Кметът на София откри "Пролетния базар на книгата"

18 - Май - 2011

В Деня на българската просвета и култура, столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова официално  откри „Пролетния базар на книгата”. Специално за събитието в София пристигна президентът на Федерация на европейските издатели г-н Фъргъл Тобин. Гости на „Пролетния базар на книгата” бяха г-жа Мариана Чолакова – председател на съвета на директорите на НДК, г-н Тодор Чобанов – зам.- министър на културата и г-жа Даниела Петрова – председател на Комисията по култура в Народното събрание.

И тази година Асоциация „Българска книга” запази традицията.  Входът отново е свободен за цялото времетраене на събитието. Работното време също е удължено – до 20.00 ч. всеки ден от 24 до 29 май 2011 г.

Над 80 изложители се представят в тазгодишното издание на „Пролетен базар на книгата”. Щандовете са разположени на площ над 600 кв.м в зала 3 на Националния дворец на културата. Събитието се провежда с подкрепата на НДК, в рамките на „Салона на изкуствата”.

Българските издатели получиха недвусмислена подкрепа от  Федерацията на европейските издатели. В своето приветствие по време на официалното откриване на форума, г-н Тобин заяви, че България и  Дания са единствените страни в Европа с толкова висок ДДС върху книгите. „Не може знанието и грамотността да бъдат облагани с такъв висок данък” – допълни г-н Тобин.

Г-н Тобин и Федерацията на европейските издатели са изключително загрижени за нивото на неграмотност у нас, тъй като то би довело до драстичен спад във възможностите за квалифициране на младите хора, а оттам и в интереса за инвестиране във високотехнологични производства в България. Те са  дълбоко убедени, че са необходими спешни мерки за преодоляване на кризата в българското книгоиздаване и за стимулиране на четенето като основен фактор за духовното развитие на личността.

По време на „Пролетния базар на книгата” всички почитатели на книгата ще се срещнат с писатели, ще имат възможност да  общуват с издателите на своите любими книги и да станат част от събитията, включени в културната програма.

„Пролетният базар на книгата” се осъществява с медийното партньорство на БНТ, в. „Стандарт”, „Аз чета”, радио „Джаз ФМ”,  „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”,  „Класик ФМ”.


За повече информация:

Асоциация „Българска книга”

02/958 15 25; 958 92 11

bba@otel.bg


Културна програма

x