ФЕДЕРАЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗДАТЕЛИ И УКРАИНСКИЯТ ИНСТИТУТ ЗА КНИГИТЕ СТАРТИРАТ „TALES OF EUKRAINE“ В БОЛОНЯ

24 - Февруари - 2023Проектът ще предостави двуезични книги за украинските деца-бежанци в Европа

 

Федерацията на европейските издатели (The Federation of European Publishers (FEP)) и Украинският Институт за книгата (Ukrainian Book Institute (UBI)) ще представят за пръв път проекта „Tales of EUkraine“ (TEUk) по време на Панаира на детската книга в Болоня на 6 Март 2023 в 15:00 ч. в BBPlus Theatre.

 

TEUk е проект, съфинансиран от програмата „Творческа Европа“ на Европейската комисия, а целта е да се отпечатат и разпространят двуезични издания на детски книги за украинските деца, разпръснати в няколко Европейски страни. Това е възможност за европейските издатели да подкрепят украинските си партньори и да покажат тяхната солидарност към най-уязвимите жертви на конфликта, правейки това, което правят най-добре - да издават книги.

 


Президентът на Федерацията на европейските издатели и на Асоциацията на италианските издатели Рикардо Франко Леви заяви: „От началото на руската агресия в Украйна европейските издатели показват солидарност към украинските си колеги. Благодарни сме на Европейската комисия, защото благодарение на TEUk европейските издатели ще продължат да помагат на украинските бежанци и в същото време ще подкрепят възстановяването на Украйна”.

 


Вицепрезидентът на Федерацията на европейските издатели и президент на Полската камара за книгите Соня Драга акцентира върху културната значимост на проекта: „TEUk показва солидарността на европейските издатели в битката на Украйна за демокрация и свобода на словото. Книгите могат да запазят украинската култура и свобода от ударите на руската пропаганда, а „Tales of EUkraine“ ще помогне на стотици хиляди украински деца да запазят връзката със своя роден край, докато се интегрират в приютяващите ги страни”.

 


Председателят на УС на Асоциация “Българска книга” Десислава Алексиева сподели: “Книгите на роден език дават на децата усещане за дом, когато домът е далече или вече го няма. Те им помагат да запазят връзка с родната си култура и език, дори когато родината е далеч, а двуезичните издания имат и мисията да интегрират децата в нова чуждоезикова среда. Книгите за украинските деца, част от проекта Tales of EUkraine, изпълняват културна и духовна мисия - помагат на децата да преодоляват трудностите, свързани с адаптация в нови културни и обществени контексти. Те са късче родина и мост между културите и езиците”.

 


TEUk ще създаде каталог с права на повече от 100 украински детски книжки, които ще бъдат разпространени в различни европейски страни. С подкрепата от техните национални асоциации, издателите ще могат да придобият правата и да ги издават. Тогава техните национални асоциации на издатели ще откупят значителна част от отпечатаните копия, финансирани от „Творческа Европа“ и ще ръководят тяхното разпространение, което ще разчита на мрежа от неправителствени организации, публични институции и др.

 


Tales of EUkraine ще продължи три години, до октомври 2025 г. Партньори по проекта са сдруженията на издатели от редица европейски държави: Италианската асоциация на издателите (the Italian Publishers’ Association - AIE), Полската камара за книгите (the Polish Chamber of Books - PIK), Германската асоциация на издателите и книгоразпространителите (the German Publishers and Booksellers Association - BOEV), Румънската асоциация на издателите (the Romanian Publishers’ Association - AER), Асоциация „Българска книга“ (the Bulgarian Publishers’ Association - ABK) и Словашката камара на книгите (the Slovak Chamber of Books - ZVKS). В хода на проекта ще бъдат включени още сдружения.

 


Всички новини по развитието на проекта ще бъдат достъпни на блога на TEUk и социалните мрежи: Twitter, Facebook и Instagram. 

x