Рицар на книгата 2012

24 - Април - 2012

На 23 април – Световен ден на книгата и авторското право, Асоциация „Българска книга” връчи годишните награди „Рицар на книгата”.

 

Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в България. Тези, които с труда  и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература. От 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик, с принос за книгоиздаването.

 

Тържествената церемония се състоя в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”.  Водещ беше Александра Гюзелева – Шани, водеща на Сутрешния блок на БНТ, „Денят започва с култура”.

 

В категорията Електронни медии – радио и телевизия  званието „Рицар на книгата” се присъди на Андрей Захариев, Българска национална телевизия за предаването „Библиотеката”.  Наградата (златна значка и почетна грамота) беше връчена от миналогодишния носител на званието – Гриша Атанасов, радио „Алма Матер”.

 

Почетният знак „Рицар на книгата” в категорията Печатни медии – вестници и списания тази година отиде при вестник „Стандарт”. От името на вестника, наградата  беше приета от Иван Матанов, първи зам.-главен редактор.

 

В категорията Интернет базирани медии тази година беше отличен Георги Грънчаров за блога „Библиотеката”. Наградата беше връчена от Лили Георгиева от сайта Actualno.com – отличена със същия приз през миналата година.

 

През 2010 година,  АБК за първи път връчи една специална награда – за цялостен принос в популяризирането на книгите и четенето.  Носител на почетния знак „Рицар на книгата”  в тази категория за 2012 г. е доц. Александър Кьосев.

 

Тази година АБК присъди една извънредна  специална грамота – за значим жест на родолюбие и подкрепа на международния книгообмен на капитан Янко Георгиев – изпълнителен директор на Bulgaria Air.

 

 

Статуетката „Рицар на книгата” в  категорията Политик/общественик с най-голяма роля за развитието на бранша тази година беше връчена на г-жа Ваня Грашкина (председател на УС на ББИА през последните 10 години ) за дългогодишната й работа в подкрепа на книгата, за защитата на високи библиотечни стандарти, за Националната кампания за възраждане на библиотеката.

x