Издателство „Алтера” е носител на голямата награда „Бронзов лъв” 2010

14 - Декември - 2010

Асоциация „Българска книга” връчи ежегодните награди „Бронзов лъв”. Събитието се състоя в рамките на панаира на книгата в НДК. Тази година голямата награда - статуетка и грамота „Бронзов лъв”, беше присъдена на издателство „Алтера” за поредицата „Европейски романтизъм”.

     Наградата „Бронзов лъв” по традиция се присъжда в две категории:

1.    Награда за най-добър издателски проект - "Бронзов лъв"

     Отличието за най-добър издателски порект се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават и с добро полиграфическо изпълнение.  За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя.

     В състава на журито, определило победителя тази година, са представители на професионалните организации в бранша - Съюз на художниците, Съюз на преводачите, Съюз на писателите, също така полиграфисти и литературни критици.

2.    Другата категория е Наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост

     Тя се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес.

В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителят на отличието.

     Тази година двете журита присъдиха общо 5 награди.


Експертното жури в състав:


1. Марин Бодаков
2. Михаил Неделчев
3. Божидар Икономов
4. Рада Шарланджиева
5. Пламен Петков
6. Мариан Кенаров
7. Аглика Петрова

Присъди следните награди:

1. За  най-добър издателски проект (голямата награда) „БРОНЗОВ ЛЪВ”– за поредицата  „Европейски романтизъм” на издателство „Алтера” – грамота и статуетка.
2. Специално отличие – грамота  за уникално издание на  издателство  „Тодор Нейков” за книгата „Алиса в страната на чудесата”.


Журналистическото жури в състав:

1. Ростислава Генчева
2. Силвия Чолева
3. Дарина Анастасова
4. Пепа Йорданова
5. Петър Величков
6. Гриша Атанасов
7. Ивайло Диманов
8. Мариана Антонова


Присъди следните награди:

1. Издание с най-голямо обществено значение – грамота за книгата  „Алиса в страната на чудесата” на издателство „Тодор Нейков”. 
2. Специално отличие за издание с най-широк обществен отзвук – грамота за  трилогията „Милениум” от Стиг Ларшон на издателство „Колибри”.
3. Специално отличие за издание с най-широк обществен отзвук – грамота за  „Трите въпроса” от Хорхе Букай на издателство „Хермес”.

x