Културна програма - Пролетен базар на книгата 2012

26 - Май - 2012

29.5.2012 (вторник)

 

 

10:00 -11:00

НДК, полуетаж "Изток"

Асоциация "Българска книга"

Официално откриване на "Пролетен базар на книгата" от кмета на София - Йорданка Фандъкова. Официални гости: Н. Пр. Вида Огненович, Фъргал Тобин, Хорхе Букай, Наталия Геворкян.

 

12:00 -13:00

НДК, полуетаж "Изток"

изд. Сиела

Сръбската писателка Вида Огненович представя романа си "Прелюбодейци"

Проф.Вида Огненович е сръбска писателка, драматург и режисьор с над сто постановки, част от които по нейни собствени текстове. Носител е на много престижни литературни награди. Прозата и драматургията й е преведена на английски, унгарски, македонски и немски. Вида Огненович е един от най-авторитетните дисиденти в Сърбия от времето на Слободан Милошевич, основател на Демократическата партия и настоящ неин зам.председател. В момента Вида Огненович е посланик на Република Сърбия в Дания.

 

16:00-17:00

Факултет по журналистика и масова комуникация, зала 13, вход свободен

Асоциация "Българска книга"

Публична лекция на Фъргал Тобин, Президент на Европейската федерация на книгоиздателите

 

18:00 -20:00

НДК, полуетаж "Изток"

изд. Милениум

Една жена успя да даде малко свобода на най-известния руски затворник Михаил Ходорковски. Тя го убеди да напишат заедно неговата автобиография. Казва се Наталия Геворкян и е една от най-известните руски журналистки, близки на Анна Политковская. Общият труд на руския олигарх, който вече девет години е в затвора, и Геворкян, която от години живее във Франция, излезе на български преди два месеца. Сега руската журналистка идва да представи „Ходорковски. Автобиографична книга” в рамките на Пролетния панаир на книгата.

 

18:00

НДК, ет.3, щанд № 31 издателство Сиела

Среща с автограф: Михаил Вешим  

 

18:00

Гьоте-институт ул. "Будапеща" 1

изд. Сиела:

Фалко Хенинг гостува с романа "Криминална кариера". Автора ще представи Жоро Тенев.

Фалко Хениг описва по един забавен начин настроенията на източногерманците. Чрез кратки епизоди западният читател хвърля един необичаен поглед в ежедневието на ГДР. Фалко Хениг работи като журналист и писател. Хениг е член на реформаторската сцена Heim und Welt в клуб Кафее Бургер в Берлин, председател е на дружеството Чарлз Буковски. Редовно публикува във вестниците Франкфуртер рундшау, Франфуртер алгемайне цайтунг, Тагесцайтунг. Участва в сборника Frische Goldjungs, издаден от Владимир Каминер, който съдържа разкази на млади писатели от Берлин.

 

НДК, ет.3, на щанд №34 - ИК „Софтпрес”

Книга с автограф: Стефан Цанев и новата му книга "Духът на поета. Деца на света".

 

30.5.2012 (сряда)

 

10:00 -15:00

НДК, полуетаж "Изток"

Асоциация "Българска книга" и Сиела

Семинар по проекта Arrow +

 

16:00 -17:00

НДК, полуетаж "Изток"

изд. Просвета

Представяне на книгата „Детето зад чина” с участието на авторския екип-Зорница Христова и Марин Бодаков. Как общуваме с детето си в семейството у дома , за да види то смисъл в нещата, които прави в училище?

 

17:00 -18:00

НДК, полуетаж "Изток"

изд. Сиела

Представяне на брой 1 сп. ГРАНТА: Granta България 1: Бъдеще?

Някои от най-интересните автори на българската и световната сцена днес, обещаващи или вече утвърдени, тук поемат по разклоняващите се пътеки на онова, което предстои, и на онова, което никога няма да се сбъдне, на бъдещето, което е можело да се случи, и на бъдещето, което вече е настъпило. От страниците на този брой ръкавица към всекидневието хвърля бъдещето като личен проект, но и като несигурност, която ни надхвърля, бъдещето, надзъртащо от собственото ни минало, и бъдещето, което стои като необяснима загадка в настоящето.

