„Алея на книгата“ - 2018 г. стартира от Пловдив

09 - Юни - 2018

„Алея на книгата“ - 2018 г. стартира от Пловдив

 

12 - 17 юни

10:00 до 20:00

в неделя – до 19:00

пл. „Централен“ (до Централна поща)

 

Най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната – „Алея на книгата“ – стартира от Пловдив заедно с литературния фестивал на града - „Пловдив чете“. Двете събития започват на 11 и 12 юни, празнувайки книгите и литературата, докато Пловдив е домакин  на българските писатели и издатели в рамките на една седмица.

 

За първи път по време на пловдивската Алея ще бъде организиран и Литературен кът, в който ще се проведат част от фестивалните събития на „Пловдив чете“. Освен него, на площад „Централен“ (пред Пощата) ще бъдат разположени четиринадесет шатри, които ще представят близо 40 издателства пред пловдивчани, а шатра 1 традиционно е запазена за  издателствата от града.

 

Алеята в Пловдив се провежда заедно с 16-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете”, чийто организатор е издателство „Жанет 45”. Събитието започва във вторник, 12 юни, от 10:00 ч., но официален старт на тазгодишното издание ще бъде даден от Асоциация „Българска книга“ и издателство „Жанет 45“ от 18:00 ч. в Литературния кът  (до шатра 14; при дъжд на близка закрита локация),със специалното музикално участие на „Биг Бенд Пловдив“, диригент Николай Гешев; Ива Ичевска и Валентин Илиев от „Арт Войс Център Пловдив“ с ръководител Румяна Иванова. Ще бъдат връчени наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“ и открита изложбата „Радост, тъга и надежда“ – илюстрации за детски книги от български художници, куратор Антон Стайков.

Веднага след това е тържествената церемония по откриване на фестивала „Пловдив чете“от 20.00 в Античния театър, с приветствено слово от Министъра на културата Боил Банов (на 12 юни, от 20:00 часа на Античния театър). Тогава ще бъдат връчени и престижните награди „Орфеев венец“ – за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще се наслади на известни хитове на група „Фондацията“ с участието на големите български музиканти: Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.

 

И следва важна информация за вашата кауза, инициатива или написан текст: от вторник до събота, от 19:30 до 20:00 ч. сцената на Литературния кът на Алеята е отворена с рубриката ПРЕДСТАВИ СЕ САМ (12-16 юни). Ако желаете да ни разкажете, или почетете, очакваме ви! Запишете се предварително на plovdivchete@gmail.com или елате директно на Алеята!

 

 

 

 

 

 

УЧАСТНИЦИ

 

Шатра 1 Жанет 45, Летера, Фондация „Балкански културен форум“, Хермес

Шатра 2 Атеа, Коала прес, Персей, Посоки

Шатра 3 Бард, Лексикон

Шатра 4 Емас, Унискорп

Шатра 5 Фют

Шатра 6 Дамян Яков, Сиела

Шатра 7 Асеневци, Еко кидс и магазин „Читател“, Инле, Хартиен свят

Шатра 8 Вакон, Ергон, Лексикон, Шамбала 

Шатра 9 Бяло Братство, Кибеа, Клевър бук, Наука и изкуство

Шатра 10 Захарий Стоянов, Ина, Колибри, Пан

Шатра 11 Просвета

Шатра 12 Знание 2012

Шатра 13 Лабиринт, Издателски център към на НБУ, Шри Чинмой

Шатра 14 Артлайн Студиос, Лира принт

Шатра 15 Литературен кът • Пловдив чете • Алея на книгата • инфо точка (пл. Централен)

 

 

 

„Алея на книгата” - Пловдив 2018 се организира от Асоциация „Българска книга“ и ще продължи от 12 до 17 юни 2018 г. на пл. „Централен“. 

 

Линк на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/257475918151317/ 

 

 

„Пловдив чете” е част от културната програма на Община Пловдив и се организира от издателство „Жанет 45“.

x