Вицепремиерът на Унгария пристига специално за откриването на Софийския международен панаир на книгата

30 - Ноември - 2012

На 4 декември, вицепремиерът на Унгария г-н Тибор Наврачич и столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова официално ще открият 31-то издание на Софийския международен панаир на книгата. Събитието е  в 12.00 часа, Централно фоайе на Националния дворец на културата. 

         В предстоящото издание на международния панаир на книгата българските и чуждестранните изложители са над 140. Щандовете им ще бъдат разположени от 1 до 3 етаж в централната сграда на НДК. От 4 до 9 декември посетителите в НДК ще имат възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Унгария, Аржентина, Норвегия, Сърбия както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги „Традуки”, която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия. За пръв път с изложбен щанд участва Италия.

         Страна почетен гост тази година е Република Унгария. В София ще бъдат представени внушителен брой унгарски книги и книги на унгарска тематика, общо 24 заглавия, отпечатани през 2012 година. Празникът на унгарската литература се провежда под знака на две значими годишнини, първата от които е 100-годишнината от рождението на писателя-драматург Ищван Йоркен (1912-1979), ненадминатия представител на абсурда, както в пиесите си, така и в своите така наречени едноминутни разкази. Втората значима годишнина е навършването на 10 години от връчването на Нобеловата награда на унгарския романист Имре Кертес (1929).

Освен новоизлезлите унгарски издания, на щанда на Унгария могат да бъдат открити унгарски книги на български, излезли през последните няколко години, двуезични издания (на Българския културен форум в Будапеща и на издателство „Напкут” – Будапеща), българска литература в превод на унгарски език, българистика и славистика в Унгария, унгарска художествена литература на унгарски, туристически, кулинарни и фотоалбуми от Унгария.  По време на СМПК са предвидени срещи с писатели, литературно-музикални пърформанси, театрален спектакъл и дискусия на тема: унгарската културна дипломация. Тази година, в рамките на панаира, ще гостуват унгарските писатели - Балаж Дьоре, Ендре Кукорели, Золтан Поша, Ева Банки, Тошо Дончев, Дьорд Рощаш-Фаркаш, Бенямин Тибор Сабо, Янош Чепреги, Золтан Егреши и др.; унгарският саксофонист Виктор Тот и други.

 

Във форума, посветен на унгарската дипломация ще вземат участие Н.Пр. Андраш Клейн, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, д-р Пал Хатош.

Унгария представя своята литература и култура на СМПК благодарение на активната подкрепа на Институт Балаши в рамките на програмата Publishing Hungary на Националния културен фонд на Унгария.

Само за едни ден, специално за откриването на СМПК в София пристига вицепремиерът на Унгария г-н Тибор Наврачич. Така тяхното правителство изразява подкрепата си към бранша и промотирането на своите автори и преводачи.  

         По време на Софийския международен панаир на книгата почитателите на книгата ще се срещнат с писатели, преводачи, илюстратори и издатели и ще могат да станат част от събитията, включени в културната програма.

Сред чуждестранните гости са Висенте Ботин, Еманюел и Беноа дьо Сен Шама, световноизвестният водещ Алън Пийз, познат в цял свят като "Mr. Body Language", Александра Уитакър, Анна Данилова, известният астролог и кабалист Гал Сасон и др.

Рекорден брой са заглавията, които се надпреварват за годишната награда на АБК „Бронзов лъв”. В първата категория, почетният приз статуетка „Бронзов лъв” се присъжда от експертно жури за книга или поредица с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. Във втората категория наградата се присъжда на книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.

Кой ще бъде носителят на наградата „Бронзов лъв” ще разберем на 7 декември, петък от 20.00 часа в Мраморно фоайе на НДК.

Среща с автора и книга с автограф са за почитателите на българските автори Теодора Димова, Деян Енев, Милен Русков, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Стефан Цанев, Златна Костова, Анна Данилова, Людмил Тодоров, Калофер Русев, Иво Сиромахов, Светла Иванова, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова и  много други.

 

СМПК се осъществява с медийното партньорство на Българската национална телевизия,  Българското национално радио,  вестник „Стандарт”, „Аз чета”, bTV радио, радио „Джаз ФМ”, „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”, „Класик ФМ” Actualno.com, IWoman.

x