Българската литература на Панаира на книгата във Франкфурт

20 - Октомври - 2021

Класическата и съвременната българска литература отново са представени на най-голямото книжно изложение - Международният панаир на книгата във Франкфурт. Събитието започна на 20 октомври и ще продължи до 24 октомври.

 

Участието на България се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата. Той бе открит официално от вицепрезидента Илияна Йотова, заместник-министъра на културата Весела Кондакова, българския посланик в Германия Елена Шекерлетова, консула ни във Франкфурт Антоанета Байчева, Георги Бърдаров – носител на Европейската награда за литература в присъствието на български и чуждестранни гости.

 

В словото си г-жа Йотова акцентира върху важността на книгата като основа на всяка нация, цивилизация и народ. Тя изрази желанието държавата да подпомага още повече българската книга, както и своята готовност за работа за превръщане на намалената ставка на от 9% ДДС върху книгата в постоянна мярка в подкрепа на книгоиздаването. Г-жа Кондакова обърна внимание, че Международният панаир на книгата във Франкфурт е най-голямото културно събитие в Европа за м. октомври и е от изключителна важност, че България е  участник в него. Г-н Бърдаров изрази мнение, че българската литература в момента навлиза в своя нов „Златен век“ и поздрави Георги Господинов за най-голямата литературна награда на Италия „Стрега“, която той получи миналата седмица.

 

На българския щанд може да се открие информация за български книги, автори, издателства, преводачи, илюстратори. Той ще даде възможност и за  изграждане на връзки и взаимодействие между български и чуждестранни професионалисти от областта на книгоиздаването и литературата.

 

За целта на 22 октомври ще бъдат представени програмите за превод на българска литература на чужди езици. Богатата програма на щанда ни този ден предвижда още среща от 17 ч с носителя на Европейската награда за литература Георги Бърдаров, представяне на предстоящото девето издание на Софийския международен литературен фестивал, организиран от АБК през декември, както и на каталози с откъси от съвременна българска литература, издавани от Националния център за книгата към Националния дворец на културата.

 

На 24 октомври от 12 часа на щанда предстои среща с българската диаспора и ученици от българските училища във Франкфурт „Буквар“ и „Васил Левски“. За децата ще бъдат организирани литературно четене и игра.

 

По време на панаира ще бъдат проведени срещи с представители на FEP – Европейската асоциация на книгоиздателите. Ще бъдат обсъдени наболели за издателския бранш теми, свързани с авторското право в интернет, репрографските права, работата с библиотеки и читатели, законодателни инициативи на ЕС и др.

 

С Европейската и международна асоциация на книгоразпространителите (EIBF) ще бъдат проведени разговори за защита дейността на книжарите онлайн и след пандемията, законодателни иницативи на местно и европейско равнище и др.

 

Франкфуртският панаир на книгата е най-голямото книжно изложение в света - както по брой посетители, така и по брой участници. Традиционно той е насочен към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света. От 2019 г. е отворен и за външни посетители. Форумът се отразява от над 9300 акредитирани журналисти от цял свят. Той има специален фокус върху съвременните дигитални технологии и обединява на едно място издатели и представители на информационните технологии, творческите индустрии, киното и разработчиците на игри.

x