Във Варна започва най-дългата „Алея на книгата“

23 - Юли - 2014

 „Алея на книгата“ е уникален формат за България, който през последните четири години се утвърди като най-мащабното пътуващо  книжно събитие. Началото е именно във Варна през 2010 г. Оттогава, събитието утвърждава позицията си на традиционно културно събитие за града и всяка година  увеличава своите почитатели. „Алея на книгата“ се провежда вече и в София, Пловдив, Бургас, но Варна остава първият и най-последователен домакин на форума.

 

Специално за „Алея на книгата“ 2014, за срещи с читателите,  във Варна пристигат едни от най-обичаните и популярни български автори.

 

Между 1-ви и 10-ти август, 15 бели шатри ще бъдат дом за книгите на над 50 от водещите български  издателства. Пространството от  хотел „Черно море“ до Фестивален и конгресен център и по бул. „Княз Борис І“  ще обогати и доразвие многообразието на културната градска среда – всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.

 

Тази година ще се проведе и най-богатата съпътстваща програма на „Алея на книгата“. Идеята е да се даде възможност за лична и неформална среща между читатели, издатели, писатели.  Литературните срещи ще се провеждат  на открито, сред книгите и хората  - в специално оформен книжен кът. Срещи с авторите ще се случват и на различни места в целия град.

 

Българските книгоиздатели не останаха безразлични към  трагедията, предизвикана от наводненията в кв. Аспарухово. След разговори с Община Варна, стана ясно, че най-добрата помощ е под формата на  дарения за библиотеките на училищата и детските градини, които са тежко пострадали. Училищните библиотеки се нуждаят от  помагала по всички предмети, произведения, които се изучават в училище, художествена литература за деца и юноши.  За детските градини ще бъдат осигурени  приказки, книжки с детски песни, гатанки, стихотворения, детски енциклопедии, научно-популярни книги, методически помагала за детските учители.

 

Издателствата, които се включиха и ще възстановят загубите в училищните библиотеки и детски градини са: „Анубис“, „Булвест 2000“, „Дамян Яков“, „Емас“, „Ентусиаст“, „Златното пате“, „Кралица Маб“, „Кръгозор“, „Пан“, „Персей“, „Просвета“, „Посоки“, „Рива“, „Рамита“, „Сиела“, „Слово“, „Труд“, „Фют“, „Хермес“.

Най-късно до 1-ви август кашоните с книги за библиотеките в училища и детски градини ще пристигнат във Варна.

 

Кметът на Варна, г-н Иван Портних, официално ще открие „Алея на книгата“ на 1-ви август в 18.00 ч.

Мястото е: литературен кът на „Алея на книгата“.

 

Организатори на „Алея на книгата“ са Асоциация „Българска книга“ и Община Варна.

 

„Алея на книгата“ се реализира благодарение на отговорната подкрепа, професионализъм и съпричастност към каузата за насърчаване на четенето от  Община Варна и район „Одесос“, както и със съдействието на „Младежки дом“  и Фестивален и конгресен център.

 

Медийни партньори:  „Аз чета“ /azcheta.com/ , радио ZRock, радио NJoy.

 

УЧАСТНИЦИ

СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

 

 

Линк към събитието във Facebook

x