„Походът на книгите“ завършва на 23 април с обявяването на тазгодишните „Рицари на книгата“

22 - Април - 2015

 В последния ден от кампанията „Походът на книгата“, с която Асоциация „Българска книга“ и нейните партньори насърчават четенето при най-малките, ще бъдат обявени и тазгодишните носители на званието „Рицар на книгата“. Традиционно на 23 април - Международния ден на книгата и авторското право, АБК  изразява своята признателност към хората, чиято ежедневни усилия  през изминалата година са били посветени на книгите. Техните идеи, творчество и упоритост помагат на българските книги да стигнат до читателите и да получат уважението и популярността, които заслужават.

 

С „Рицар на книгата“ се удостояват журналисти, допринесли към популяризирането на четенето и книгата. Основната цел на Асоциация „Българска книга“ е да бъдат поощрени хора с влияние върху общественото мнение в тяхната мисия за възраждане и поддържане на любовта към писменото слово. Номинираните в три категории журналисти имат най-голям принос в отразяването на издателския бизнес в България. Именно техният труд, идеи и критика помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература.

 

НОМИНАЦИИ ЗА „РИЦАР НА КНИГАТА“ 2014

 

Номинация за журналист – „Електронни медии - радио и телевизия“

Георги Митов, радио „Алма Матер“

Гергана Рачева, „Артефир“, БНР

Савелина Савова, Хоризонт до обед, БНР

Номинация за журналист – „Печатни медии – вестници и списания” 

Ана Клисарска, сп. „Жената днес“

Ангел Игов, в. „Култура“

Вилиана Семерджиева, в. Дума

Номинация за журналист - Интернет базирани медии” 

Антон Гърдев, Filibe.com

Валентина Стоева, Detskiknigi.com

Блогът „Четецът“, Chetecut.com

 

От 2006 г. се връчва и специална награда „Рицар на книгата“ за политик или общественик с най- голям принос през изминалата година за българското книгоиздаване, за стимулиране на четенето сред най-малките и учениците.  Тази награда е предимно отговорност, с която всяка година Асоциация „Българска книга“ подава ръка на политиците и припомня, че книгите и четенето са също толкова важни за развитието на нацията, колкото всички останали предизборни обещания. Тъкмо в настоящия момент ни се струва особено важно да поставим във фокуса на общественото внимание ролята на тези, които могат с мисъл, но и реални действия да помогнат да се ограничи нарастващата културна нищета сред българите.

 

Носителят на почетната статуетка „Рицар на годината“ за 2014 година ще стане известен по време на церемонията в Националната бибилиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, която ще се проведе на 23 април от 17:00 часа. Водещ на събитието ще бъде миналогодишният носител на „Рицар на книгата“ – г-жа Ива Дойчинова.

 

Очакваме Ви!

 

 

Походът на книгите” е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г

--

Организатори на националната кампания „Походът на книгите” са: Асоциация ”Българска книга” и Българска Библиотечно-информационна асоциация.

 

Събитието се реализира благодарение на партньорството на Столичната Община, Министерство на образованието  и науката, Столичната библиотека, Център за научни изследвания и информация „Х. К. Андерсен” в СУ „Св. Климент Охридски”,  Детски книги, „Аз чета”.

 

 

 

 

Следете ни във Facebook

x