„Златен лъв" 2015

10 - Декември - 2015

По традиция, по време на Софийския международен панаир на книгата, Асоциация „Българска книга“ връчи Годишните награди за цялостен издателски проект „Златен лъв“.

Наградите „Златен лъв” се връчват в две категории:

 

І. Награда за най-добър издателски проект

 

Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.  За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на експертното жури тази година са: проф. Кирил Гогов, проф. Виктор Паунов, проф. Валери Стефанов, Младен Влашки, Рада Шарланджиева, Федя Филкова, Мариян Кенаров, Стойко Василев.

Журито номинира пет издателски проекта:

 

  1. "Стълп от прах - Борис Христов", изд. "Рива"
  2. "Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)" от Е.Е. Къмингс, изд. "Жанет 45" 
  3.  "Сватби на животни и неща" на Рая и Георги Господинови, изд. "Жанет 45"
  4.  "Албум "Йосиф Питер"", изд. "Труд"
  5.  "Българският буквар. 200 години в първи клас", изд. "Просвета"

 

Голямата награда „Златен лъв" 2015 беше присъдена на изд. „Просвета“ за „Българският буквар. 200 години в първи клас“ на Антон Стайков и Свобода Цекова. 


За радостта от издателската идея: за съчетанието на енциклопедизъм, историзъм и емоционална съпричастност с буквите, изображенията и разбирането за света. Един класически енциклопедичен проект с хармонизирана и коректна типография и високо ниво на полиграфия.

 

            ІІ. Втората категория е за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес

 

Награда се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителя на отличието. В състава на тазгодишното жури се включиха Аглика Георгиева, Андрей Захариев, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Дарина Анастасова, Евгения Гигова, Пепа Йорданова, Петко Тодоров.

Журито номинира пет издателски проекта:

 

1. "Лунатици" от Кристофър Кларк, изд. "Ера"

2. "Не е честно" от Виктор Самуилов, изд. "Жанет 45"

3. Поредица "Етоси" на изд. "Критика и Хуманизъм"

4. Библиотека "Извори", изд. "Изток-Запад"

5. Поредица "Световна класика", изд. "Персей"

 

Наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъди на изд. „Персей“ за поредица "Световна класика".


За първи преводи на книги и автори от световна величина, които са били пропуснати досега поради идеологически и други причини.

x