 

18:00 -19:00

НДК, полуетаж "Изток"

изд. Сиела

Сиела представя Захари Карабашлиев със "Симетрия", сборник с разкази

В тази прецизна колекция от 13 истории Захари Карабашлиев ни въвлича в личните катастрофи, оцелявания и най-неочаквани просветления на своите герои. Пръснати между два континента – забавни, тъжни, мълчаливи или разказващи, но винаги болезнено докосващи, те са не просто образи, а души, които искаме да познаваме, парчета живот, търсещи мястото си в един на пръв поглед хаотичен свят. С ритъм и лекота Карабашлиев ги заселва в територията на своите страници, където хаосът е привиден, а симетрията – възможна.

 

18:00

НДК, ет.3, на щанд № 31 – издателство Сиела

Среща с автограф: Момчил Николов и Людмила Филипова

 

19:00

НДК, ет.3, на щанд № 31 – издателство Сиела

Среща с автограф: Захари Карабашлиев

 

31.5.2012 (четвъртък)

 

17:00 -20:00

НДК, ет.3, щанд № 55 – ИК "Персей"

Книга с автограф: Поетесата Маргарита Петкова и новата й стихосбирка „Подсвирквайки – към Голгота"

„Подсвирквайки – към Голгота” е поредното творческо доказателство, че драматичната поезия не е сълзливата поезия, че автоиронията е задължителна, когато най-много те боли и, че болката може да се трансформира в красота, послание, философия. Защото по Маргаритенски към Голгота се тръгва „подсвирквайки”. Почитателите на поетесата ще имат възможност заедно с автограф върху книгата да получат и найновото й стихотворение „Храбрата шивачка”, отличено с Голямата награда на международния конкурс „Лирически гласове”.

 

17:00 -18:00

НДК, полуетаж "Изток"

изд. Гея Либрис

Издателство Гея-Либрис ще представи "Книга за оперетата и мюзикъла" от Огнян Стамболиев

Първата българска книга за оперетата и мюзикъла -от автора на "Нова книга за операта", представя найценното от жанра с най-добрите образци от всички стилове и национални школи -от Жак Офенбах до Андрю Лойд Уебър. Или 150 оперети и мюзикъла, като и тук са спазени двата основни принципа: репертоарност и значимост. Адресирана е както към музикалните театри, така и към многобройните любители на вечно младия, очарователен и жизнерадостен "лек жанр".

 

18.00

книжарница Сиела (в подлеза на СУ "Св. Климент Охридски")

Стивън Уингейт представя сборника с разкази "На пазар за съпруга". Водещ Йордан Евтимов.

Сборникът е отличен с "Катрин Бейклес Нейсън Прайз" за художествена литература. Писателската гилдия го обявява за „разкошен дебют на един утвърждаващ се нов глас в американската литература“. Състои се от тринайсет разказа за мъже, които търсят любовта. Сюжетите не свършват на определена страница, а продължават и се доразвиват в ума на читателя, като тръгват от представата на Стивън Уингейт какво може да се случи, когато човек се раздели с една илюзия, представа или фантазия.

 

18.00

НДК, ет.3, щанд № 31 – издателство Сиела

Среща с автограф: Теодора Димова

 

18:00-20:00

НДК, полуетаж "Изток"

изд. Хермес

Премиера на "Пътят на сълзите" и среща-разговор с Хорхе Букай.

 

 

01.6.2012 (петък)

 

10:00 -11:00

НДК, полуетаж "Изток"

изд. Просвета

Представяне на новата цветна книжка "Чудна азбука" с детско шоу за буквите и жирафа за всички, които започват да учат азбуката и искат да се забавляват с весели рисунки за животни. Стихотворенията написа -Надежда Радулова. Илюстрациите -Свобода Цекова. Заповядайте да отпразнуваме 1 юни с балони и бонбони! И да прочетем заедно „Чудна азбука”!

