и за щастие на автора на книгата.” – Пламен В. Петров

Представя ИК „Жанет 45”

 

x