Започва третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ 25.11.2015 – 13.12.2015

23 - Ноември - 2015

Началото на „Софийския международен литературен фестивал“ ще бъде дадено на 25.11.2015 г. от 19:00 ч. в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс (в подлеза на НДК срещу фонтаните). Третото издание на най-голямото литературно събитие в страната ще започне с представяне на финалистите от първия конкурс на фестивала на тема: „Дуенде, безпокойство, кеф“, в който участваха 67 души с над 150 произведения. Отличени са 12 млади писатели и 14 илюстрации и фотографии на 6 автори. Избраните текстове и визии ще бъдат публикувани в първото електронно издание на фестивала, което ще бъде показано същата вечер. На следващия ден то ще бъде достъпно на www.literaryfest.org.
За музиката на официалното откриване ще имаме удоволствието да се погрижат преподавателят по класическа китара Йордан Рибаров, Гергана Иванова (флейта) и д-р Евелина Кръстева (сопрано).

Предварителната програма на фестивала ще продължи на 01.12.2015 г. от 19:00 ч., когато в Литературен клуб „Перото“ Бистра Величкова, Валери Валериев, Велина Минкоф, Владимир Полеганов, ghostdog, Йордан Радичков, Йордан Славейков, Калоян Праматаров, Крис Енчев, Никола Петров ще представят откъси от дебютните си книги. Към тях ще се присъедини и певицата Мила Роберт.

Денят, определен за традиционната за фестивала вечер посветена на поезията, е 03.12.2015 г. (19:00 ч.) Тази година участници в нея ще бъдат: Александър Байтошев, Белослава Димитрова, Бояна Петкова, Екатерина Григорова, Иван Христов, Иглика Дионисиева, Мирослав Христов, Николай Бойков, Пейчо Кънев, а музиката ще бъде от Koka Mass Jazz. Мястото отново е ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс.

Фокусът на тазгодишното издание на Литературния фестивал – Иберийски полуостров ще бъде тематичната основа на двете дискусии в предварителната програма:

?    „Кой и как чете Сервантесовия „Дон Кихот“ днес у нас. Съвременният български роман - употреби, експерименти, постижения“
Модератор ще е авторът на „Романология“ Младен Влашки. Участие ще вземат писателят и литературен критик Борис Минков, литературният историк проф. Инна Пелева и литературоведът и писател Йордан Ефтимов;
?    В „Странни случки с преводни книги. Съвременната българска литература в превод на испански“ ще се включат български писатели, преводачи от и на испански език и популяризатори на превода, които ще споделят различен опит върху присъствията и отсъствията на българската литература в Испания. Съорганизатор е Къща за литература и превод - София, фондация “Следваща страница".

И двете дискусии ще се проведат в Литературен клуб „Перото“ от 18:30 ч.


Предварителна детска програма

Детската програма на „Софийския международен литературен фестивал“ ще има и своя предварителна част.  
На 28.11.2015 между 13:00 - 16:00 ч. в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе работилницата „Нарисувай ми фантастичен приятел“. Събитието е свързано с „Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели“ на ИКЕА, в който деца, до 12-годишна възраст, стават дизайнери и художници на свой измислен персонаж, който може да се превърне в реална плюшена играчка. Рисунките на децата ще бъдат директно приети в конкурсната част, в която жури ще селектира 17 финалисти. Ще се приемат и готови рисунки. Водещ на събитието ще бъде Валентина Стоева ( www.detskiknigi.com).

В детската работилница „Вкусна география“ ще участват илюстраторката Аля Маркова и Десислава Димитрова. Тя е насочена към деца до 11 години и ще бъде на 06.12.2015 от 15:00 ч. до 17:00 ч. в ИКЕА. По време на работилницата най-малките ще направят цветни отпечатъци и заедно с прекрасните комиксови илюстрации на Аля Маркова,  ще се отправят на пътешествие към интересни места, растения, легенди и гозби на България.

Събитията се осъществяват съвместно с ИКЕА - България.


Основна програма на „Софийски международен литературен фестивал“

Третото издание на фестивала, посветено на литературата от Иберийския полуостров обещава срещи с някои от най-нашумелите съвременни европейски писатели и книжни заглавия. През последните две години СМЛФ е бил домакин на над 100 автори от България, Балканския полуостров и Скандинавския север. Гости на неговото трето издание ще бъдат 12 испански и португалски автори и 29 български писатели.
На 08.12.2015 г. започва основната програма на Фестивала, която ще продължи до 13.12.2015 г. в Мраморно фоайе на НДК.
 
„Софийският международен литературен фестивал” се организира от Асоциация „Българска книга”, в рамките на „Софийския международен панаир на книгата”, посещаван всяка година от над 40 000 души.

Журито, направило селекцията на произведения от конкурса „Дуенде, безпокойство, кеф“, както и цялостната програма на българските автори, участващи във фестивала е в състав: Силвия Чолева, Камелия Спасова, Марин Бодаков, Кирил Златков (част от журито само на „Дуенде, безпокойство, кеф“).

--
Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Националния дворец на културата, Институт „Сервантес“ – София, Институт „Камойнш“ – София, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“.
Съорганизатор – Министерство на културата на Република България.
Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Община, Програма „Култура” за 2015 г.

Медийни партньори на третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“:
БНТ, Дарик радио, bTV Radio Group, Дневник, Light, Стандарт, Програмата, вестник „Култура“, Портал Култура, azcheta.com, въпреки.com, kafene.bg, Литературен вестник, Артележка, Детски книги, Мертореклама.

Визуалната кампания на фестивала е дело на Havas Worldwide Sofia, художник Гергана Змийчарова.

Дизайн-партньор на фестивала за втора поредна година е ИКЕА България.

Гостуването на чуждестранните автори на „Софийския международен литературен фестивал“ е възможно и благодарение на подкрепата на Министерство на културата на Испания, Instituto Vasco Etxepare, Institut Ramon Llull, Accion Cultural Espanola, AC/E.                                                             

                         
http://www.literaryfest.org/
Facebook/sofialiteraryfest
Sofia Literary Fest (@SofiaLitFest) | Twitter

x