 

11:00 -12:00

НДК, полуетаж "Изток"

Булвест 2000 и Анубис

Концерт на танцова школа„Танцувай с нас”

На празника ще ви зарадват изпълненията на деца от столични детски градини и училища. Ще се проведе награждаване на творби от националния конкурс за детска рисунка, проведен под наслов „Моите приятели” и „Накъде води пътечката?”. В продължение на два месеца рисунките на малките художници бяха публикувани и оценявани във Фейсбук страниците на двете издателствата.

 

18:00

НДК, ет.3, щанд № 31 – издателство Сиела

Красимир Дамянов ще сподели своите рецепти за злояди деца от всички възрасти. Автора на книгата "Приказки за злояди деца" ще раздава сладкиши и автографи. Приказки за злояди деца не са приказки за злояди деца. Те са приказки за разяждане, които се четат на (или от) злояди деца на възраст от 6 до 14 години. Напълно безвредни и за останалите читатели, могат спокойно да бъдат използвани от родители. Както от любопитство какво мисли по въпроса едно бившо дете, така и докато чакат собствените им да се нахранят.

 

19.00 -20.00

НДК, полуетаж "Изток"

изд. Хермес

Премиера на "Ако животът не е чудо" от Иванела Самуилова

Открила, че писането ще осмисли живота й, Ади осъзнава, че призванието й е много повече от нейно лично търсене. Спасила себе си от капана на социума с помощта на необикновения психолог Алексей, Ади решава да напише книга за това как човек стига дотам, че да му е нужно спасение.

 

НДК, ет.3, щанд №34 - ИК „Софтпрес”

Среща с автора и книга с автограф: Адриан Лазаровски и "Завладей българките". Скандалният хумористичен трилър е един от най-коментираните романи в helikon.bg и оглавява класацията „Най-добра художествена книга от български автор”.

 

02.6.2012 (събота)

 

11:00

НДК, ет.3, щанд № 31 издателство Сиела

Среща с автограф: Деян Енев и Елена Алексиева

 

14:00

НДК, ет. 3, щанд № 31 издателство Сиела

Среща с автограф: Иво Сиромахов

 

15:00 -16:00

НДК, ет.3, щанд № 31 издателство Сиела

Среща за автограф с немския писател Фалко Хенинг (Криминална кариера)

 

16:00 -17:00

НДК, полуетаж "Изток"

Сиела

Голямото четене! Калин Терзийски, Васил Георгиев, Ваня Щерева, Радослав Парушев,Емил Йотовски, Стефан Иванов и Евгени Черепов

 

17:00

НДК, ет.3, щанд № 31 издателство Сиела

Среща с автограф: Калин Терзийски, Васил Георгиев, Ваня Щерева, Радослав Парушев, Емил Йотовски, Стефан Иванов и Евгени Черепов

 

18:00 -19:00

НДК, полуетаж "Изток"

КК "Труд"

Последната книга на именитата българска авторка Лилия Старева е „Лицата на феноменалното”.

„Доверявай се на сърцето си.” Това съветват Лилия Старева голяма част от ясновидците и лечителите, с които тя се среща. В последната си книга „Лицата на феноменалното” авторката разкрива пред читателите един свят колкото интересен и любопитен, толкова и мистериозен, загадъчен и необясним – светът на феномените.

 

НДК, ет.3, щанд №34 - ИК „Софтпрес”

Среща с автора и книга с автограф: Адриан Лазаровски и „Завладей българките”. Скандалният хумористичен трилър е един от най-коментираните романи в helikon.bg и оглавява класацията „Най-добра художествена книга от български автор”.

 

05.6.2012 (вторник)

 

18:00

книжарница на изд. Bucherstube "Atlantis - KL", ул. Паренсов 29

Атлантис -КЛ

Издателство "АТЛАНТИС-КЛ" представя новата си книга от поредицата „Вълшебната планина” -„Как се появи наденичката с къри”от Уве Тим

Годината е 1945, седмица преди края на войната. Случайна среща между привлекателна зряла жена и млад боцман от военноморските сили, дезертирал от фронта, се превръща във вълнуваща романтична история, над която ляга сянката на лъжата – войната е свършила, но Лена Брюкер продължава да държи младия Херман в неведение. За Лена краят на войната не е повод за радост, а краят на личното й щастие…

x