Походът на книгите 2015

25 - Март - 2015

 „ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ“ – 2015

Български писатели ще четат на деца в четвъртия „Поход на книгите” 

2 април 2015 г. – 23 април 2015 г.

 

Всяка година Националната кампания за насърчаване на четенето сред най-малките - „Походът на книгите”, организиран от Асоциация Българска книга”, се провежда между два празника на книгата.

Рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен - 2 април се чества в цял свят като Международен ден на детската книгата. В България отбелязването й е свързано и със започването на ежегодната кампания „Походът на книгите”, а официалното начало ще бъде поставено в 11 ч. в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека, под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Кампанията завършва на 23 априлСветовният ден на книгата и авторското право, когато АБК връчва и годишните награди „Рицар на книгата”.

По традиция, част от Похода са събития, ангажирани с ограмотяването и стимулирането на четенето сред децата. Тази година, за пръв път, „посланици” на Кампанията ще са само български писатели и поети. Те ще гостуват в 12 детски градини и 15 училища в София и заедно с децата ще прочетат откъси от любимите си детски книги. През първата седмица в кампанията ще се включат – Белослава Димитрова, Благовеста Пугьова, Иван Христов, Кристин Димитрова, Петя Кокудева, Радостина Николова, Радослав Чичев и Теодора Димова.

 

Инициативата „Походът на книгите” е провокирана от редици негативни тенденции, отразени в различни изследвания през последните години.  Проучване на PISA в областта на средното образование от 2012 г. посочва, че в България близо 50 % от 15-годишните са  функционално неграмотни, с което страната ни заема едно от последните места в авторитетното изследване. България е една от европейските държави с най-малък брой книги на глава от населението. Според друго изследване на читателските практики у нас за 2009-2010 г., проведено от Алфа Рисърч и Академична лига за Югоизточна Европа, близо 29% от хората не са чели никога или са прочели до 10 книги през живота си.

Подобни кампании имат своите международни модели в страни, чиито показатели са много по-добри от българските. Някои примери са германските „Възрастни четат на деца”, „Крос за четенето”, или холандските януарски седмици, в които известени личности четат на деца, или популярните поредици във Великобритания, в които спортисти четат любимите си детски книги.

До момента в „Походът на книгите” са участвали над 150 детски градини и училища и близо 200 известни личности, сред които актьори, музиканти, режисьори, политици, спортисти, журналисти и др.

Всяка детска градина и училище, станали част от Кампанията се превръща в „Крепост на книгата”, със заслуги към каузата за стимулиране на четенето сред децата.

В рамките на „Походът на книгите” ще продължи и инициативата „Бисерче вълшебно”. Повече за наградата можете да намерите на сайта www.biserche.com.

 

--

Организатори на националната кампания „Походът на книгите” са: Асоциация ”Българска книга” и Българска Библиотечно-информационна асоциация.

Събитието се реализира благодарение на партньорството на Столичната Община, Министерство на образованието  и науката, Столичната библиотека, Център за научни изследвания и информация „Х. К. Андерсен” в СУ „Св. Климент Охридски”,  Детски книги, „Аз чета”.

 

Следете ни във Facebook

http://www.abk.bg/

x