Премиери на три локации във Варна през втората седмица от "Алея на книгата"

30 - Юли - 2023Колко тих е светът на глухите и какъв е жестовия им език - ще разберем от романа „Честно казано“ на Сара Нович - със специалното участие на представители на РО на глухите - Варна. Събитието ще бъде в понеделник от 18:00 часа на жълтата шатра до слънчевия часовник в морската градина на Варна. Час по-късно Даниела Паскова представя „За глътка въздух“ - роман за трудния живот, трудната любов и жестоката борба за онова, малкото щастие, което винаги шепти или чука тихо на вратата ти. Трудно е да го чуеш, понякога е невъзможно да го усетиш, но никога не спираш да го търсиш.

Тази седмица в програмата като локация се включва и Радио Варна - БНР. В понеделник от 19:00 часа в Арт салона ще бъде представен романът „Дом за начинаещи“ от Емануил А. Видински. „Да се завърнеш в дома на начинаещите години не е никак лесно начинание. Лицата често са избледнели, а стаите – обгърнати в паяжини. Но точно някъде там, в ъглите, се крие ключът на живота ни, който ще отваря всички залостени впоследствие врати. В романа си Емануил А. Видински сякаш прави точно това: завръща се към мястото, където е бил някога, за да открие мястото, където е днес. „Дом за начинаещи“ е „образователен роман“ в традицията на Гьотевия „Вилхелм Майстер“. Роман, в който спомените ни учат как да продължим“, казва Димитър Кенаров. 

Литературният вторник започва в 18:00 часа, когато на жълтата шатра до слънчевия часовник в морската градина ще имаме възможност да се срещнем с Мария Касимова-Моасе. Тя ще представи новата си книга „Записки от Шато Лакрот: Резиденция: „Злокучане“. Ето какво каза авторката в аванс: „Моят баща, актьорът, казваше, че е по-трудно да разсмееш някого, отколкото да го разплачеш. Животът ми показа, че е точно така. Тази история е моят поклон към божественото умение на човечеството да се смее“.

В 18:30 в БНР – Радио Варна Иван Ланджев представя книгата на Димитър Кенаров „Диктатори, трактори и други приключения“. „В тези увлекателни репортажни разкази светът е едновременно познат и непознат. Димитър Кенаров има умението да слуша, без да съди, да бъде свой сред чужди, да свързва привидно разнородни нишки в умела сплав и да черпи от живия живот почти на всяка цена. Неговите места са места, където литературата не наднича често. В тези „периферии“ се разиграват драмите на нашето време. Като всеки вещ пътешественик, Кенаров носи космополитността и интелекта си с лекота. Вярвам, че тази книга ще разшири разбирането на българския читател за това какво може да бъде литературата, както и журналистиката“, споделя в рецензията си Капка Касабова.

По същото време в БНР – Радио Варна ще бъде представянето и на книгата на Иван Ланджев „За неизбежната случайност“, която събира между две корици Мохамед Али, Бродски, Майлс Дейвис, Толстой, Одън, един горски лесничей… “Колко случайност и мълнии може да понесе човек? Как живяхме последните години и можем ли вече да разкажем тази залостеност в собствените стаи? Иван Ланджев идва с неподражаема стъпка, като някакъв гросмайстор на ринга на есето, като саркастичен меланхолик на фрагмента. Има всичко тук – шах и бокс, литература и джаз, поезия и пандемия – изтанцувани и написани с дяволски добър стил, дълбочина и талант“ - думи на Георги Господинов. 

От 19:00 часа във вторник на Литературния кът в морската градина ще бъде премиерата на "Азбука на търпението" от Марин Бояджиев.

На Илинден, 2 август (сряда) от 18:00 в Литературния кът с „Бунтът на Белгуните“ ни среща майсторът на историческия роман Слав Хр. Караславов („И се възвисиха Асеновци“, „Солунските братя“). Книгата разказва за въстанието на Асен и Петър, за механизмите на властта и интригите във византийския императорски двор. Книгата ще бъде представена от сина на автора – Христо Караславов.

Час по-късно, от 19:00 в Малък Арт - салон на “Радио Варна” – БНР Георги Венин ще представи „Тишината е спяща красавица“ от Петър Чухов. „Едно от най-хубавите неща в поезията на Петър Чухов е там, където играта с думи оголва мрака между думите. И в същото време там, където в мрака и абсурда на живота проблясва спасителна светлина – любовна, слънчева или от нощна лампа, все едно. Много зряла книга, превеждаща ни през смъртта и любовта хладнокръвно и топлокръвно едновременно“ - думи на Георги Господинов.

