АСОЦИАЦИЯ „БЪЛГАРСКА КНИГА“ ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ „РИЦАР НА КНИГАТА“

02 - Ноември - 2022

 

В деня на народните будители Асоциация „Българска книга“ връчи престижните награди „Рицар на книгата“ на изявени личности и институции, чийто принос към четенето и книгата е превърнат в мисия.

 

„Това е първото издание след 2017 г. на наградата „Рицар на книгата“. Тази награда е посветена на съвременните будители, на всички онези, с които заедно се борим за #КаузаГРАМОТНОСТ - каузата, без която всички ние като народ не можем да пребъдем и която не може без книгите. Защото няма грамотност без книги. И всеки един ден, всеки един от вас, с всичко, което правите, допринася все повече за това българите да бъдем грамотни, образовани и да запазим своя дух. Ако нямаме духа на книгите, ние сме мъртви отвътре“, каза при откриването на церемонията Десислава Алексиева - председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“.

 

Тя прочете и част от поздравителния адрес на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ): „Достойни за уважение са усилията и постоянството на Асоциация „Българска книга“ вече над две десетилетия да отдава дължимото на всички, които допринасят за по-устойчиво развитие на книжния сектор. И организаторите на „Рицар на книгата“, и лауреатите на награди в конкурса несъмнено заслужават признанието ни за своя принос да се запази жива традицията на печатната книга“.

 

„Честит празник на всички рицари на книгата! Благодаря за това, което правите. Благодаря и на всички, които сте тук. На следващия носител на приза „Рицар на книгата“ ще кажа, че това е една много тежка награда – не само физически. Тя е страшно задължаваща. Да си общественик и да си „Рицар на книгата“ означава, че трябва всеки ден да доказваш, че си достоен за тази награда. Затова пожелавам сила на следващия носител на този приз“, каза Мирослав Боршош, зам.-кмет по култура и образование в Столична община и „Рицар на книгата“. Той връчи наградата в категория „Общественик“ на поетесата Мария Донева.

 

Тази година за първи път бе връчена и награда в категория „Учител/училище” - СУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ“ - Русе получи наградата си от председателя на Фондация “Детски книги” и „Рицар на книгата“ Вал Стоева. В другата новата категория „Библиотека/библиотекар” наградата получи Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас.

 

Призът в категория „Журналист/медия” получи БНР - за изключителен принос в популяризиране на #КаузаГРАМОТНОСТ, а за „Социална медия“ наградата отиде при инфлуенсъра Пирина Воденичарова – Еmpirina.

 

Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателност от страна на Асоциация „Българска книга“ към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите, към новите, съвременни будители, които със своя труд и идеи помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература.

 

ПОВЕЧЕ ЗА „РИЦАР НА КНИГАТА“:

 

Наградите „Рицар на книгата” са учредени през 2004 г. от издателство „Сиела”. През 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 130 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България.

 

КРАТКИ БИОГРАФИИ НА РИЦАРИТЕ НА КНИГАТА2021

 

Общественик – Мария Донева

 

Мария Донева е българска поетеса, преводач и автор на книги за деца. Родена е на 3 септември 1974 г. в Стара Загора. Завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 2009 г. е драматург на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. Работи по различни програми за арт-терапия с деца и възрастни с различни ментални, и физически заболявания и увреждания. Заедно с Марина Господинова, Венцислав Благоев и Антони Дончев, през 2010 г. създават проекта „Джазът пее на български“. От 2015 година води младежки литературен клуб „Без заглавие“.

 

Библиотека – Регионална библиотека „Пейо Яворов“ - Бургас

 

Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас е създадена през 1888 г. и е най-голямата библиотека на територията на Бургаска област. През последните години тя придоби нова сграда и се превърна в едно от най-модерните книжни средища в страната. Библиотеката е общодостъпна, а читателската публика има универсален характер – деца, ученици, студенти, професори, но и домакини, работници. Читателите имат достъп до всички фондове.

 

Училище – Средно училище за европейски езици „Св. Константин Кирил Философ“, гр. Русе

 

СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ" отваря врати през учебната 1961/1962 г. като първата извън столицата политехническа гимназия с преподаване на руски език „Максим Горки”. През 1981 г. гимназията прераства в Единно средно политехническо училище. Приети са първите първокласници, които изучават руски език. 10 години по-късно, в резултат на засиления интерес към чуждите езици, в училището са разкрити гимназиални класове с интензивно изучаване на английски, немски, френски, испански и италиански език. Така се ражда Средното общообразователно училище за европейски езици. От 1 август 2016 г. името на училището е променено на Средно училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ”.

 

Медия – БНР

 

Българското национално радио (БНР) е национален обществен доставчик на радио услуги, съгласно Закона за радиото и телевизията. БНР е сред 3-те обществени медии в България, заедно с Българската национална телевизия и Българската телеграфна агенция. Първите радиопредавания в България са осъществени още през 1929 г., когато група инженери начело с инж. Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София.

 

Социална медия – Пирина Воденичарова – Еmpirina, инфлуенсър

 

По професия е графичен дизайнер, специализирала в уеб и по-конкретно като UI/UX дизайнер в сферата на електронната търговия. През 2021 г. Започва да се занимава усилено с детска литература, като още през 2019 г. създава общност за детска литература „Нито ден без книжки”. Заедно с психолога и психотерапевта Анастасия Грозева, стартират проекта „Срещи за родители”, който се превърна в установен формат за разговори за семейството, детската и родителската литература. Съосновател е в малката електронна книжарница и проект за детска литература „Ние, децата“. Асоциация „Българска книга“ благодари на всички номинирани за безграничната любов към книгата и четенето!

 

 

ПОДРОБНОСТИ, СНИМКИ И ВИДЕО ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА: https://www.facebook.com/BulgarianBookAssociation

 

Снимки: Добрин Минков
 

 

--

 

 

АНЕЛИЯ СКРИМОВА

M: + 359 895 77 82 44 

Е: prbulgaria@gmail.com

x