„Денят започва с култура“ на БНТ е „Рицар на книгата“ за 2017 г.

12 - Април - 2018

На 23-и април в 19:00 часа в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16) Асоциация „Българска книга“ /АБК/ ще връчи почетната статуетка „Рицар на книгата“  за петнадесети път. Наградата се присъжда за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето през предходната година, като носител на званието за 2017 г. е „Денят започва с култура“ на Българската национална телевизия.

 

       В началото на 2018 г.  българските издатели и книготърговци, членуващи в Асоциация „Българска книга“, присъдиха званието „Рицар на книгата“ на предаването „Денят започва с култура“, за популяризирането на книгата и четенето в България.

„Денят започва с култура“ е единственото предаване в българския ефир, в чийто фокус попадат не само книгите, а и всичко свързано с тяхното създаване – оформление, стил, жанр, проблематика, касаеща миналото и бъдещето на нацията. То провокира много млади хора да започнат да четат и да ценят книгите. В предаването се водят професионални обсъждания и се дава гласност на безкомпромисни коментари, които въвеждат зрителите в света на книгите. С вещина се дискутират и проблемите на книгоиздаването и книгоразпространението.“

 Наградата ще бъде връчена от кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова и миналогодишен носител на званието.

 

       „Рицар на книгата” е награда, учредена през 2004 г. от издателство „Сиела". След 2006 г. правата за организиране на събитието и връчване на наградите са прехвърлени на Асоциация „Българска книга”. Тя е най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 120 юридически лица, произвеждащи повече от 90% от книжната продукция в България.

 

      Наградата се връчва по случай Световния ден на книгата и авторското право под егидата на ЮНЕСКО (23-ти април), като в България този ден бележи и края на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“, започваща на 2-ри април, Международния ден на детската книга.

 

      Кампанията се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация и Министерството на образованието и науката, като е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

 

      Церемонията по връчване на наградата „Рицар на книгата“ ще се състои на 23-ти април, понеделник, от 19:00 ч. в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16), в присъствието на миналогодишни носители на званието и официални гости. Водещ на церемонията е Драго Симеонов, с музикалното участие на джаз формация „София“.


x