Литературният четвъртък (3 август) започва в 18:00 часа в Арт - салон на “Радио Варна” - БНР стартира среща - дискусия „Културното наследство на българите – знание, артефакти, писменост”, с участието на български учени и писатели за най-новите исторически факти и изследвания на нашата история.

Час по-късно, в 19:00 на Литературния кът до входа на морската градина ще бъде представен романът „Екстазис“ от Радослав Бимбалов. Острото перо на рекламиста, писател и общественик се завръща с пълна сила в хипнотичния роман „Екстазис“! Сред страниците му ви очаква нова доза от плътната поетична проза на Бимбалов, същевременно интимна и изящна, но и безпощадна в мощните си прозрения.

В петък от 18:00 часа в Литературния кът ще бъде срещата ни с Раиса Салита Роуз, която ще представи книгата си „Любов от всеки поглед“, а половин час по-късно, от 18:30 в Арт салон на “Радио Варна“ - БНР Иван Станков ще ни представи новата си книга „Късна смърт“. По същото време на шатра № 2 пред хотел “Черно море” за среща с автограф ще ни очаква Искра Урумова, а една от сензациите на “Алея на книгата” във Варна - Моузес Налока ще бъде в 19:00 в Литературния кът за варненската премиера на книгата си “ПОВЕЧЕ”. Ще имате шанса да се запознаете лично с автора и да чуете от първо лице разказа му за житейските приключения и предизвикателства, които вдъхновяват написването на книгата. Моузес ще открехне вратата към темата за ограничаващите убеждения, които са сред основните източници на нашите проблеми и ще предложи подходи за справяне с тях. Ще сподели също и някои НЛП техники, които можете да приложите в ежедневието си, за да подобрите качеството на живота си.

Съботният ден е посветен на най-малките, за които още в 10:00 стартира четене на новата детска книга “Дузина Понички”. Децата ще преживеят вълнуващо детско утро в Литературния кът, където ще се запознаят с щедрата мечка Луана и нейните приятели, ще научат важни уроци за споделянето и приятелството. Ще прочетат книжката, заедно с нейния преводач и издател - Събина Георгиева. Празникът ще завърши със забавни творчески занимания за децата.
От 16:00 – 21:00 на шатра № 4 в събота можете да получите автограф и да разговаряте с популярната писателка Ивелина Радионова („Алтъна“, „Обич“, „До Боянския майстор“). От 18:30 на шатра № 2 е срещата с автограф на автора Симона Стоева.

Богатата съботна програма върви паралелно в Литературния кът до слънчевия часовник в морската градина, където от 18:00 часа е представянето на сборника „Български исторически четения 2023“, от 19:00 - представяне на книгата „Азът на българите“ от Христо Танев, а от 20:00 специалистът по история на Източна Азия д-р Мартин Димитров ще представи новата си книга „Япония във Втората световна война“.

“Алея на книгата” завършва с поезия в неделя (6 август) със среща-дискусия на литературен клуб „Орбита“ и представяне на новата стихосбирка на поетесата Сияна Янева - 18:00 на жълтата шатра до слънчевия часовник в морската градина. 

В неделя приключва и акцията по кръводаряване на варненския Център по трансфузионна хематология книги, подкрепена от Асоциация "Българска книга", която предостави книги - подарък за всички, които решат да дарят кръв по време на книжното събитие от 28 юли до 6 август.

“Алея на книгата” - Варна се осъществява от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Община Варна, Фестивален и конгресен център - Варна, хотел “Черно море” и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria и продължава от 28 юли до 6 август. Следете ПРОГРАМАТА тук: 

https://www.facebook.com/BookAlleyBulgaria/posts/pfbid0zTxahrtQb9H6faWe9AygorBPdj6AGYU21WucR8AoD4whWvVpzkATGHFDYyZiqm8nl

 

Списък изложителите и схема на шатрите - тук:

https://www.facebook.com/photo?fbid=762194719243654&set=a.494060349390427


​С​нимки, видео и подробности за събитието - тук: 

https://www.facebook.com/BookAlleyBulgaria

Повече за Асоциация "Българска книга": 

https://www.facebook.com/BulgarianBookAssociation

x