Походът на книгите 2017

20 - Март - 2017

Книгите отново поемат на поход към своите читатели


От 2 до 23 април 2017 г. за шести път се провежда националната кампания

„Походът на книгите“


Асоциация „Българска книга“ има удоволствието да ви покани на 2-ри април  в 11:00 часа в Детския отдел на Столична библиотека (пл. "Славейков" №4а), за да дадем заедно началото на шестото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“. Тъй като сред основните стремежи на кампанията е достигането до най-малките читатели, то програма в деня на откриването е посветена изцяло на тях. Специални гости ще бъдат популярни български актьори, които ще прочетат любимите си детски стихотворения на малките гости и техните родители (от 11:00 в Голямата зала на Детския отдел). В програмата следват предвидените от домакините от Столична библиотека „Смехоранско караоке" от 18:00 и „Нощта, в която книгите оживяват" от 20:30. 

 

Началната дата на „Походът на книгите“ не е случайна, а съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г. ). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък идва на 23-ти април - денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

 

За петте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 10 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература. Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании:  „Маратон на четенето“, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно“ на сайта „Детски книги“ за детско-юношеска литература, в който не друг, а читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници.

 

Първите издания на кампания са мотивирани от притеснителните резултати на българските ученици, станали видими след оповестяването на резултатите от представителни изследвания като PISA през 2012 г. и 2016 г. в областта на средното образование. 

Нека книгите бъдат с нас, а вие бъдете с „Походът на книгите“ и следете последните новини на страницата на Асоциация „Българска книга“ във фейсбук.

 

___

 

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация ”Българска книга” в партньорство с Българска Библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката.

Официални партньори на кампанията: Столична община, Столична библиотека, Национален център за книгата, Детски книги и „Аз чета”.

„Походът на книгите" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

___

 

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

Походът на книгите_2017_Известните българи четат

Походът на книгите_2017_Съпътстващи събития


За допълнителна информация във връзка с „Походът на книгите“ и интервюта може да се обръщате към Ина Дублекова (Културна фондация А25) на телефон 0889 61 61 43 и по е-поща на info@a25cultfound.org, както и към Петя Чалъкова (организатор на „Походът на книгите" на телефон 0887 236 668 и по e-поща на p.chalakova@abk.bg).

 

 

Partners

 

 

 

Официален превозвач на инициативата

„Известните българи четат на деца“ – „Поход на книгите“ – 2017 г. 

Transport

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                           Таксиметрова компания "ЗА ЕДНО ЕВРО" ООД

x