"Дамян Яков" и "Емас" с най-добри издателски проекти за 2012 г.

08 - Декември - 2012

  На 7 декември, в Националния дворец на културата в рамките на Софийския международен панаир на книгата  бяха раздадени годишните награди на Асоциация „Българска книга” за най-добър издателски проект на годината.

Тази година експертното жури в състав: проф. Греди Асса, Иглика Василева, Иван Христов, проф. Кирил Гогов, Мариян Кенаров, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева и Стойко Василев присъди две големи награди „Бронзов лъв”(статуетка и грамота) за цялостно реализиран издателски проект на:

 

  1. Издателство „Дамян Яков” за  „Царството на славяните” от Мавро Орбини.

Фундаментално издание за осмисляне на корените на българската история и култура. Проектът запълва празнота в българската историография и служи за основа за написването на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски. Проектът се отличава с изключително високи качества на превода от староиталиански език, дизайн и добро полиграфическо изпълнение.

 

Издателство „Дамян Яков” получи и специално отличие от  журналистическото жури: за принос в популяризирането на непознатите извори на българската история чрез издаването на първия цялостен превод на „Царството на славяните” от Мавро  Орбини.

 

  1. Издателство „Емас” за „Книга за царете („Шах – наме”) от Абулгасем Фердоуси.

Ключова книга в литературата на Изтока, за пръв път е представен филологически превод от персийския оригинал. Изящество на поезията, придружено от адекватен академичен коментар на преводача, дизайн и добро полиграфическо изпълнение.

 

 

Журналистическото жури (Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Ирина Вагалинска, Пепа Йорданова, Петър Величков, Силвия Чолева) присъди наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост на издателство „Изток – Запад” за две книги – „Таралеж се жени” от Яна Язова и за „Великите трагедии” на Шекспир , нов превод на Александър Шурбанов.

 

 

СМПК се осъществява с медийното партньорство на Българската национална телевизия,  Българското национално радио,  вестник „Стандарт”, „Аз чета”, bTV радио, радио „Джаз ФМ”, „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”, „Класик ФМ” Actualno.com, IWoman, fakti.bg

x