Софийски международен панаир на книгата 2015

23 - Ноември - 2015

Софийският международен панаир на книгата, организиран ежегодно от Асоциация "Българска книга", е най-големият книжен форум в България. Представяйки над 200 изложители от страната и чужбина, Панаирът е място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти, а от три години той посреща и най-новия, вълнуващ литературен форум в България - Софийският международен литературен фестивал. Традиционно,  Софийският международен панаир на книгата е домакин на най-престижните награди в книгоиздателския бранш „Златен лъв“. Тази година неговото 43-то издание ще се проведе в Национален дворец на културата, от 8 до 13 декември 2015 г.


Акценти:
- Официални гости
Съвместното откриване на Панаира на книгата и на основната програма на Литературния фестивал ще бъде на 8 декември от 11:00 часа в Централното фоайе на НДК. Специално за откриването Асоциация „Българска книга“ посреща Енрике Мота, Вице-президент на Федерацията на европейските книгоиздатели.
- По-богата съпътстваща програма
В рамките на 6 дни ще се проведат над 80 събития - представяния на книги и срещи с автори на сцената и на щандовете на изложителите. Тази година ще бъдат добавени и нови пространства за литература и книги в Националния дворец на културата - Литературен клуб "Перото" и "ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс", където ще се проведат и част от срещите и представянията по време на Софийския международен литературен фестивал.
- Засилено участие в международния секция на панаира
На традиционния етаж, посветен на световната литература, отново ще звучи смесица от световни езици. Ще бъдат представени книги от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Скандинавския север, Русия и Иран. На националните щандове ще бъдат обособени специални места за срещи с гостуващи автори и издатели.
- 3-ти Софийски международен литературен фестивал
Фокус на тазгодишното издание ще бъде Иберийският полуостров. В Мраморното фоайе на НДК публиката ще има възможността да се срещне с известни писатели от Испания и Португалия, а също с някои от най-забележителните български автори. Литературното пространство ще разполага с детски и прес кът, книжарница, място за автографи и разговори с писателите. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, затова тя ще съпътства и цялата основна програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата „В кухнята на литературата“.


Кога и къде?
Официално откриване – 8 декември, 11:00 часа, НДК, партер
Работно време – 8-13 декември, 10:00-20:00 часа, НДК, етажи 1-4
Сцена – Панаир на книгата – етаж 3
Сцена – Литературен фестивал – етаж 2, Мраморно фоайе


СПИСЪК С УЧАСТНИЦИ


СЪПЪТСТВЩА ПРОГРАМА

СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ


Организатор: Асоциация „Българска книга“


Софийският международен панаир на книгата се реализира с партньорството на Министерство на културата


 Софийският международен панаир на книгата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

Медийни партньори: БНТ, в. „Стандарт“, „Аз чета“, „Книголандия“, bTV radio group, ClassicFM, JazzFM, ZRock, Melody, NJoy

x