„Златен лъв“ 2017

08 - Декември - 2017

По традиция, по време на Софийския международен панаир на книгата, Асоциация „Българска книга“ присъжда Годишните награди за цялостен издателски проект „Златен лъв“.


Наградите „Златен лъв” се връчват в две категории:

 

         І. Награда за най-добър издателски проект

            Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат проекти, осъществени в България.  За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на експертното жури тази година са: проф. Виктор Паунов, доц. Иво Панов, проф. Кирил Гогов, Силвия Чолева, Младен Влашки.

Общо дванадесет издателства отправиха своите предложения към журито, което номинира за наградата четири от тях (предложенията са в прикачения файл).

 

            ІІ. Втората категория е за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес.

Награда се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителя на отличието. В състава на тазгодишното жури се включиха Андрей Захариев, Георги Ангелов, Петко Тодоров, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов.

Номинации имат две издателства.

 

Номинираните и носителите на наградата „Златен лъв“ в двете категории ще станат известни на церемония в петък, 15 декември 2017 г. в НДК, Мраморно фоайе - сцена на Софийския международен литературен фестивал от 19:00 ч., водещ Николай Колев („Денят започва с култура“).


 Очакваме Ви!

x