Теодора Димова откри 13-о издание на "Алея на книгата" - Варна

28 - Юли - 2023

„Приятно ми е, че съм тук и имам честта да приветствам откриването на „Алея на книгата“ – Варна! Да благодарим на Асоциация “Българска книга”, която за пореден път организира това събитие именно тук. Знаем, че то се провежда също и в София, Пловдив, Габрово. Това е един своеобразен празник на обединението, защото Асоциацията обединява българските издателства, а те обединяват читателите и авторите, срещат читателите с книгите и с авторите. Това са едни от малкото моменти на обединение в нашето общество и затова трябва да ги приветстваме и ценим особено много“, обърна се Теодора Димова към варненци. Тя благодари, че „Община Варна даде тази локация, защото е безкрайно радостно да се движиш по тази красива улица между хиляди изложени книги. Шатрите са прекрасни и никакво забавяне не може да се получи от това, че човек се заглежда или си купува книга. Щастлива съм от провеждането на такива събития и нека пожелаем те да се случват във всеки един български град. На добър час!“, пожела в заключение авторката на „Майките“ и „Поразените“. Тази вечер на Литературната сцена във Варна Димова ще представи новите си книги „Не ви познавам“ и „Молитва за Украйна“.

 

 

 

От името на патрона на събитието г-н Иван Портних, присъстващите приветства г-жа Антония Йовчева – директор на дирекция „Култура и духовно развитие“. По думите ѝ „в палитрата на толкова разнообразни и значими културни събития в нашето варненско лято, „Алея на книгата“ е онова духовно пространство, което свързва четящите хора и издателите“. Тя беше категорична, че „от четенето имат нужда всички онези, които познават радостта от него, но особена нужда имат и малките деца, които трябва задължително да бъдат приобщени към четенето, защото книгата създава човека“. В словото си г-жа Йовчева припомни, че „Алея на книгата“ е важна за Община Варна, не само защото това събитие се роди тук и пое своя поход из страната, но и защото Общината като институция горещо подкрепя каузата за насърчаване на четенето“. Тя коментира също предизвикателствата и добрите идеи, които са довели до обогатяване на програмата на „Алея на книгата“, благодарение на което тази година ще видим някои от варненските таланти в различни сценични изкуства. „Това са възпитаниците на Общински детски комплекс – Варна, децата от формация „Бънджи Сингърс“, невероятните ученици на националното училище по изкуствата „Добри Христов“ и др. С удоволствие ви предавам поздравите на кмета на Община Варна г-н Иван Портних затова, че това великолепно събитие се случва в нашия град за 13-и път и искам да завърша с думите на големия Борхес – „Аз винаги съм си представял рая като библиотека“. С Алея на книгата този рай може да бъде и ваш“, каза в заключение г-жа Йовчева.

 

 

 

„Алея на книгата“ – Варна показа, че ние наистина можем да се обединяваме и нейното 13-о издание не стана фатално, а обединяващо, защото зад концепцията се включи цялата община. Председателката на УС на АБК Десислава Алексиева благодари на кмета на Община Варна г-н Иван Портних, на зам.-кмета г-н Коста Базитов, на г-жа Антония Йовчева – директор на дирекция „Култура и духовно развитие“, на главния архитект на Община Варна г-н Стоян Петков, на организаторите на „Алея на книгата“ Варна г-н Венин и г-жа Ванчева, на всички варненци. Специални благодарности отправи към медиите и към партньорите на събитието – Фестивален и конгресен център – Варна и хотел „Черно море“, които за поредна година подкрепят каузата на Асоциацията.

 

 

 

„Обединението ще превърне грамотността от кауза в реалност, защото „Алея на книгата“ не е просто събитие, на което идват хора да продават книги. Концепцията на това събитие е книгите да отидат при хората.  Четящият човек ще отиде навсякъде да си купи книга, но тези, които нямат достъп до книги в ежедневието си, минавайки по тази прекрасна алея, ще се срещнат с книгите и изведнъж те може да се върнат в техния живот и раят, за който говори Борхес, може да отиде във всеки дом“, пожела Алексиева. Тя припомни, че това е и идеята на #КаузаГРАМОТНОСТ, като подкрепи думи си с факти: „Само инвестицията в грамотност и в четене има способността да се възвръща четирикратно т. е. Всеки инвестиран лев се връща обратно в икономиката като чиста печалба. Няма друго по-смислено нещо, в което да се инвестира“. Алексиева благодари на всички издатели, на писателите, илюстраторите, на организаторите на Алеята и преди всичко на читателите, защото без тях книгата не би могла да оживее и да се превърне във вселена.

 

 

 

По време на откриването деца от Общинския детски комплекс поздравиха публиката със своите изпълнения. Ивета Тодорова от ансамбъл „Сребърни звънчета“ поздрави присъстващите с песента „Обич моя“, Катерина Колева от хор „Българче“ изпя „Велко си Рада залюби“, а Лара Атакан изпълни за финал песента „Илюзия“.

 

 

 

Официалното откриване на „Алея на книгата“ – Варна завърши с четене – Антония Йовчева прочете откъс от книгата „Времеубежище“ на Георги Господинов – първият българин, спечелил престижната награда „Букър“, с което стартира и „Походът на книгите“ във Варна. Събитията са част от националната #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“ и партньори, в която до 6-и август ще се включат представители на различни институции и сценични изкуства от Варна и страната.

 

 

 

Тази година 20-те бели шатри приютиха в сърцето на морската столица близо 60 издателства, които ще представят най-новите си книги и ще срещнат читателите със своите автори: Теодора Димова, Петя Александрова, Миглена Хаджипенчева и Явор Перфанов, Елена Владова, Силвия Валентино и илюстраторката Лада Янкова, Тодора Радева, Стелиян Анастасов, Анжелина Бъчварова, Ивелина Радионова, Сара Нович, Даниела Паскова, Емануил А. Видински, Мария Касимова-Моасе, Димитър Кенаров, Иван Ланджев, Марин Бояджиев, Слав Хр. Караславов, Петър Чухов, Радослав Бимбалов, Раиса Салита Роуз, Иван Станков, Моузес Налока, Събина Георгиева, Ивелина Радионова, Симона Стоева, Христо Танев, Искра Урумова, д-р Мартин Димитров, Сияна Янева и др.

 

 

 

Всяка вечер от днес то 6 август на Литературната сцена, освен четене и  представяне на десетки нови книги ще има и изпълнения на децата от различни варненски школи по изкуствата.

 

 

 

За пореден път „Алея на книгата“ ще подкрепи и акцията по кръводаряване на варненския Център по трансфузионна хематология, като предостави книги – подарък за всички, които решат да дарят кръв по време на книжното събитие от 28 юли до 6 август.

 

 

 

„Алея на книгата“ – Варна се осъществява от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Община Варна, Фестивален и конгресен център - Варна, хотел „Черно море“ и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и продължава от 28 юли до 6 август.

 

 

Снимки, видео и подробности за събитието - тук

https://www.facebook.com/BookAlleyBulgaria


Повече за Асоциация "Българска книга": 

https://www.facebook.com/BulgarianBookAssociation


Рекламни и информационни материали можете да изтеглите от тук:

https://drive.google.com/drive/folders/18U0V9tQNMlmoaFoQ9loqmh6yxVminF3C?fbclid=IwAR04qz8WaPWXKxr09yd6VRw2pcE_EXCsiuYzNDY578fKFUl6q9smxd44ct0

 

x