Рицар на книгата 2011

21 - Април - 2011

На 20 април 2011 г. Асоциация „Българска книга” връчи Годишните награди „Рицар на книгата”.

Наградите се връчват за заслуги за развитието на книжния сектор, за утвърждаване на българската книга и четенето като основни фактори за развитието на личността и по случай 23 април – Международен ден на книгата и авторското право.

Церемонията се състоя в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”. Водеща беше актрисата Ермена Чичикова, рицар в „Походът на книгите”.

Тази годината бяха връчени награди в пет категории:

1. В категорията „Награда за журналист – електронни медии – радио и телевизия” призът беше връчен на Гриша Атанасов, създател  и водещ на „Книги завинаги” по университетското радио „Алма Матер Класик ФМ”

2. В категорията „Награда за журналист – печатни медии – вестници и списания” за „Рицар на книгата” единодушно беше избрана г-жа Пепа Йорданова от вестник „Всичко за семейството”.

3. В категорията „Награда за журналист - Интернет базирани медии” наградата се присъди на Лили Георгиева от сайта actualno.com

4. В категорията политик/общественик с най-голям принос и подкрепа за развитието на издателския бранш „Рицар на книгата” беше връчен на кмета на гр. Пловдив г-н Славчо Атанасов за моралната и финансова подкрепа при организирането на ежегодния литературен фестивал „Пловдив чете”

5. Награда за цялостен принос тази година се присъди на г-н Петко Тодоров – постоянен коментатор в предаването „Книги завинаги” на радио „Алма Матер” и автор на страници за книги във вестниците „Сега” и „Стандарт”.

x