Пловдив чете 8-14 юни 2015

02 - Юни - 2015

Tринадесетото издание на „Пловдив чете” с домакин Издателство „Жанет 45” ще се проведе от 8 до 14 юни 2015 г., като в него ще участват над 40 издателства и над 130 писатели , поети, преводачи, литературни критици, журналисти, художници, музиканти. Поради големия интерес от страна на издателите, културната програма започва с предфестивална програма със събития на 3-ти и 4-ти юни, а в дните на фестивала се случват по няколко мероприятия в часовете между 17 и 19 ч., но пък читателите могат да изберат автора, с когото искат да се срещнат. 

 

   Тържественото откриване на „Пловдив чете” 2015 е на 9 юни от 19.30 в Античния театър, когато ще бъде връчен „Орфеевия венец“ за високи постижения в съвременната поезия и наградата „Златна четка” за художествено оформление на книга. Със специалното участие на Джанис Харингтън (САЩ), Хилда Казасян и „Венци Благоев джазтет“, Валя Балканска, Хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева при Общински детски комплекс – Пловдив и Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ с ръководител Венцислава Еленска при ОДК – Пловдив. Ще бъде прожектиран и филмът „Пловдив чете” – дело на талантливите Крум Филипов и Иван Палейков.

 

   „Алея на книгата” - Пловдив 2015 се организира от Асоциация „Българска книга“ и ще продължи от 8 до 14 юни 2015 г. на пл. „Централен“. В рамките на събитието тази година ще бъдат представени 35 изложители.

 

   По време на „Пловдив чете“ градът ще заприлича на отворена книга с по осем-девет мероприятия на ден – пърформанси, мултимедийни представяния, срещи с автори – всички съобразени с желанията на издателствата кои свои автори искат да представят. Специален гост на Пловдив чете е Христос Хартомацидис (Гърция). Чест за града е, че един от най-силните български автори, Анжел Вагенщайн, ще бъде представен по време на фестивала. На специални авторски вечери в Драматичен театър Пловдив Александър Секулов и Недялко Славов ще разговарят с читателите си. Отбелязваме 100 години от рождението на Петър Увалиев в разговор с Бригита Йосифова.

 

   Виктор Самуилов, тазгодишният носител на наградата „Константин Константинов“ бе гост на „Младият Пловдив чете“ и е почетен гост на НБ „Иван Вазов“ на „Пловдив чете“. Ще чете стихове от последната си книга за деца „Не е честно“ и ще връчи наградите „Читател на годината от 5 до 105“.

 

   Сред утвърдените имена в съвременната литературна критика и съвременна българска проза и поезия с участие в ‚Пловдив чете“ 2015 са проф. Светлозар Игов, Благовеста Касабова, Бойка Асиова, Весела Люцканова, Георги Мишев, Красен Камбуров, Стефан Бонев, Чавдар Ценов, Людмил Станев, Мария Донева, Таньо Клисуров, Николай Ламбрев-Михайловски и новите гласове в литературата Стефан Иванов, Деница Дилова, Георги Томов и др. Традиционно се представят литературните списания: „Страница“ и „Granta България“ с последните си броеве. 

 

   На 11 юни (Римски стадион, 20.30 ч.) „Поетите четат“ - една вечер посветена на поезията с участието на Благовеста Пугьова, Иво Рафаилов, Илиян Любомиров, Йорданка Белева, Йорданка Керемедчиева, Людмила Миндова, Рене Карабаш, Росен Карамфилов, Христина Мирчева, поетите и музиканти Емануил А. Видински и Петър Чухов от Par Avion Band.

 

   Гостуват преводачите Румен Стоянов и Емил Минчев, музикалните журналисти Румен Янев и Емил Братанов, художниците(графични дизайнери) Люба Халева и Райчо Станев.


   В рамките на „Пловдив чете“ Община Пловдив ще обяви седмото издание на Програмата за финансиране на пловдивски автори и важни за Пловдив издания и ще бъдат връчени Националните литературни награди „Христо Г. Данов“ (Община Пловдив и Министерство на културата).

 

   Събитията са част от културната програма на Община Пловдив и Пловдив - Европейска столица на културата 2015.

 

Повече информация за събитията и участниците:

https://www.facebook.com/groups/plovdivchete/

 

Програма ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

Участници АЛЕЯ НА КНИГАТА

x