Откри се шестото издание на Детския литературен фестивал

29 - Май - 2023

Преди броени минути бе даден старт на шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, който се организира паралелно с Пролетния панаир на книгата от Асоциация „Българска книга“. Официални гости на събитието бяха министър-председателят Гълъб Донев, министърът на културата Найден Тодоров, министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, заместник-министрите на културата Пламен Славов и Марина Василева, Биляна Генова - директор на дирекция „Култура“ на Столична община, Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Антония Пенчева, председател на Съюза на преводачите, Вал Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

„За мен е огромна чест, че всички вие сте тук. Всеки от нас носи по една свещ на грамотността, просветата, културата. И всички днес сме се събрали, за да може тази свещ да се превърне във факел. За да се превърне в програма, с която ние да насърчаваме културата и четенето, и да се борим за грамотността. Защото това е нашето бъдеще!“, заяви в приветственото си слово Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“

„Приготвили сме чудесна програма, за да може децата да се срещнат с литературата отново и да открият нови светове – не само в книгите, но и как те могат да им бъдат полезни в ежедневието, в начина, по който те осмислят света. Тази година програмата съдържа събития и преживявания, към които всеки може да се присъедини и да открие нещо за себе си. Много автори ще ни приветстват и ще разкажат за своите вълнения, ще приобщят децата към себе си и към пътя на знанието“, каза Искра Джанабетска, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Пролетното шесто издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи се провежда в рамките на Пролетния панаир на книгата и ще продължи от 29 май до 4 юни 2023 г. Предвидени са над 25 събития – деца, родители и учители ще могат да се срещнат със съвременни писатели, да надникнат в кухнята на създаването на детските книги, да участват в литературни четения, дискусии, куизове и творчески работилници. Активностите са предназначени за деца на различни възрасти – за най-малките, все още несамостоятелни читатели, за децата на възраст от 7 до 14 години и за гимназистите.  

 

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е част от #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“. 

 

 

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програмата „Едногодишен грант" - 2022 г. и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

 

Асоциация „Българска книга“ изказва благодарност за партньорството на Мебели „Виденов“, които осигуриха мебели за сцената на детския фестивал.

x